De grønne hensyn står under vand
En række af Danmarks største udfordringer i de kommende år handler om vand. For meget vand, for lidt vand, forurenet vand. Klimaforandringerne stiller store krav til vores håndtering af vandet, men en forældet lovgivning og et “statisk natursyn” risikerer at stå i vejen for vigtige samfundsprojekter.
- Når det ene verdensmål er det andet verdensmåls værste fjende
- Giv plads til naturen – men hvem skal flytte sig?
- De grønne hensyn står under vand
- Professor: 95 procent af vores vandproblemer kan føres tilbage til landbruget
- Nyt grønt nationalregnskab afslører massivt overtræk på naturens ressourcer
- Verdensmål har ændret den politiske diskurs – men de har skabt meget få forandringer
- Lykketoft: Derfor er demokrati ikke et af FN's verdensmål
- Hvor vil du som leder placere dig i klimahistorien?
- ”Grøn omstilling handler om nudging, ikke om at tage folk som gidsler i sit projekt”
- Verdensmålene kræver samskabelse i netværk og partnerskaber
Simon Friis Date
JournalistDe venter utålmodigt i Holstebro Kommune. Mens vandet væltede ned i årets første uger, skrev den nordvestjyske kommunes socialdemokratiske borgmester, H.C. Østerby, et brev sammen med sin kommunaldirektør. Brevet var en invitation til den nye miljøminister, Magnus Heunicke (S), om at komme på besøg i den snart 750 år gamle handelsby.
Holstebro ligger i, hvad man kan beskrive som et meteorologisk og juridisk krydspres. Byen har komfortabel afstand til både Limfjorden og Vesterhavet, men Storåen, et af Danmarks største vandløb, er til gengæld nærmeste nabo.
En 100-årshændelse svarer til det højest målte vandstandsniveau i et givet område for de seneste 100 år. Med klimaforandringerne er det forventningen, at det, der i dag kaldes en 100-årshændelse, vil ske hyppigere.
Skybruddet i København i sommeren 2011, hvor der nogle steder faldt op til 140 millimeter regn inden for få timer, er et eksempel på en 100-årshændelse. Manglende forberedelse på skybruddet er senere opgjort til tab på omkring seks milliarder kroner.
Kilde: DMI og Klimatilpasning.dk