Er det løsningen på deepfakes? Et digitalt vandmærke kan vise, om billedet er ægte

Digitale vandmærker på alle billeder kan hjælpe os med at skelne virkelighed fra deepfakes. Der er opbakning fra de fleste globale it- og medieselskaber om en mærkningsordning, men teknologien bag er desværre ret let at omgå.

Når billeder er forsynet med et digitalt vandmærke efter C2PA standarden, kan det angives med et ”CR” mærke. Ved at klikke på mærket får man vist data om tilblivelsen. I dette tilfælde får man oplyst, at billedet er sammensat af flere dele, hvoraf mindst en af dem er AI genereret.
Når billeder er forsynet med et digitalt vandmærke efter C2PA standarden, kan det angives med et ”CR” mærke. Ved at klikke på mærket får man vist data om tilblivelsen. I dette tilfælde får man oplyst, at billedet er sammensat af flere dele, hvoraf mindst en af dem er AI genereret.Foto: Adobe
Peter Hesseldahl

I skolen lærer vi at forholde os kritisk og ikke stole blindt på det, vi læser og ser. Og som bruger af onlinemedierne opbygger man uvægerligt en sund skepsis og en vis instinktiv fornemmelse for, hvornår noget er mere fiktion end fakta. 

Problemet er bare, at teknologien til at generere realistiske, men falske billeder udvikler sig hurtigere, end vi kan nå at justere vores sanser. 

Selv computerne må give op. Da ChatGPT blev lanceret, bredte panikken sig over, at eksamensopgaver, jobansøgninger og videnskabelige rapporter kunne genereres kunstigt. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu