Grafik: Her er de 98 kommende borgmestre

Herunder kan du læse Mandag Morgens minianalyser og borgmesterprognoser for kommunalvalget i samtlige af landets 98 kommuner.

Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Albertslund: Egon Olsens fængselskommune vil bygge sig til flere borgere

Alle danskere har fulgt med, når fængselsdøren lukker sig bag Egon Olsen, og han tager de første skridt ud i friheden. Vridsløselille Fængsel er noget af det, Albertslund Kommune er bedst kendt for efter de mange populære film om Olsen-banden. Nu skal en anden ”genial plan” skabe en helt ny bydel med udgangspunkt i fængslet, dets bygninger og dets udearealer. Bag planen står borgmester Steen Christiansen (S), der har skubbet til byudviklingen – som oftest med sit byråd bag sig. Her er 9 ud af 21 mandater socialdemokrater, og de resterende 12 har hidtil været delt ud på syv partier. I konstitutionen efter valget i 2017 samlede borgmester Christiansen tilmed hele fem af dem bag sig. Kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten deltog ikke. Albertslund har altid haft en socialdemokratisk borgmester. Siden 2010 har han heddet Steen Christiansen. Det vil han også hedde efter valget. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Steen Christiansen (S)

Allerød: Bittert blåt opgør om magten i Allerød igen-igen 

Allerød er blå som få andre, og kommunen har altid haft en borgmester fra enten Konservative eller Venstre. Det er også her, hvor det traditionelle had-kærligheds-forhold mellem de to borgerlige partier i udpræget grad mangler kærligheden. Under forhandlingerne om budgettet for 2020 kastede byrådsmedlemmer kuglepenne efter hinanden i byrådssalen. Kommunen har haft nogle af landets mest dramatiske konstitueringer og haft byråd præget af utraditionelle alliancer. Efter valget i 2017 lykkedes det trods blot 663 personlige stemmer Karsten Längerich fra Venstre at samle Socialdemokratiet, Radikale, SF samt to lokallister, Blovstrød-Listen og Vores Allerød, bag sig i konstitueringen og vippe den daværende konservative borgmester, Jørgen Johannesen, af pinden – også selv om borgmesteren ellers havde høstet flest personlige stemmer. I forhandlingerne om budgettet for 2019 fik Johannesen sagt tak for sidst og samlet et flertal for sit forslag uden om borgmester Längerich og Venstre. Efter dette valg kommer Venstre og Konservative igen til at slås om borgmesterposten. Socialdemokraten Miki Dam Larsen er en absolut outsider. Trods fremgang i de nationale målinger tror Mandag Morgen ikke på et comeback til Konservative. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Karsten Längerich (V)

Assens: Kan stemmeslugeren holde skansen?

Søren Steen Andersen (V) har siddet i borgmesterstolen siden 2013 og står stærkt forud for det kommende valg. Han var den politiker, som trak suverænt flest personlige stemmer ved det seneste valg med 4.223. Andersen smed Dansk Folkepartis stemmesluger og reelle borgmesterkandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, på porten under konstitueringsforhandlingerne på valgnatten i 2017. Denne gang er hans største konkurrent til borgmesterposten Socialdemokratiets Poul-Erik Svendsen. Han har stor erfaring fra regionsrådet, men har kikset sine forsøg på at erobre formandsposten i regionsrådet. Nu forsøger han at nå toppen i den kommunale verden. Ikke mange stemmer skal skifte side, for at Poul-Erik Svendsen kan blive ny borgmester i Assens. Men vi tror på, at Søren Steen Andersen bevarer magten.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Søren Steen Andersen (V) 

Ballerup: Genvalg til Ballerups bykonge 

I Ballerup Kommune sidder en populær bykonge for enden af bordet. Han hedder Jesper Würtzen (S) og fik i 2017 stemmer fra mere end hver fjerde af kommunens borgere. Det var med til at give ham og Socialdemokratiet et kanonvalg. Partiet gik frem og fik 58,6 procent af stemmerne. Det store spørgsmål er derfor ikke, om Jesper Würtzen må afgive borgmesterkæden efter valget. Det sker næppe. Der findes ikke en sag, der kan flytte det nødvendige antal stemmer til det største oppositionsparti, Venstre, der lige nu kun råder over 3 mandater mod Socialdemokratiets 16.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jesper Würtzen (S)

Billund: Arven efter Ib  

Der skal vælges ny borgmester i Billund, da den nuværende borgmester, Ib Kristensen, ikke genopstiller. Nu er det op til Stephanie Storbank (V) at holde magten i Lego-kommunen på Venstre-hænder. Det har hun gode muligheder for, fordi kommunen er traditionelt Venstre-land. Partiet fik ved valget i 2017 10 mandater ud af de 25 i byrådet. Med opbakning fra Dansk Folkepartis tre mandater sikrede Venstre sig fire år mere ved magten. Men Stephanie Storbank får kamp til stregen.  Socialdemokratiets spidskandidat, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, kan håbe på, at hun kan drage fordel af en national medvind. Ved valget i 2017 fik Socialdemokratiet syv mandater i byrådet. Siden nedlagde Borgerlisten sig selv, og de to mandater gik over til Socialdemokratiet. Partiet er i valgforbund med SF. Og det er langt fra urealistisk, at hun kan vippe Venstre af tronen.  Men vi tror, at Stephanie Storbank holder hele vejen til mål. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Stephanie Storbank (V) 

Bornholm: Socialdemokratiet på vippen på klippeøen 

For fire år siden stemte næsten hver fjerde bornholmer på Socialdemokratiets spidskandidat, Winni Grosbøll, der har været øens populære borgmester siden 2010. Men hun stiller ikke op denne gang. Og ifølge en meningsmåling foretaget for TV 2 Bornholm for nylig vil kun fire procent have hendes efterfølger, Thomas Thors (S), som borgmester, ud af de 38 procent af vælgerne, som satte navn på den politiker, de foretrækker som borgmester. Samme meningsmåling halverer partiets andel af stemmerne fra 34,2 procent til 17,8 procent. Det ser altså skidt ud for Socialdemokratiet efter Grosbølls exit. På blå side kan Dansk Folkeparti notere fremgang og står med 17,4 procent til at blive det største blå parti. På modsatte side tordner Enhedslisten og Morten Riis frem og kan høste op mod hver fjerde bornholmer, mens hver sjette ifølge meningsmålingen foretrækker netop Morten Riis som borgmester. Et utraditionelt og uforudsigeligt opgør er på vej på Bornholm. Det afspejler sig også i oddsene fra bookmakerne. Først troede Danske Spil så meget på Socialdemokratiets Thomas Thors, at man fik pengene tilbage 4,8 gange, hvis han ikke blev genvalgt. Nu får man, efter fjerde revision, pengene tilbage 2,2 gange. Troen på Thors vakler. Der er er jo også Enhedslistens sympatiske Morten Riis. Men han bliver næppe valgt til borgmester med støtte fra en eneste blå stemme, og så er spørgsmålet, om Socialdemokratiet ender med at støtte ham. Måske, hvis betalingen er god nok? Men det er et stort skridt at tage. Nok også for stort for klippeøen, hvor de fleste partier nok kan blive enige om, at det ikke skal være Enhedslistens Morten Riis, der skal følge efter Winni Grosbøll. Så selv om meningsmålingerne stritter imod, kan Thomas Thors (S) overraske efter en lang nat efter valget – især hvis han kan samarbejde med Venstre og betale prisen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Thors (S)

Brøndby er en rød bastion 

I Brøndby skal Kent Max Magelund (S) for anden gang møde vælgerne som borgmester. Første gang var ved valget i 2017, og der gik det godt. Socialdemokratiet gik 8 procentpoint frem og fik for første gang siden 2005 mere end 50 procent af alle stemmer. Det bliver svært at rykke meget ved det, for oppositionen ser ikke ud til at være i topform. Ved sidste valg fik Dansk Folkeparti tre mandater på et tidspunkt, hvor de nationale meningsmålinger gav partiet 16,8 procent af stemmerne. I dag bliver det til 6,3 procent i de nationale meningsmålinger. Det kunne tyde på, at DF må overlade rollen som oppositionens største parti til Venstre eller Konservative. Men rollen som borgmesterparti i Brøndby bliver der næppe lavet om på. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kent Max Magelund (S)

Brønderslev: Ny gyser i vente 

Der er udsigt til en ny gyseraften i Brønderslev. Venstre gik tilbage ved seneste valg, men Mikael Klitgaard bevarede lige akkurat borgmesterposten med sine 10 mandater ud af de 27 i byrådet. Socialdemokratiet gik frem men ikke nok til at overtage magten. Partiet fik 11 mandater ved det seneste valg. Socialdemokratiet har denne gang skiftet spidskandidat. Ved seneste valg fik veteranen Arne M. Jensen 643 personlige stemmer – blot tredje flest i partiet. Til sammenligning fik Mikael Klitgaard 2.602 personlige stemmer. Nu har partiet foretaget et generationsskifte, og det er op til sagsbehandler i 3F Bettina Bøcker Kjeldsen som ny spidskandidat at forsøge at vippe Mikael Klitgaard af pinden. Det er langt fra urealistisk, selv om stærke profiler som tidligere borgmester Lene Hansen og S-topscoreren ved seneste valg, Lars Bisgaard Andreasen, ikke genopstiller. De Konservative stiller denne gang op med ejendomsmægler Peter Stecher i spidsen. Han slog Line Vanggaard Pedersen i kampen om at blive partiets spidskandidat, så hun valgte helt at trække sig og nu stiller op for Venstre. De Konservative fik ved sidste valg to mandater og kan måske se frem til endnu en fremgang. Borgerlisten og Dansk Folkeparti fik også hver to mandater. Kommunen har tidligere svinget mellem Venstre og Socialdemokratiet. Med Venstres landspolitiske modvind kan den nu svinge tilbage til S. Men vi tror, at den erfarne Mikael Klitgaard kommer bedst ud af konstitueringen og snupper fire år mere.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mikael Klitgaard (V)

Dragør: Tværpolitisk liste kan erobre borgmesterpost 

Kommunen på Amagers sydspids har med kun 15 medlemmer en af landets mindste kommunalbestyrelser. I praksis betyder det, at en kandidat skal have næsten syv procent af stemmerne for at blive valgt ind. Det gør det i praksis svært for partier som Radikale, SF og Enhedslisten at få en kandidat valgt. Det til trods er politik i Dragør en spraglet affære.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Helle Barth (V)

Egedal: Konservativ fremgang kan redde V-borgmester

Valget i 2017 endte med en halvering af Konservative, en lille fremgang til Venstre og et snævert flertal i blå bloks favør. Og så kunne borgmester Karsten Søndergaard (V) fortsætte. Valget i år kan blive en gentagelse. Konservative står igen til fremgang, Venstre til tilbagegang, og så har valgperioden budt på et dramatisk opgør internt i Venstre. Et af de seks Venstremedlemmer af kommunalbestyrelsen blev smidt ud af partiet i 2018 og dannede sammen med udbrydere fra Radikale og Dansk Folkeparti Lokallisten Ny Egedal. Senere har markante personligheder dog forladt lokallisten. Egedal er på vippen, men Karsten Søndergaard kan håbe på, at Konservatives fremgang igen hjælper ham til fire år mere som borgmester.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Karsten Søndergaard (V) 

Esbjerg: Optræk til gyservalg  

Hold godt øje med Esbjerg på valgaftenen. Det bliver en gyser, og måske der bliver skrevet historie. Siden Socialdemokratiet tabte magten ved valget i 1993 til Venstre, efter at have siddet på den i årtier, har partiet drømt om at erobre byen tilbage. Nu er tiden måske kommet.  Venstres nuværende borgmester, Jesper Frost Rasmussen, overtog posten efter partifællen Johnny Søtrup ved sidste valg, men han kan få svært ved at bevare partiets 12 ud af byrådets 31 pladser. Dansk Folkeparti går måske også tilbage.  Jesper Frost kan håbe på, at borgmestereffekten sikrer ham et ekstra mandat. Det kan blive afgørende. Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Jakob Lykke, håber på at kunne udnytte Venstres nationale vælgerkrise. Partiet sidder på 10 mandater og er i valgfund med SF og Enhedslisten. De tre partier har tilsammen 13 mandater i dag.  Omvendt er Venstre gået sammen med de øvrige partier i blå blok i et stort valgforbund for at undgå stemmespild. Det omfatter De Konservative, Nye Borgerlige, Borgerlisten, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Esbjerglisten.  Valget bliver tæt. Vi tror, at Jesper Frost Rasmussen snupper den med et mulehår ved konstitueringen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jesper Frost Rasmussen (V) 

Fanø: Comeback til Nørreby?  

Der skal vælges ny borgmester på Fanø. Efter næsten fire år på posten har Alternativets Sofie Valbjørn besluttet ikke at genopstille som borgmesterkandidat til det kommende valg. Hvem der skal overtage efter hende, er usikkert.  Selv om der kun er 11 pladser i byrådet, er der i dag alligevel hele syv lister repræsenteret. Derfor er det ofte kompromisets kunst at styre Fanø. Det ved Venstres Erik Nørreby alt om. Han var borgmester i 12 år frem til valget i 2017. Nu ligner han et godt bud på et comeback som borgmester.  Venstre er i valgforbund med Socialdemokratiet og Fanø Lokalliste. De tre lister har tilsammen seks mandater i dagens byråd. Men andre kandidater presser også på for at blive kaliffen. Alternativets Benjamin Strand Andersen og De Konservatives Christian Lorenzen er også seriøse bejlere til posten. Men vi tror på et comeback. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Nørreby (V) 

Favrskov: Skolelæreren mod professoren 

Socialdemokratiets Nils Borring har været borgmester siden 2010 og er favorit til at kunne fortsætte på posten de næste fire år.  Ved det seneste valg fik Socialdemokratiet 11 ud af de 25 mandater i byrådet. Nils Borring fik 6.657 personlige stemmer, eller mere end tre gange så mange som Venstres daværende spidskandidat, viceborgmester Flemming Nørgaard. Og med en bred konstituering satte han en samarbejdskurs med alle de øvrige partier. SF og Enhedslisten har i dag et mandat hver og er i valgforbund sammen med De Radikale. Nils Borring er uddannet folkeskolelærer, og hans største konkurrent er denne gang Venstres nye spidskandidat, Birgit Liin. Hun er professor i retsvidenskab ved Aarhus Universitet, har en ph.d.-grad i jura og har siddet i byrådet siden 2018. Venstre fik ved det seneste valg ni mandater og stiller denne gang op uden de to profiler Anders G. Christensen og Kurt Andreassen, som fik tilsammen næsten 1.100 personlige stemmer for fire år siden. Det øger næppe Birgit Liins chancer for at blive ny borgmester. De Konservative i Favrskov har viceborgmester Lars Storgaard som spidskandidat, og han kan måske trække flere stemmer, så partiet får flere end de to nuværende mandater. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Nils Borring (S) 

Faxe: Længe leve Vive

Socialdemokratiet fik et rigtig godt valg i Faxe for fire år siden og gik frem fra seks til otte mandater. Men partiet tabte borgmesterposten. Det lykkedes dengang Venstres Ole Vive at få samlet de borgerlige partier bag sig, så han kunne snuppe borgmesterposten. Han ser ud til at have en lille favoritrolle til at beholde borgmesterkæden efter valget og kan måske udnytte borgmestereffekten. Der skal 13 mandater til et flertal i byrådet på 25 medlemmer. De borgerlige partier har i dag 15 mandater. Hvis vi altså også tæller Lokallisten med René Tuekær som frontfigur med i denne gruppe. Dansk Folkeparti får svært ved at bevare sine fire mandater. Men tabet kan måske opvejes af Konservative eller Nye Borgerlige. Socialdemokratiet stiller denne gang op med Camilla Meyer som sin borgmesterkandidat efter en kaotisk optakt. Et internt opgør i partiet brød ud i lys lue i foråret og endte med, at den daværende spidskandidat, Christina Birkemose, blev smidt på porten som borgmesterkandidat. Balladen har ikke gjort partiets chancer for at tilbageerobre borgmesterposten større.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Vive (V)

Fredensborg: Stærk socialdemokrat i det blå Nordsjælland 

Siden 2009 har Thomas Lykke Pedersen (S) kunnet samle et solidt flertal bag sig som borgmester. I en del af Danmark, der ellers er præget af blå kommuner, gik Socialdemokratiet frem ved seneste valg. Hver 10. borger stemte på borgmesteren, og hver tredje socialdemokratiske vælger endte med at sætte sit kryds ud for Thomas Lykke Pedersens navn. Socialdemokratiet sidder på 10 ud af kommunalbestyrelsens 27 medlemmer. Det niveau holder de nok. Til gengæld kan Venstre få svært ved at holde på sine syv mandater, særligt når de landspolitiske vinde blæser deres vælgere mod Konservative. Men valget vil først og fremmest flytte rundt mellem de blå partier – ikke mellem blokkene. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Lykke Pedersen (S)

Fredericia: S overlever skandale  

Socialdemokratiet ser ud til at kunne bevare magten i Fredericia på trods af den tidligere borgmester Jacob Bjerregaards skandale om en byggegrund.  Partiet fik et kanonvalg for fire år siden, og det kommer dem nu til gode. En meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Fredericia Dagblad viser, at blå blok tager to mandater fra rød blok, og at Socialdemokratiet går 10 procentpoint tilbage.  Men den nye S-borgmester, Steen Wrist, ser ud til at kunne bevare sit flertal med støtte fra SF og Enhedslisten. Hvis målingen holder, vil Socialdemokratiet få 10 ud af de 21 mandater i byrådet. Det er tre færre end i dag.  Men med støtte fra Enhedslisten og SF er der forsat et komfortabelt flertal på 12-9 i rød favør. Målingen giver også comeback til både SF og De Konservative. De to partier har stået udenfor byrådssalen de seneste fire år. Venstre vil ifølge målingen blive det næststørste parti og få fem mandater. Det er et mandat mere end i dag. Men altså langt fra nok til for alvor at bringe spidskandidat Peder Tind i spil til at blive borgmester. Det ligner fire år mere til Steen Wrist.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Steen Wrist (S)  

Frederiksberg: Konservatives 100-årige trone vakler 

Det er blevet gentaget så mange gange, at de fleste Frederiksbergvælgere er helt klar over, at valget denne gang kan blive en skæbnefortælling for Konservative. Sidste gang var det kun 168 stemmer, der holdt Konservative fra et historisk nederlag. Og så havde partiet måttet vinke farvel til borgmesterposten efter 112 år. Så måske sker det denne gang? Måske ikke. Spørgsmålet er, om vælgerne fortsat vil sive fra Konservative, eller om det lykkes at vende den negative tendens. Og det er der en del, der tyder på. Frederiksberg er lige som de andre kommuner i hovedstaden præget af mange tilflyttere. En KL-undersøgelse viser, at omkring hver tredje vælger stemmer for første gang på Frederiksberg. Nogle af dem er de helt unge, andre er indvandrere, men den største gruppe er tilflyttere. Ingen af tilflytterne kender lokalpolitikken på Frederiksberg særlig godt. Det betyder, at de i højere grad stemmer efter et landspolitisk mønster. Det vil styrke partier som netop Konservative, som meningsmålingerne på landsplan nærmest bærer frem. Det vil også styrke SF og Nye Borgerlige. Samtidig er det værd at bemærke, at befolkningstallet i aldersgrupperne op til og med 49 år er faldet med lidt mere end 2.500 siden sidste kommunalvalg. Omvendt er der blevet 1.250 flere borgere i aldersgrupperne mellem 70 og 79 år. Det kunne være en fordel for Konservative. Samtidig siger tommelfingerreglen, at borgmestereffekten først og fremmest sætter ind efter den første borgmesterperiode, hvor den normalt giver et plus på et enkelt mandat. Hvis det også er tilfældet på Frederiksberg, kan Simon Aggesen (K) trods skandaler hente et ekstra mandat til Konservative på denne konto. Den konservative trone på Frederiksberg vakler, men vi tror, at den består. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Simon Aggesen (K) 

Frederikshavn: Uovervindelig valgdronning 

Det store spørgsmål i Frederikshavn er ikke, om Birgit S. Hansen kan fortsætte som borgmester. Det store spørgsmål er, om hun kan slå sin egen Danmarksrekord for personlige stemmer. Ved sidste valg fik hun 14.843 personlige stemmer – svarende til 42 procent af samtlige afgivne stemmer i Frederikshavn. Det er Danmarksrekord. Partiet satte sig på 18 ud af de 29 pladser i byrådet. Venstre fik seks.  Nu har hun endda fået Skagens tidligere socialdemokratiske borgmester Kurt Kirkedal Jensen med på listen. Han vil formentlig trække endnu flere stemmer til partiet.  Det bliver i den grad op ad bakke for de borgerlige partier at forsøge at fravriste Socialdemokraterne magten. Venstre stiller op med en ny spidskandidat i form af Mette Hardam, der har siddet i byrådet siden 2013. Både Konservative og Dansk Folkeparti stiller op med spidskandidater, der ikke sidder i byrådet, i form af John Lamp Henriksen (K) og Thomas Hjort (DF).  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Birgit S. Hansen (S) 

Frederikssund: Svag borgmester i kamp med svag opposition 

John Schmidt Andersen (V) har som borgmester en dårlig sag i bagagen. Umiddelbart efter valget sidste gang måtte han fortælle, at byudviklingen i Vinge – en ny by på S-linjen mellem Frederikssund og Ølstykke – var gået helt galt. Kommunen havde som en af de få kommuner budgetteret med indtægter fra salg af byggegrunde. Og så udeblev salget. Den opfindsomme budgetmetode efterlod en regning til kommunen på mere end 150 millioner kroner. Nu er der gået næsten fire år, og hvis vælgernes hukommelse er så kort, som man ofte siger, så er sagen måske glemt. Selv om Socialdemokratiet stemmemæssigt blev det største parti ved valget i 2017, er Frederikssund historisk set en blå kommune. De Konservative og Radikale har indgået valgforbund. Dansk Folkeparti får det svært, men har indgået valgforbund med konkurrenterne fra Nye Borgerlige og Venstre. En treenighed, der reducerer stemmespildet. Der er langt op til et flertal for Socialdemokratiet, men deres spidskandidat har to gange før tabt et valg til netop John Schmidt Andersen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Schmidt Andersen (V)

Furesø: Bykonge i kamp for sine mandater 

I Furesø Kommune kunne Ole Bondo Christensen (S) sidste år fejre sit 10-årsjubilæum som borgmester. Han tiltrådte 1. januar 2010 og er på vej til at vinde sit valg nummer fire. Men Ole Bondo Christensen skal kæmpe lidt hårdere for sine mandater denne gang, og det vil være flot, hvis han og Socialdemokratiet kan fastholde deres 10 mandater. Efter valget vil borgmesteren nok igen mangle et enkelt mandat for at få flertal. Radikale har udskiftet valgforbundet med ham og i stedet dannet valgforbund med Konservative. Men stemmer vælgerne både SF og Enhedslisten ind i kommunalbestyrelsen, kan et rødt flertal i Furesø sikres på flere måder.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bondo Christensen (S)

Faaborg-Midtfyn: S bryder midtfynsk mønster 

Socialdemokratiet og Venstre har skiftedes til at have borgmesterposten siden kommunalreformen i 2007. Men det mønster ser ud til at blive brudt denne gang. Socialdemokratiets borgmester, Hans Stavnsager, fik ved det seneste valg 2.210 personlige stemmer – en anelse flere end Venstres daværende spidskandidat, Søren Kristensen. V-kandidaten ønsker dog ikke at genopstille, og derfor stiller Venstre nu op med Kristian Nielsen i front. Han fik ved det seneste valg 245 personlige stemmer. Hvis toppen i Dansk Folkeparti spejder efter gode nyheder ved valget, skal de måske holde et ekstra godt øje med Faaborg-Midtfyn. Partiet sidder på 4 ud af de 25 pladser i byrådet og har med folk som viceborgmester Anne Møllegaard Mortensen og Jack Odgaard i front et par stærke stemmeslugere. Men det bliver næppe nok til at fravriste Hans Stavnsager borgmesterkæden. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Stavnsager (S) 

Gentofte: Generationsskifte i konservativt kerneland 

For første gang i næsten 30 år står navnet ”Hans Toft” ikke øverst på den konservative liste. I maj måned overlod Gentoftes bykonge efter 28 år borgmesterkæden og rollen som spidskandidat til partifællen Michael Fenger (K). Det bliver altså Fenger og ikke Toft, der skal føre Konservatives tropper til ny sejr. Uden Tofts kendte ansigt på valgplakaterne til kommunalvalget giver det større uforudsigelighed og også mulighed for, at partiet ikke vinder de 58,1 procent af stemmerne som ved valget i 2017. Men de landspolitiske vinde blæser i de Konservatives retning. Så selv om Venstre igen stiller med det kendte ansigt Morten Løkkegaard i spidsen, har det ved tidligere valg ikke hjulpet Venstre til mere end et enkelt mandat. Intet tyder altså på blåt magtskifte i Gentofte.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Michael Fenger (K)

Gladsaxe: Trods partiskift er Gladsaxe rødt 

I Gladsaxe Kommune har borgmesteren næsten altid været socialdemokrat. For de fleste vil det betyde, at Gladsaxe er en klassisk socialdemokratisk kommune. Det mente to af partiets byrødder imidlertid ikke. Midt i perioden meldte de sig ud af partiet, og de dannede lidt senere Lokallisten Gladsaxe. De to stiftere mener ikke, at Socialdemokratiet er rødt nok. Alt i alt har fire medlemmer af kommunalbestyrelsen i kommunen skiftet parti siden 2017. Selv om det aldrig er godt for et borgmesterparti, når medlemmer springer fra midt i en valgperiode, vil truslen mod borgmester Trine Græse (S) næppe være stor. Ved konstitueringen sidste gang fik Socialdemokratiet støtte fra både Radikale og SF. De tre partier har dannet et fælles valgforbund denne gang. Gladsaxe er stadig rødt. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Trine Græse (S)

Glostrup: Venstres trylleri på vej i historiebøgerne 

John Engelhardt (V) kunne ved valget i 2009 nærmest trylle og med kun 3 af de 19 mandater i Gladsaxes kommunalbestyrelse vippe den socialdemokratiske borgmester af posten. Det viser både noget om Engelhardts evne til at samle et flertal bag sig og om de andre partiers modvilje mod Socialdemokratiet i vestegnskommunen. Denne gang kan situationen være den omvendte og Venstresuccessen blive historie. I denne valgperiode har Venstre ekskluderet et medlem af kommunalbestyrelsen, mens en anden er hoppet over til Liberal Alliance. For at gøre ondt værre, indgik Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Konservative forlig om budgettet for 2022 uden om Venstre og borgmester Engelhardt. Han har måske mistet magien? Selv opstiller John Engelhardt ikke denne gang, mens de to DF-medlemmer af byrådet er blevet løsgængere. Helt omvendt ser det ud for Socialdemokratiet. Med Kasper Damsgaard (S) i spidsen er det lykkedes at etablere brede flertal uden om Venstre i byrådet. Det kunne tyde på, at Damsgaard har nogle af de evner, der i sin tid bragte Engelhardt til magten. Derudover står særligt SF ifølge de landspolitiske målinger til et bedre resultat end sidste gang. Det tyder på et borgmesterskifte i Glostrup. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Damsgaard (S)

Greve: Opgørets time

Borgerlige har siddet på magten i Greve siden 1994, og Venstres borgmester, Pernille Beckmann, er da også umiddelbart favorit til at tage fire år mere på posten. Men hold alligevel øje med denne kommune på valgaftenen. Der kan ske overraskelser. En kreditkortskandale kostede i år kommunaldirektør Claus Thykjær jobbet, og i optakten til valgkampen kom det frem, at borgmester Pernille Beckmann havde bespist sin familie på Folkemødet i 2019 og først betalte pengene tilbage i august i år. Den slags sager kan koste stemmer. Samtidig er der et meget anspændt forhold mellem Venstre og Konservative. Derfor kan der ske overraskende ting under konstitueringen på valgaftenen, hvis de landspolitiske vinde blæser ind over Greve, så Venstre går tilbage, og Konservative går frem. Venstre har sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance 12 ud af de 21 mandater i byrådet. Den konservative Brigitte Klintskov Jerkel er alene i sin gruppe. Men Pernille Beckmann kan håbe på, at hendes partikollega Morten Dahlin, og Dansk Folkepartis markante profil Liselott Blixt kan trække mange vælgere til. Det er langt fra urealistisk, at Socialdemokratiets spidskandidat, viceborgmester John T.  Olsen, kan erobre borgmesterkæden med støtte fra andre røde partier og Konservative. Partiet gik markant frem ved sidste valg med over syv procentpoint, så det sprang fra fem til syv mandater. Men Pernille Beckmann har dog favoritrollen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Pernille Beckmann (V)

Gribskov: Lokalliste glimter på toppen af Nordsjælland 

Borgmestre i den primært blå Gribskov Kommune bliver normalt ikke genvalgt. Og det kan også blive borgmester Anders Gerner Frosts skæbne for lokalisten Nyt Gribskov. Indtil valget i 2017 var borgmesterkæden gået på skift mellem Konservative og Venstre. Med Anders Gerner Frost som formand kunne Nyt Gribskov dog samle et flertal uden om de to gamle kombattanter. Og ved det seneste fireårige budget for 2022-2025 lykkedes det tilmed Gerner Frost at samle hele byrådet med undtagelse af Venstre. Valget bliver derfor et opgør mellem Gerner Frosts Nyt Gribskov og et Venstre, der på landsplan ikke har samme styrke som i 2017. Gerner Frost har vist, at han kan samle bred opbakning bag sig og skabe flertal, der går på tværs af de landspolitiske blokke. Og så kan han måske udnytte borgmestereffekten. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov)

Guldborgsund: Skal borgmester Brædder have fire år mere? 

Socialdemokratiet har et stort håb om at tilbageerobre borgmesterkæden i Guldborgsund. Men det bliver endnu engang svært at vippe borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten af pinden. Han har siddet på posten siden 2010 og er favorit til at fortsætte fire år mere.  Han skal tælle til 15 for at have flertal i byrådet med 29 medlemmer. I dag har han selv 10 mandater hos Guldborgsundlisten, efter at Dorthe Sølling er hoppet fra listen til Socialdemokratiet. Venstre har i dag fem mandater, men det skyldes dog, at to medlemmer har vendt Dansk Folkeparti ryggen i perioden og er skiftet til Venstre. Mange havde spået – også Mandag Morgen – at Dansk Folkepartis René Christensen ville blive borgmester efter valget for fire år siden. Men sådan gik det ikke. Socialdemokratiet, som længe havde kørt parløb med DF i 2017, fik en ordentlig kæberasler ved valget og endte derfor med at støtte John Brædder.  Borgmester Brædders største konkurrent er Socialdemokratiets nye spidskandidat, Simon Hansen. Han overtog rollen som led i et generationsskifte tilbage i 2018, da den hidtidige borgmesterkandidat, Bo Abildgaard (S), trak sig som spidskandidat. Abildgaard stiller dog stadig op ved dette valg. Det ligner fire år mere til John Brædder. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Brædder (Guldborgsundlisten)

Haderslev: En epoke slutter 

Efter mere end 30 år i lokalpolitik er det slut. Haderslevs V-borgmester, Hans Peter Geil, har valgt at give plads til nye og yngre kræfter. Om det så betyder, at Venstres nye spidskandidat, Mads Skau, kan overtage borgmesterkæden, er langt fra sikkert. Venstre kan få svært ved at bevare sine nuværende 9 mandater ud af de 31 pladser i byrådet. Det samme gælder Dansk Folkeparti, som har fem mandater i dag. De to partier er i valgforbund med Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Mads Skau sidder ikke i byrådet i dag men er regionsrådsmedlem i Syddanmark. Hans største konkurrent til posten er Socialdemokratiets Henrik Rønnow. Han er populær. Ved det seneste valg i 2017 fik han 3.489 personlige stemmer – eller næsten 1.500 flere end borgmester H. P. Geil. Socialdemokratiet har i dag 10 mandater. Partiet er ikke i valgforbund med andre, men har tidligere haft borgmesterposten med Jens Christian Gjesing fra 2010 til 2013. Det kan de få igen. De mest oplagte støttepartier for Rønnow vil være Enhedslisten og SF. Er det ikke nok til et flertal, kan han måske også lave en stærk alliance med Venstres Mads Skau ved en konstituering. Under alle omstændigheder bliver det et tæt løb.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Henrik Rønnow (S) 

Halsnæs: Ung S-borgmester cementerer position  

Hver syvende borger stemte sidste gang på socialdemokraten Steffen Jensen i Halsnæs Kommune og mere end hver tredje på hans parti. Det var med til at gøre den unge socialdemokrat til borgmester. I konstitueringen deltog fire ud af kommunalbestyrelsens fem partier: S, SF, Enhedslisten og Venstre. Kun Dansk Folkeparti stod uden for. Man siger, at borgmestereffekten først og fremmest sætter ind efter den første valgperiode, hvor den giver et plus på et enkelt mandat. Hvis det også er tilfældet i Halsnæs, kan Steffen Jensen hente endnu et mandat hjem til Socialdemokratiet. Det vil give partiet flertal i byrådet og gøre konstitueringen lidt nemmere for Jensen. Men mon ikke han uanset valgresultatet foretrækker at trække andre partier ind i et samarbejde? Det har han i hvert fald gjort med stort held i denne valgperiode. Selv det udprægede sparebudget for 2019 blev støttet af de fire konstitueringspartier, og altså også af SF og Enhedslisten.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Steffen Jensen (S)

Hedensted: Marginalernes aften 

Det trækker op til endnu en gyser i Hedensted. Alt ser ud til at være åbent. Og Kristendemokraterne kan ende med at blive kongemagere og sidde med de afgørende mandater. Hedensted er traditionelt en blå kommune. Men det lykkedes alligevel Socialdemokratiets Kasper Glyngø at vinde borgmesterposten ved seneste valg med hjælp fra Dansk Folkeparti, selv om partiet kun sidder på 8 ud af de 27 pladser i byrådet. Til sammenligning har Venstre 12 pladser, og partiets spidskandidat, Ole Vind, drømmer om at tilbageerobre borgmesterkæden.  En meningsmåling foretaget af Jysk Analyse viser nærmest dødt løb mellem blokkene. De tre største partier, Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, vil gå tilbage. Til gengæld vil De Konservative, Enhedslisten og Nye Borgerlige komme i byrådet.  Det klassiske borgerlige billede er dog noget fragmenteret i Hedensted. Dansk Folkeparti har tidligere kategorisk nægtet at pege på en V-borgmester, og partiets spidskandidat, Hans Kristian Skibby, holder alle døre åbne. Holder målingen stik, kan Kristendemokraterne derfor blive afgørende for, hvem der skal have borgmesterkæden. Partiet står til at få to mandater og vil ikke pege på deres foretrukne borgmesterkandidat på forhånd. Det bliver en gyser. Til Kasper Glyngøs fordel taler, at Venstres tidligere så populære borgmester Kirsten Terkildsen ikke genopstiller. Vi tror derfor, at han bevarer magten. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Glyngø (S) 

Helsingør: Benedikte Kiær bliver ”Fru Helsingør” 

På landsplan siger vælgerne, at klimaet betyder noget for deres kryds. I Helsingør betyder klimaet en ekstraregning til alle. Politisk er der enighed om en del af regningen – det er den del, der omfatter separat kloakering, hvilket er en ekstraudgift i millionklassen. Til gengæld mener borgmester Benedikte Kiær (K) og det blå flertal, at kommunen skal betale for kystsikring ned langs Øresundskysten. Rød blok mener, det vil være en gave til grundejerne. I den slags meget konkrete diskussioner bliver det svært at sætte sit kryds, så det både passer både med klimaet og ens egne politiske prioriteringer. Det bliver derfor næppe klimaet, der afgør, om Benedikte Kiær fortsætter som borgmester, men snarere et helt klassisk opgør mellem de to blokke. Op til valget har Socialdemokratiet indgået valgforbund med SF og Enhedslisten, mens Benedikte Kiærs Konservative har indgået valgforbund med samtlige blå partier. I midten står Radikale i et valgforbund med Alternativet og kan måske igen blive tungen på vægtskålen. Men i en stor by som Helsingør blæser de landspolitiske vinde relativt hårdt. Det vil ikke flytte stemmer over midten, men nærmere styrke Konservative.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Benedikte Kiær (K)

Herlevs bykonge fortsætter 

I Herlev er der Socialdemokratiet og så de andre. I kommunalbestyrelsen sidder de røde roser i knaphullerne på 12 af 19 medlemmer. Efter valget kan blomsterbilledet have ændret sig. Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) får sikkert et godt valg, men måske ikke helt så godt som sidste gang. Blæser de landspolitiske vinde i ryggen på Konservative og SF, kan det sende ekstra mandater i deres retning. Det vil dog formentlig ske på bekostning af DF – og måske også ramme Socialdemokratiet en smule. Men det absolutte flertal til Socialdemokratiet er ikke i fare. Trods det absolutte flertal konstituerede Gyldal Petersen sig sidste gang med Venstre og Konservative. Og det seneste budget for 2022 blev vedtaget med opbakning fra alle partier. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S)

Herning: Arven efter bykongen Krarup 

Valget i Herning er et af de mest uforudsigelige i mange år. Det skyldes, at en af landets største bykonger de seneste år, Lars Krarup, ikke genopstiller. Et af de store spørgsmål er nu, hvor hans næsten 12.000 personlige stemmer går hen. Venstre stiller denne gang op med Dorte West som ny spidskandidat. Hun overtog borgmesterposten allerede i august, da Lars Krarup trak sig tilbage, og er også storfavorit til at blive Hernings nye borgmester efter valget. Venstre fik ved det seneste valg 19 ud af de 31 mandater i byrådet og bevarede dermed sit absolutte flertal. Antallet af mandater har ligget forbløffende stabilt på 19-20 ved de seneste valg, siden Lars Krarup blev borgmester i 2002. Hvorvidt Venstre kan bevare sit absolutte flertal, er dog mere usikkert. Socialdemokratiets spidskandidat, Tommy Tønning, øjner nu chancen for at bringe sit parti tilbage til magten for første gang siden 1997, da den tidligere KL-formand Hilmar Sølund (S) sad på tronen. Men det er næppe realistisk. Dertil sidder Venstre for tungt på magten, og skulle det absolutte flertal smuldre, vil partiet kunne hente opbakning fra De Konservative og Dansk Folkeparti.  De Konservative har det tidligere folketingsmedlem Per Ørum som spidskandidat og kan måske se frem til at få flere end de nuværende to mandater i byrådet. Selv om valget i Herning er et af de mest uforudsigelige i mange år, efter en årrække med Lars Krarup på borgmestertronen, vil det dog være lidt af en sensation, hvis ikke borgmesteren efter valget hedder Dorte West. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Dorte West (V) 

Hillerød: Genvalg til S-borgmester 

I Hillerød Kommune opvejer en rød, socialdemokratisk domineret by lige netop et blåt, Venstredomineret opland. Selv om Venstre fik et enkelt mandat mere ved valget sidste gang, kunne S-kandidaten Kirsten Jensen samle et snævert flertal bag sig. Valget denne gang bliver igen tæt. I en situation, hvor de landspolitiske vinde blæser mod Venstre, kan det mest interessante blive styrkeforholdet mellem de blå partier. Venstre kan blive svækket af Konservative, men måske i endnu højere grad af Nye Borgerlige. I Hillerød fik Mette Thiesen Nye Borgerliges eneste kommunale mandat. Denne gang står partiet til en markant fremgang på landsplan, og mon ikke netop Hillerød vil give valg til flere Nye Borgerlige. Det kan blive forstærket af valgforbundene, hvor Venstre og Dansk Folkeparti, de to partier med mest modvind, er gået sammen. Selv danner Kirsten Jensen og Socialdemokratiet valgforbund med Radikale.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kirsten Jensen (S)

Hjørring: Ligner fire år mere til Boelt 

Socialdemokratiets Arne Boelt er en populær borgmester i Hjørring. Ved det seneste valg fik han 10.257 personlige stemmer. Til sammenligning fik Venstres daværende spidskandidat, Henrik Jørgensen, blot 1.227 personlige stemmer. Socialdemokratiet fik dengang 15 ud af de 31 pladser i byrådet, mens Venstre fik syv og De Konservative tre. Nu har Venstre taget konsekvensen af tilbagegangen ved de seneste par valg og stiller denne gang op med en ny spidskandidat, nemlig Søren Smalbro. Hvorvidt han kan fravriste Arne Boelt borgmesterposten er dog tvivlsomt. De Konservative stiller atter op med viceborgmester Per Møller i front. Han kan måske se frem til fremgang. Men det ligner en ny sejr til Arne Boelt. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Arne Boelt (S) 

Holbæk: Kurs mod supervalg til S-komet

Christina Krzyrosiak Hansen (S) blev en af de store historier ved valget for fire år siden. Den dengang blot 25-årige socialdemokrat fik et fantastisk valg og blev Danmarks yngste borgmester. Nu er hun storfavorit til at tage fire år mere på posten. Med 5.500 personlige stemmer fik hun næsten halvdelen af alle de stemmer, der sidste gang blev givet til Socialdemokratiet i Holbæk, og over dobbelt så mange som sin største konkurrent, Søren Kjærsgaard (V). Samtidig fik Venstre et rigtig dårligt valg og blev halveret fra 12 til 6 mandater. Siden valget er Socialdemokratiet vokset med tre mandater, så det nu sidder på 12 ud af de 31 pladser i kommunalbestyrelsen. Det skyldes, at to medlemmer af Lokallisten er hoppet over til S sammen med den radikale Jarl Falk Sabroe. Lokallisten stiller ikke op denne gang. Venstre er også siden valget øget med to mandater, så det nu har otte mandater. Det skyldes, at Liberal Alliances to medlemmer er hoppet over. Partiet stiller denne gang op med Camilla Hove Lund som spidskandidat, da den tidligere borgmester Søren Kjærsgaard trak sig efter kæberasleren ved sidste valg. Men Camilla Hove Lund får det dog svært mod den unge S-komet. Hun har heller ikke fået det lettere af, at Socialdemokratiet noget utraditionelt har lavet valgforbund med Dansk Folkeparti

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Christina Krzyrosiak Hansen (S) 

Holstebro: Kurs mod endnu en sejr 

Socialdemokraten H.C. Østerby har været borgmester siden 2010 og har kurs mod fire år mere på tronen i Holstebro. Ved seneste valg fik Socialdemokratiet 43 procent af stemmerne. Heraf stemte næsten 6.600 – svarende til næsten halvdelen – personligt på H.C. Østerby. Det er dog noget mindre end de godt 10.000, som stemte på ham personligt i 2013. Socialdemokratiet sidder på 12 af de 27 mandater i byrådet. Efter seneste valg samlede H.C. Østerby alle partierne i byrådet bag en bred konstitueringsaftale. Det samme kan ske igen. Hans største konkurrent er Venstres nye spidskandidat, Kenneth Tønning, der har siddet i byrådet siden 2018. Han har overtaget rorpinden fra Jens Kristian Hedegaard, som ikke lykkedes med at slå H.C. Østerby. Ligesom det heller ikke lykkede Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs tilbage i 2013. Socialdemokratiet har med sine 12 mandater lige så mange, som VOC tilsammen.  SF og Enhedslisten er i valgforbund sammen med De Radikale. Venstre er sammen med Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Det ligner fire år mere til borgmester Østerby.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: H.C. Østerby (S)  

Horsens: Det socialdemokratiske fort 

Det vil være en sensation af de helt store, hvis borgmesteren efter valget ikke længere er socialdemokraten Peter Sørensen. Partiet har siddet på borgmesterposten i over 100 år og vil efter al sandsynlighed gøre det fire år mere. Partiet fik ved seneste valg 13 ud af de 27 mandater i byrådet. Siden har de fået tilgang af Venstres Birthe Knudsen, så Socialdemokratiet i dag har absolut flertal. Hvorvidt det også vil være tilfældet efter valget, er dog langt fra sikkert. Venstre stiller atter op med Martin Ravn som spidskandidat. Han skal holde sammen på blå blok, hvis han skal have en realistisk chance for at fravriste Socialdemokratiet borgmesterkæden. Socialdemokraterne erklærer på forhånd, at de intet tager for givet og vil fortsætte det brede samarbejde efter valget. Det kunne tyde på, at borgmesteren efter valget fortsat vil hedde Peter Sørensen, mens Venstres Martin Ravn vil være 1. viceborgmester.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Peter Sørensen (S)  

Hvidovre: S er en presset favorit

Socialdemokratiets Helle Adelborg har været borgmester siden december 2012 og er favorit til at tage fire år mere på posten i Hvidovre. Men den engang så sikre socialdemokratiske højborg er slet ikke så sikker længere. Frem til valget i 2009 havde partiet absolut flertal. Ved sidste valg fik Socialdemokratiet kun 8 ud af de 21 pladser i byrådet. Dengang gav borgmester Helle Adelborg og Dansk Folkepartis viceborgmester Mikkel Dencker dog hinanden hånden på at fortsætte deres samarbejde og lavede en rød-blå konstituering sammen med Konservative og Venstre. Men denne gang kommer Helle Adelborg til at slås mere for mandaterne. Samarbejdet med Dansk Folkeparti er langt fra sikkert. Hun kan få brug for at få støtte fra andre partier for at kunne tælle til 11 mandater. Her kan SF’s Anders Wolf Andresen og Hvidovrelistens frontfigur, Kristina Young, komme til at sidde i en gunstig situation med de afgørende mandater. Det bliver presset, men der er på den anden side ikke meget, der tyder på, at Venstres spidskandidat, Charlotte Munch, eller Konservatives Søren Friis Trebbien kan få held til at samle 11 mandater bag sig. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Helle Adelborg (S)

Høje Taastrup: Konservativ bykonge har kurs mod jordskredssejr 

Michael Ziegler har været konservativ borgmester i Høje-Taastrup siden 2006. Han er en af landets absolutte bykonger og sidder solidt på magten, og det vil han også gøre efter valget denne gang. I 2017 fik Ziegler hele 9.111 personlige stemmer – svarende til 35,6 procent af de afgivne stemmer i Høje-Taastrup. Det bragte ham ind på en tredjeplads over valgets topscorere kun overgået af Birgit S. Hansen (S) fra Frederikshavn og Hans Toft (K) fra Gentofte. Med partiets nationale medvind kan Michael Ziegler se frem til endnu et kanonvalg og efter al sandsynlighed endnu en periode med absolut flertal. Hans største rival er Socialdemokratiets Peter Faarbæk, som ved sidste valg fik 1.226 personlige stemmer. Han kan måske håbe på at vinde noget af det tabte terræn tilbage fra sidste valg, hvor partiet mistede to mandater. Men borgmesterposten har Ziegler sat sig solidt på.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Michael Ziegler (K) 

Hørsholm: Konservative står stærkt

Det Konservative Folkeparti regerer i Hørsholm. Partiet har siddet på borgmesterposten i over 50 år, hvis vi lige ser bort fra den korte periode i 2008-09, hvor den konservative borgmester Uffe Thorndahl blev løsgænger. Den nuværende konservative borgmester hedder Morten Slotved, og det gør han med al sandsynlighed også efter valget. Han har siddet på posten siden 2010 og har 8 ud af 19 mandater i byrådet. Det kan godt blive til flere denne gang. For med på hans hold er også Venstres tidligere spidskandidat Annette Wiencken, som ved valget i 2017 scorede næsten 1.200 personlige stemmer. Siden er hun hoppet over til Konservative og styrker partiets sejrschancer. Det bliver svært for Venstres nye spidskandidat, Ann Lindhardt, og Socialdemokratiets Svend Erik Christiansen at samle de nødvendige 10 mandater for at vælte Konservative af magten i Hørsholm. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Morten Slotved (K)

Ikast-Brande: Her styrer de borgerlige 

Venstre har siddet tungt på magten, siden kommunalreformen i 2007 smeltede kommunerne Ikast og Brande sammen med Nørre Snede. Først var det Carsten Kissmeyer (V). Og siden 2018 har Ib Lauritsen (V) haft borgmesterkæden. Den er han favorit til at beholde efter dette valg. Det kan godt være, at Venstre får svært ved at bevare de 9 ud af 23 mandater i byrådet, som partiet fik ved valget i 2017. Dansk Folkeparti får nok også svært ved at få mindst tre mandater igen. Til gengæld vil De Konservative nok få endnu et godt valg og få flere end de tre mandater, som de fik i 2017 efter et kanonvalg for partiets spidskandidat, Annette Mosegaard. Partiet gik frem fra godt 4 procent af stemmerne til næsten 13 procent. Og hun blev valgets topscorer med 1.850 personlige stemmer. Over 200 flere end Ib Lauritsen. Det er bemærkelsesværdigt. For Annette Mosegaard er tidligere V-politiker og forsøgte tilbage i 2016 at blive Venstres spidskandidat ved valget året efter. Men hun tabte knebent kampen mod Ib Lauritsen med 235 stemmer mod 207. Siden skiftede hun til De Konservative. Og nu står han atter i front for Venstre ved dette valg. Annette Mosegaard kan blive en joker under nattens konstitueringer. Socialdemokratiet stiller denne gang op med Kasper Pauli Pedersen i front, efter at Frank Heidemann har valgt at trække sig tilbage. Partiet fik seks mandater ved det seneste valg og får mere end svært ved at kunne tælle til 14 og få flertal. Ikast-Brande har kurs mod endnu fire år med borgerligt styre, og formentlig med Ib Lauritsen som borgmester.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ib Lauritsen (V) 

Ishøj: Koldt opgør på vej

Der er lagt op til et iskoldt drama i Ishøj på valgaftenen. Regningen skal gøres op efter det brutale interne opgør i Socialdemokratiet tidligere i år, hvor den mangeårige S-borgmester Ole Bjørstorp smækkede hårdt med døren efter at være blevet vraget som spidskandidat for partiet. I stedet stiftede han Ishøjlisten. Socialdemokratiets nye spidskandidat er Merete Amdisen. Hvorvidt hun kan bevare Socialdemokratiets absolutte flertal, som partiet har haft i Ishøj siden valget i 1985, er tvivlsomt. Dertil vil opgøret med Bjørstorp formentlig have kostet for mange stemmer. Men hun er alligevel favorit til at blive borgmester efter valget og dermed vippe Ole Bjørstorp af tronen, som han ellers har siddet på siden 2001. Merete Amdisen har sikret sig et godt udgangspunkt forud for valget ved at danne valgforbund med Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. Det kunne indikere et bredt samarbejde efter valget og dermed køre Ole Bjørstorp og hans nydannede Ishøjliste ud på et sidespor. Men Ole Bjørstorp vil gå langt for at fortsætte på magten i Ishøj og vil formentlig høste en del stemmer. Hvorvidt han kan samle 10 mandater på valgaftenen er mere tvivlsomt.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Merete Amdisen (S)

Jammerbugt: Hvem kan true Gade? 

Venstres Mogens Gade har været borgmester siden 2001, og det vil han med al sandsynlighed også være efter dette valg. Venstre fik ved seneste valg 46,5 procent af stemmerne og satte sig på 14 ud af de 27 pladser i byrådet. Socialdemokratiet fik ni og Dansk Folkeparti to. Efter at have tabt to valg om borgmesterposten til Mogens Gade har socialdemokraten Jens Chr. Golding nu valgt at trække sig som spidskandidat. Den rolle er nu overladt til Diane Aarestrup, som har siddet i byrådet siden 2014. Det bliver en svær opgave. De Konservative er ikke repræsenteret i byrådet i dag og stiller op med Jørgen Ravn Christensen som spidskandidat. Nye Borgerlige og spidskandidaten John Bjerg var tæt på at komme i byrådet for fire år siden. Kun få hundrede stemmer manglede. Denne gang vil det måske lykkes, mens Dansk Folkeparti kan få svært ved at bevare sine to mandater. Det ligner fire år mere til Mogens Gade. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mogens Gade (V) 

Kalundborg: Bliver bykongen i Kalundborg væltet?

En af valgets store overraskelser finder vi måske i Kalundborg. Umiddelbart kunne Venstres borgmester, Martin Damm, ligne en storfavorit til at tage fire år mere på posten, som han har siddet solidt på siden 2010. Han har også været formand for KL i en periode. Men de andre partier gør måske alvor af truslen om at rotte sig sammen mod borgmesteren og vippe ham af pinden. Det forsøgte nogle af dem for fire år siden. Men det mislykkedes. Dengang forsøgte Socialdemokratiet at få Dansk Folkepartis Peter Jacobsen til at bryde med Venstre for til gengæld at blive borgmester. Det afviste han dengang. Men nu har Dansk Folkeparti og viceborgmester Peter Jacobsen indgået et valgforbund med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Det kunne indikere, at man denne gang er parat til at bryde med Venstre, som partiet ellers bragte til magten efter valget i 2017. Socialdemokratiet har dog ikke gjort det lettere for sig selv efter at have været gennem et hektisk internt rivegilde. Til stor overraskelse for hende selv blev partiets tidligere spidskandidat Gunver Jensen afsat og udskiftet med den lokale partiforeningsformand Tina Beck-Nilsson efter en meget tæt urafstemning. Det skabte så meget splid, at den lokale partiforening blev splittet i to næsten lige store dele. Vi tror stadig på Martin Damm som ny borgmester, men hold ekstra øje med dramaet i Kalundborg.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Martin Damm (V)

Kerteminde: Hævnens time 

At forudsige, hvem der bliver borgmester i Kerteminde, er lige så svært som at udpege verdensmesteren i fodbold til næste år. Ved det seneste valg blev der kuppet og lavet alliancer på kryds og tværs. Flertallet var blåt, men alligevel endte Socialdemokratiets Kasper Ejsing Olesen med at blive borgmester, da Venstre pegede på ham og ikke på valgets vinder, De Konservative, som Venstre ellers var i valgforbund med. Her fire år senere er Venstres spidskandidat dog ikke længere Hans Luunbjerg, som er skiftet ud til fordel for Jens Gantriis. De Konservatives borgmesterkandidat, Klavs Norup Lauridsen, ser også ud til at få et rigtig godt valg og kan måske vinde flere end de nuværende 8 ud af byrådets 25 mandater. Partiet er i valgforbund med Nye Borgerlige, Venstre og Dansk Folkeparti. Socialdemokratiets Kasper Ejsing Olesen skal håbe på både borgmestereffekt og national medvind for at bevare magten. Det er slet ikke utænkeligt. Partiet er i valgforbund med SF og Enhedslisten. Men vi tror alligevel, at det denne gang vil lykkes De Konservatives Klavs Norup Lauridsen at komme helt i mål, så magten skifter igen-igen-igen i Kerteminde. Det virker, som om de borgerlige partier denne gang har indgået en musketered, som kan holde hele vejen i mål.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Klavs Norup Lauridsen (K) 

Kolding: Præsidentvalget

Et af valgkampens mest imødesete slag kommer til at stå i Kolding mellem en tidligere partiformand og udenrigsminister, Villy Søvndal fra SF, og den lige så erfarne tidligere minister Eva Kjer Hansen fra Venstre. De to ser ud til at få hovedrollen i den kamp, som nogle har døbt ’præsidentvalget’. Det bliver tæt, og i kulissen står både De Konservatives Knud Erik Langhoff og Socialdemokratiets Birgitte Munk Grunnet klar i håb om at kunne overraske. Det er bemærkelsesværdigt, at ingen af de fire hovedkombattanter sidder i byrådet i dag. Eva Kjer Hansen skal forsøge at overtage borgmesterposten fra sin partikollega Jørn Pedersen, der har siddet på magten siden 2010. Før den tid sad Socialdemokratiet på posten. Venstre fik ved seneste valg 13 ud af de 25 pladser i byrådet. Så mange får de næppe igen. Ligesom Dansk Folkeparti nok må forvente en tilbagegang. Venstre er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Socialdemokratiet er sammen med SF. Der skal flyttes mange stemmer hen over midten i Kolding, hvis det skal lykkes Villy Søvndal – eller Birgitte Munk Grunnet – at overtage posten. Men det er ikke umuligt. Villy Søvndal fik ved regionsvalget i 2017 godt 8.300 personlige stemmer alene i Kolding Kommune. Til sammenligning fik Eva Kjer Hansen knap 2.900 personlige ved folketingsvalget i 2019.  Vi tror, det lykkes Eva Kjer Hansen at holde skansen i Kolding under nattens konstituering. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Eva Kjer Hansen (V) 

København er rød, megarød 

Det store spørgsmål i hovedstaden er ikke så meget, hvem der bliver overborgmester. Det gør Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen. Det store spørgsmål er, om Enhedslisten bliver større end Socialdemokratiet denne gang. En måling fra Epinion i oktober viser, at Enhedslisten står til at få 22 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet ”kun” står til 20 procent. Meget kan ske, når først Socialdemokratiet for alvor kører sin store valgkampsmaskine i gang, og man kan se effekterne af den i målingerne. Men den slags målinger giver alligevel panderynker i dét parti, som har været størst i København i over 100 år. Enhedslistens frontfigur, Line Barfod, står med stærke kort på hånden ved en konstituering. Hun kan ikke få overborgmesterposten. Det skal partierne i specielt blå blok nok sørge for ved konstitueringen. Men hun kan fordoble antallet af Enhedslistens borgmesterposter fra én til to, så Enhedslisten både kan få teknik- og miljøborgmesterposten, som i dag, og også en anden tung post som for eksempel socialområdet eller beskæftigelses- og integrationsområdet. Andre interessante spørgsmål ved valget i København bliver, om den senere tids meget kritiske historie om beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune får konsekvenser for Venstres valgresultat og især partiets beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard. Kan Liberal Alliances profil Ole Birk Olesen give ny vind til sit parti? Og kan Konservatives Jakob Næsager udnytte den nationale medvind, når der skal fordeles borgmesterposter? Men overborgmesterposten i København er Socialdemokratiets. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Sophie Hæstorp Andersen (S)

Køge: Fire af de stærke til Stærke

Marie Stærke har været socialdemokratisk borgmester i Køge Kommune i mange år. Men hun glemmer ikke, hvad der skete ved valget for otte år siden. Her blev hun væltet af tronen af Konservative, selv om partiet kun havde 2 ud af 27 mandater. De fire år fra 2014 til 2017 med den konservative Flemming Christensen lærte hende, at intet skal tages for givet. Den lektie får hun sikkert også brug for at huske på valgaftenen. Socialdemokratiet gik markant frem ved det sidste valg, vandt tre ekstra mandater og sidder nu på 10 ud af de 27 pladser i kommunalbestyrelsen. SF og Enhedslisten har fire tilsammen. Marie Stærke lavede dog en bred konstituering. Hendes største konkurrent er Venstres nye spidskandidat, Ken Kristensen. Venstre er dog kun halvt så store som S med sine blot fem mandater, efter at den tidligere spidskandidat Mette Jorsø er hoppet over til Radikale i protest mod Ken Kristensens ledelsesstil. En anden konkurrent er Konservatives nye spidskandidat, Thomas Kampmann. Han har også appetit på at gå efter borgmesterposten under nattens konstituering. Partiet har ligesom Venstre i dag fem mandater, efter at Jeppe Lindberg er hoppet over fra Liberal Alliance. Thomas Kampmann har overtaget spidskandidaturet efter Flemming Christensen, der blev en form for kompromisborgmester i Køge efter kommunalvalget i 2013, som var der, hvor Venstre ellers blev størst. På samme måde kan Thomas Kampmann komme til at stå i en fordelagtig situation til dette kommunalvalg. Det ligner dog fire år mere til stærke Marie Stærke. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Marie Stærke (S)

Langeland: Som Asterix og Obelix 

SF’s enlige borgmester Tonni Hansen havde det ligesom Obelix og Asterix, når de havde slået romerne, da han som en af frontkæmperne fik regeringen til at droppe planerne om at placere et udrejsecenter på Langeland. Hvordan han har det efter valget, vil tiden vise. Men meget tyder på, at han kan fortsætte fire år mere som borgmester. Hans største konkurrent bliver Venstres Peder Hansen. Han vandt sidste år kampvalget mod Ulrik Kølle Hansen om at blive partiets spidskandidat og får brug for al sin erfaring fra erhvervslivet for at erobre borgmesterkæden. Men det bliver op ad bakke.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Tonni Hansen (SF)  

Lejre: Tæt kamp

Siden kommunalreformen har Lejre både haft borgmestre fra SF, Venstre og Socialdemokratiet. Den nuværende borgmester hedder Carsten Rasmussen. Han er socialdemokrat og favorit til at snuppe fire år mere på posten efter dette valg. Socialdemokratiet fik et kanonvalg for fire år siden og fordoblede sine tre mandater til seks ud af de 25 pladser i byrådet. Til gengæld gik SF voldsomt tilbage fra ni til blot fem mandater efter partiets gyldne år med Mette Touborg som borgmester. Hun var trådt tilbage året før – i 2016 – for at blive administrerende direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, hvorefter Carsten Rasmussen tog over som borgmester. Han konstituerede sig bredt efter valget i 2017. Hans største konkurrent er Venstres nye spidskandidat, Tina Mandrup. Venstre har traditionelt været det største parti i Lejre og fik ved det sidste valg otte mandater. Om Venstre fortsat vil være det største parti efter dette valg, er ikke sikkert. Og Tina Mandrup kan få svært ved at tælle til de nødvendige 13 mandater.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Carsten Rasmussen (S)

Lemvig: Erik Bykonge 

Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Lone Pilgaard Sørensen, har allerede lagt sig fladt ned.  ”Jeg ville være Komiske Ali, hvis jeg stod her og sagde, at Socialdemokratiet vil være borgmester efter næste valg,” sagde hun for nylig i en valgdebat på TV 2 Midtvest.  Hvor strategisk klogt det var, kan man diskutere. Men det var sikkert meget ærligt. Og i høj grad sandt. For alt i sol, måne og stjerner peger på, at Venstres Erik Flyvholm også er borgmester efter det kommende valg. Han var borgmester i Thyborøn-Harboøre Kommune fra 2002 og frem til kommunalreformen i 2007, hvor han blev borgmester i den nye, store Lemvig Kommune. Venstre fik ved seneste valg 12 ud af de 21 mandater i byrådet. Socialdemokratiet fik fire og SF to. Så Lone Pilgaard Sørensen har nok regnet rigtigt, da hun forudsagde, at hun heller ikke denne gang vil blive borgmester i Lemvig. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Flyvholm (V) 

Lolland: Fire år mere til Holger

Socialdemokraten Holger Schou Rasmussen har sat sig tungt på Lolland. Han er tæt på at have absolut flertal og kan se frem til fire år mere på borgmesterposten. Socialdemokratiet fik ved sidste valg 11 mandater ud af de 25 i byrådet. Siden har de fået et ekstra mandat, da Thomas Østergaard er hoppet over fra Lokallisten Lolland.  Schous største konkurrent er Venstres nye spidskandidat, Tine Vinther Clausen. Hun har overtaget rollen efter viceborgmester Henrik Høegh, som stopper i politik efter dette valg. Men partiet er langt bagefter. Det har kun fem mandater, så Tine Vinther Clausen vil få svært ved at finde de nødvendige 13 mandater for at samle flertal.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

Lyngby-Taarbæk: Den borgerlige krig er slut  

Selv her så mange år efter kan det stadig gøre ondt helt nede i maven, når man ser billederne af det borgmesterkup, der foregik for rullende kameraer tilbage i 2009 i Lyngby-Taarbæk Kommune. Her blev den konservative borgmester, Rolf Aagaard Svendsen, kuppet af Venstre midt under konstitueringsmødet, og selv hans bødler rystede så meget på hænderne, at de havde svært ved at gennemføre deres gerning. Kuppet satte sit præg på byrådet i mange år. Men nu er der ved at være forbrødring mellem de to borgerlige partier, som har indgået valgforbund. Konservatives borgmester, Sofia Osmani, er storfavorit til at snuppe fire år mere på borgmesterposten. Hun er tæt på at have absolut flertal. Hun sidder i dag på 10 ud af de 21 pladser i kommunalbestyrelsen. Og det er ikke usandsynligt, at hun kan få absolut flertal efter dette valg. Konservative har siddet på magten siden 1950, bortset fra de fire år fra 2010 til 2013 efter kuppet, hvor Venstres Søren P. Rasmussen var borgmester. Osmanis største konkurrent er Socialdemokratiets spidskandidat og viceborgmester, Simon Pihl Sørensen. Men han vil få svært ved at samle de nødvendige 11 mandater. Og Venstres spidskandidat, Christine Dal, har signaleret, at hun er klar til at pege på Sofia Osmani. Det ligner en storsejr til den siddende borgmester. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Sofia Osmani (K)

Læsø: En ny overraskelse lurer  

Der blev skrevet historie, da Dansk Folkeparti fik sin første borgmester ved valget i 2017. Det blev højst overraskende Karsten Nielsen på Læsø. Siden er han skiftet til Venstre, og han var egentlig blevet valgt af partiet til at være den nye spidskandidat. Dermed lignede han også en favorit til at tage fire år mere som borgmester. Men en sag om en kommunaldirektørs overnatning i et ulovligt skur på sin sommerhusgrund på Læsø har i 11. time fået Karsten Nielsen til at trække sit kandidatur, hvorefter Tobias Birch Johansen i al hast er blevet udpeget til at stå i spidsen for Venstre. Det åbner for nogle nye perspektiver. Ved det seneste valg blev Tobias Birch Johansen vraget som borgmester, selv om partiet fik et kanonvalg med 37,1 procent af stemmerne – en fremgang på 22,6 procentpoint. Det gav fire mandater. Men der skal fem til et flertal. Og de andre i kommunalbestyrelsen ville ikke Tobias Birch Johansen. Derfor endte Karsten Nielsen med at løbe med sejren, da Socialdemokratiet foretrak ham på posten. Socialdemokratiet stiller atter op med den nu 77-årige Folmer Hjorth Kristensen i spidsen. Læsø Listen, som sidst fik to mandater, genopstiller ikke. Det gør til gengæld Læsø Borgerliste. Ligesom Nye Borgerlige denne gang stiller op på Læsø med hoteldirektør Ole Lind i spidsen. Der skal ikke så mange stemmer til at ændre billedet på Læsø. Vi tror på, at det denne gang lykkes Tobias Birch Johansen at samle et flertal bag sig

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Tobias Birch Johansen (V) 

Mariagerfjord: Close race 

Valget i 2017 var tæt i Mariagerfjord, og det bliver det også denne gang. Venstre og Socialdemokratiet er næsten lige store. Og det bliver kamp fra hus til hus for Venstres borgmester, Mogens Jespersen, at bevare posten. Ved seneste valg fik Socialdemokratiet lidt flere stemmer end Venstre. S fik 36,7 procent, mens Venstre fik 35,6 procent. Men Venstres valgforbund sikrede partiet 12 mandater mod ”kun” 11 til Socialdemokratiet ud af de 29 pladser i byrådet. Dansk Folkeparti fik dengang en pæn fremgang til 11,2 procent og tre mandater. Nu har Dansk Folkeparti ikke længere de landspolitiske vinde i ryggen, som de havde dengang – tværtimod. Dertil kommer, at DF-byrådsmedlemmet Jan Andersen er skiftet til Venstre. DF stiller denne gang op med Jørgen Hammer Sørensen som spidskandidat, partiets topscorer ved valget sidste gang med 640 personlige stemmer. En af DF’s profiler, Pia Adelsten, genopstiller ikke. Det gør til gengæld hendes samlever, tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen. Det er dog mere end tvivlsomt, om det kan stoppe nedturen for DF. Socialdemokratiet stiller atter op med viceborgmester Leif Skaarup som partiets borgmesterkandidat. Han har siddet i byrådet siden 2013. Denne gang har han fået den tidligere spidskandidat Per Husted med på holdet efter en pause fra lokalpolitikken. Venstre og Dansk Folkeparti er i valgforbund med De Konservative og tre andre lister. SF, Enhedslisten og De Radikale er gået sammen i et andet valgforbund. Det bliver close race mellem Mogens Jespersen og Leif Skaarup. Men vi tror, at Mogens Jespersen bevarer borgmesterkæden. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mogens Jespersen (V) 

Middelfart: S sidder solidt på magten 

Socialdemokratiets borgmester, Johannes Lundsfryd, sidder tungt på magten i Middelfart. Hver gang 100 stemte ved valget i 2017, fik Socialdemokratiet 49 af dem. Af dem stemte næsten halvdelen – 5.333 – på Johannes Lundsfryd personligt. Alt tyder på, at han får fire år mere som borgmester.  Venstres spidskandidat, Regitze Tilma, får også denne gang mere end svært ved at fravriste S borgmesterkæden. Et af de store spørgsmål ved valget bliver, hvor mange stemmer de fire lokallister – PositivPlus, Frihedslisten, Omsorgsgruppen og Tværpolitisk Anstændighed – får. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Johannes Lundsfryd Jensen (S)  

Morsø: Venstre på sikker kurs 

Venstres Hans Ejner Bertelsen sidder tungt på borgmesterposten. Ved valget i 2017 gik partiet markant frem med næsten ni procentpoint og satte sig på 12 af de 21 mandater. Socialdemokratiet fik seks mandater. Kun fire partier er repræsenteret i kommunalbestyrelsen. De to sidste partier, Dansk Folkeparti og Demokratisk Balance, fik henholdsvis to og et mandat. Socialdemokratiet har denne gang Tore Müller som spidskandidat. Han var en af de centrale politikere, da listen Demokratisk Balance fik et overraskende kanonvalg i 2013 og scorede hver femte stemme. Siden er han gået over til Socialdemokratiet, mens partiets spidskandidat i 2017, Viggo Vangsgaard, nu er i front for SF. De vil dog næppe kunne overvinde Hans Ejner Bertelsen, som har været borgmester siden 2014. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Ejner Bertelsen (V) 

Norddjurs: Ligner fjerde sejr på stribe 

Efter mange år i politik på Christiansborg, og flere af dem i Socialdemokratiets inderkreds, skiftede Jan Petersen spor i 2009 for at blive borgmester i Norddjurs Kommune. Det lykkedes. Han har siddet på tronen siden 2010 og er favorit til at tage fire år mere på posten efter dette valg.  Socialdemokratiet fik 11 ud af 27 mandater ved seneste valg og lavede en bred konstituering.  Venstres borgmesterkandidat er atter Kasper Bjerregaard. Partiet fik seks mandater ved det seneste valg, og han får svært ved at tælle til 14 mandater. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fik ved seneste valg henholdsvis tre og to mandater. Det gør de næppe igen.  De Konservative gik frem ved seneste valg og fik to mandater. Formentlig vil den konservative viceborgmester, Benny Hammer, atter gå frem. Men næppe nok til at det vil få betydning for borgmesterposten.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jan Petersen (S) 

Nordfyn: Ny V-sejr i sigte 

Morten Andersen har været borgmester i Nordfyns Kommune siden 2010 og vil også være borgmester de næste fire år. Han sidder tungt på magten. Ved det seneste valg fik Venstre 40 procent af stemmerne. Men da partiet var i valgforbund med en række andre partier, endte det alligevel med at få 13 ud af de 25 mandater i kommunalbestyrelsen, og dermed absolut flertal. Morten Andersen lavede dengang en bred konstituering med alle kommunalbestyrelsens fem partier: Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative. Venstre får næppe så mange mandater igen ved dette valg. Men mindre kan også gøre det for at beholde magten. Og intet tyder på, at Socialdemokratiet med Helle Waagner i front kan vriste magten fra Morten Andersen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Morten Andersen (V)   

Nyborg: Gyser på vej

Socialdemokratiet sad i mange år solidt på magten i Nyborg. Men det ændrede sig pludselig ved valget i 2013. Her erobrede Venstres Kenneth Muhs magten ved det dramatiske ”Kuppet i Nyborg,” som medierne døbte valget, efter at den socialdemokratiske partisoldat Jan Reimer Christiansen skiftede fra S til V og dermed tippede flertallet. Trods dramatikken fik Kenneth Muhs et fantastisk valg i 2017 med 5.511 personlige stemmer. Det sikrede Venstre et absolut flertal med 13 ud af byrådets 25 mandater. Dansk Folkeparti fik to, og dermed vandt de blå 15-10. Så godt et valg får han næppe igen. Ligesom hans støtter i Dansk Folkeparti formentlig også går noget tilbage denne gang. Nu er Kenneth Muhs oppe imod Socialdemokratiets 27-årige politiske talent Sonja Marie Jensen. Det bliver en kamp hus-til-hus, hvor intet er givet på forhånd. Socialdemokratiet er i valgforbund med de andre partier i rød blok – SF, Enhedslisten og De Radikale – i et forsøg på at undgå stemmespild. Sonja Marie Jensen var en af de første kvinder, der trådte frem i kommunalpolitik tilbage i 2017 og fortalte om de sexistiske kommentarer og ”klap i røven” fra mandlige kolleger, som hun havde oplevet. Det bliver en gyser i Nyborg. Men vi tror, at Kenneth Muhs holder sit forspring og snupper den på målstregen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kenneth Muhs (V)  

Næstved: S-fortet holder stand

Carsten Rasmussen (S) har været borgmester i Næstved siden maj 2011, da han overtog posten efter den pensionerede bykonge Henning Jensen, der er far til landets nuværende sundhedsminister og havde regeret det sydsjællandske rådhus siden 1988. Faktisk har Socialdemokratiet siddet tungt på magten i Næstved i over 100 år, og ikke meget tyder på, at de andre partier kan sætte en stopper for det denne gang. Socialdemokratiet sidder på 13 af de 31 pladser i byrådet. SF og Enhedslisten har tre mandater tilsammen. Radikale to. Men Carsten Rasmussen fik sidste gang 10.275 personlige stemmer – svarende til 57 procent af samtlige S-stemmer – og han er en populær borgmester. Han har samlet byrådet om store beslutninger og om budgettet. Derfor vil det være en sensation, hvis han taber magten ved dette valg.  Hans største konkurrenter er borgerlige. Konservatives Rune Kristensen, der er ny spidskandidat, har en fortid som KU-formand og besidder en skarp retorik. Han afløser den erfarne Helge Adam Møller (K) som borgmesterkandidat og kan måske sikre en fremgang til partiet, som ved sidste valg fik tre mandater. Venstres spidskandidat, Kristian Skov-Andersen, kan få svært ved at bevare sine ni mandater. Tre erfarne V-politikere – Kirsten Devantier, Elmer Jacobsen og Søren Revsbæk – stiller ikke op denne gang. De tre fik tilsammen 1.800 stemmer ved sidste valg. Det ligner en ny sejr til Carsten Rasmussen og Socialdemokratiet i Næstved. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Carsten Rasmussen (S)

Odder: Tid til revanche?

En ny tæt duel mellem Venstres borgmester, Uffe Jensen, og Socialdemokratiets viceborgmester, Lone Jakobi, er under optræk i Odder. Hvorvidt Uffe Jensen endnu engang kan trække sig ud som vinder af denne duel, er langt fra sikkert.  Venstre gik lidt tilbage ved det seneste valg og tabte et mandat, så partiet fik 7 ud af de 19 pladser i byrådet. Selv om Venstre havde et flertal med de øvrige partier i blokken, valgte partiet at konstituere sig med Socialdemokratiet.  Socialdemokratiet gik omvendt lidt frem ved seneste valg og fik et ekstra mandat, så det nu har fem. SF og Enhedslisten har tre tilsammen. Og de radikale har et enkelt. De tre sidstnævnte partier er i valgforbund sammen.  De Konservative stiller denne gang op med Martin Mikkelsen som spidskandidat. Han blev første gang valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i 2017 og kan denne gang måske se frem til at få endnu flere end de nuværende to mandater. Det er også et åbent spørgsmål, hvem der formår at samle Dansk Folkepartis vælgere op, efter at deres spidskandidat, John Rosenhøj, trak sig oven på en spektakulær sex-skandale.  Det kan godt gå hen og blive en meget tæt kamp, hvor kun få stemmer skiller de to forhåndsfavoritter. Men Venstres Uffe Jensen må nok påtage sig favoritrollen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Uffe Jensen (V) 

Odense: Fortet holder 

Hvis Venstre gør sig håb om at erobre en af de fire store byer, vil Odense eller Aalborg nok være de mest realistiske. Og så alligevel ikke. For ligesom i Aalborg sidder Socialdemokratiet også tungt på magten i Odense. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har kurs mod fire år mere. Hans samarbejde med SF og Enhedslisten kører fint. Det samme med De Radikales Susanne Crawley. Venstre stiller denne gang op med Christoffer Lilleholt som ny spidskandidat. Han overtog rådmandsposten fra sin partifælle Jane Jegind, som stoppede sidste sommer efter 23 år i odenseansk politik, heraf de 15 som rådmand. De Konservative stiller op med rådmand Søren Windell som frontfigur. Måske hans valg bliver påvirket af den sag, han løb ind i tidligere i år om rod i økonomien i en virksomhed, han har været direktør for. Intet af det ændrer det store billede: En socialdemokrat kommer til at stå i spidsen for Odense de næste fire år. Igen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Peter Rahbæk Juel (S)  

Odsherred: Svært at true S

Borgmester Thomas Adelskov (S) har siddet på magten i Odsherred siden 2010 og vil med al sandsynlighed gøre det fire år mere. Hver gang 100 mennesker stemte på Socialdemokratiet ved det seneste valg, stemte 69 af dem personligt på Thomas Adelskov. Imponerende. Socialdemokratiet er gået frem ved de seneste tre valg og var meget tæt på at få absolut flertal ved valget i 2017. Adelskov manglede blot et enkelt mandat for at have flertallet i byrådet på egne hænder. Det 13. mandat fik han så tidligere i år, da Leif Egholm fra den nye borgerliste Nyt Odsherred skiftede til Socialdemokratiet. Venstre fik ved det seneste valg syv mandater, men partiet har siden vinket farvel til to af dem efter intern ballade. De frafaldne har i stedet været med til at danne den nye lokalliste Nyt Odsherred. Lokallistens bud på en ny borgmester er Karina Vincentz, der tidligere har forsøgt at blive spidskandidat for Venstre. Det ligner en klar sejr til Thomas Adelskov

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Adelskov (S)

Randers: Politisk bomberegn

Det kom som en bombe, at Venstres borgmesterkandidat, Christian Brøns, valgte at trække sig få måneder før valget med den begrundelse, at der var en usund kultur i byrådet. Nu er det så i stedet erhvervsmanden Claus Berggren, der skal forsøge at tilbageerobre borgmesterposten fra Socialdemokratiet. Samtidig er der rejst tiltale mod den erfarne politiker og frontfigur for Beboerlisten, Bjarne Overmark, for at have videregivet personfølsomme oplysninger i en sag om mulige seksuelle overgreb i en daginstitution. Ved valget i 2017 lykkedes det for Socialdemokratiets Torben Hansen at erobre borgmesterkæden fra Venstres Claus Omann Jensen. Partiet gik seks procentpoint frem og fik 13 af de 31 mandater i byrådet. Venstre og Beboerlisten blev de store tabere og tabte hver to mandater.  Det er svært at se Venstre eller De Konservative kunne tælle til 16 mandater ved valget. Derfor er Torben Hansen favorit til at tage fire år mere på posten.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Torben Hansen (S) 

Rebild: Et nyt kludetæppe 

Det er svært at pege på en oplagt favorit til borgmesterposten i Rebild. Det kan meget let ende med et kludetæppe, som det var tilfældet i 2017.  Her endte De Radikales Leon Sebbelin med at løbe med borgmesterkæden, selv om han kun fik 3 af byrådets 25 pladser. Dermed blev han partiets eneste borgmester i landet. Venstre fik dengang otte mandater, Socialdemokratiet fem mandater og Den Sociale Fællesliste fire, men ingen af de tre partier kunne samle et flertal bag sig. Derfor endte borgmesterposten hos De Radikale. Nu kan historien måske gentage sig. Venstre har været nødt til at skifte spidskandidat, da Jeppe Ugilt Hansen blev hårdt ramt af nedlukningen af mink-erhvervet og søgte orlov. Ny mand i spidsen for Venstre er Jesper Greth, der med 172 personlige stemmer ved valget i 2017 kom ind som nummer otte og dermed på Venstres sidste plads i byrådssalen. Socialdemokratiet har også skiftet spidskandidat, så det nu er skoleleder Peter Hansen, der er i front. Den Sociale Fællesliste, med den tidligere socialdemokrat og fagforeningsformand Allan Busk i spidsen, som blev valgets topscorer i 2017 med 1.776 personlige stemmer, havde oprindeligt meldt ud, at den ikke ville fortsætte. Men folkene bag ændrede holdning og stiller nu op. De Konservative stiller atter op med Lene Aalestrup i front. Måske partiet kan overraske. Det fik ved seneste valg 13 procent af stemmerne. En klar fremgang fra 2013. Og nu kan det gå yderligere frem. Socialdemokratiet er i valgforbund med Den Sociale Fællesliste. Venstre er gået sammen med De Konservative og Dansk Folkeparti. Mens SF og Enhedslisten er sammen. Valget kan gå i mange retninger, og det kan ende med at blive Leon Sebbelin igen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Leon Sebbelin (R) 

Ringkøbing-Skjern: Payback time? 

Det kan blive revanchens time for lokalpolitikerne i Ringkøbing-Skjern efter det dramatiske kommunalvalg for fire år siden. Dengang troede Kristendemokraternes frontfigur, Kristian Andersen, at han var blevet borgmester i det ellers så traditionelle Venstre-land. Men han tog fejl. Han var ellers blevet valgets suveræne topscorer med 3.618 personlige stemmer – dobbelt så mange som Venstres borgmesterkandidat, Hans Østergaard – og partiet havde fået 6 ud af de 29 pladser i byrådet. Den røde blok havde derfor sammen med Kristendemokraterne en historisk mulighed for at danne flertal uden om Venstre. Men så sprang Socialdemokratiets spidskandidat, Søren Elbæk, overraskende fra og lavede alligevel en aftale med Venstre. Og Kristian Andersen følte sig kuppet.  Ved valget dengang fik Venstre 11 mandater ud af de 29 pladser i byrådet, men partiet har siden mistet to mandater. Et af dem er Lennart Qvist, som nu stiller op som spidskandidat for De Konservative. Han fik ved det seneste valg 1.250 personlige stemmer, hvilket bragte ham ind på en samlet femteplads. Spørgsmålet er nu, hvor mange af de stemmer, han vil tage med fra Venstre over til De Konservative. Umiddelbart ser Venstres borgmester, Hans Østergaard, ud til at være favorit. Men meget kan ske i denne vestjyske kommune. Og en overraskelse kan lure.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Østergaard (V) 

Ringsted: Kunsten at tælle til 11 mandater 

Borgmester Henrik Hvidesten (V) skal forsøge at få sin tredje valgsejr på stribe i Ringsted Kommune. Han har været borgmester siden 2014 og er favorit til at vinde igen. Men det er langt fra sikkert. Meget kan ske under de lange knives nat ved en konstituering i Ringsted. Selv om der kun er 21 medlemmer af byrådet, er hele ni forskellige lister repræsenteret. Så det gælder om at kunne tælle til 11 for at samle flertal i en blandet flok af politikere. Venstre har seks mandater, og Henrik Hvidesten sidder på borgmesterposten med støtte fra Dansk Folkeparti. Partiet fik tre mandater ved det sidste valg. Men siden er Tina-Mia Eriksen gået over til Konservative. Og de to andre byrådsmedlemmer, far og søn Per og Daniel Nørhave, genopstiller ikke. DF fik ved det sidste valg over 16 procent af stemmerne. Det får partiet næppe igen. Konservative fik et kanonvalg i 2017 og gik fra et til tre mandater. Men siden er partiets spidskandidat Finn Andersen gået over til Kristendemokraterne, og Lars Tegl Rasmussen startede sin egen Ringstedlisten. Nu skal partiets nye spidskandidat, Andreas Karlsen, forsøge at få mindst lige så godt et resultat. Det er ikke urealistisk. Socialdemokratiet stiller atter op med Per Flor som frontfigur. Det er langt fra urealistisk, at han kan erobre borgmesterposten. Men det kræver både national medvind og en dygtig hånd under konstitueringen. Vi tror, Henrik Hvidesten klarer den igen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Henrik Hvidesten (V)

Roskilde: Arven efter Joy  

Socialdemokratiet fik et fantastisk valg for fire år siden i Roskilde. Partiets borgmester, Joy Mogensen, støvsugede kommunen for vælgere. Hun fik næsten 15.000 personlige stemmer, og partiet fik absolut flertal i byrådet.  Siden er der sket meget. Joy Mogensen blev kulturminister i 2019 og overlod borgmesterposten til Tomas Breddam. To medlemmer har siden vendt partiet ryggen. Pierre Kary skiftede til Konservative og Torben Jørgensen til SF. Og en række prominente navne, som Morten Gjerskov, Poul Lindor Nielsen og Karim Friis Arfaoui, genopstiller ikke. Det vil være meget overraskende, hvis Tomas Breddam ikke fortsætter som borgmester efter valget. Men han vil næppe have absolut flertal bag sig. Hans værste konkurrent bliver formentlig Venstres Jette Tjørnelund. Venstre fik ved det seneste valg seks mandater. Så hun får svært ved at kommet op på 16 mandater ved konstitueringen. Det samme gør Konservative, som atter stiller op med Lars Lindskov som frontfigur. Det ligner fire år mere til S-borgmesteren, selv om partiet formentlig går noget tilbage.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Tomas Breddam (S)

Rudersdal: Fire år mere til Jens Ive

Jens Ive (V) har været borgmester i Rudersdal siden 2012 og vil efter al sandsynlighed også være det efter dette valg. Det er en af Venstres højborge. Og selv om forskellen mellem den røde og blå blok ikke er så stor som tidligere, ser det heller ikke denne gang ud til, at en V-borgmester bliver vippet af pinden i Rudersdal. Venstre har i dag 8 ud af 23 mandater i byrådet. Konservative har 5. Det er ikke usandsynligt, at Konservative og spidskandidaten Ann Sofie Orth kan true Venstre efter dette valg. Men det vil kræve et fantastisk valg for Konservative. Og det er næppe sandsynligt, at Orth kan samle opbakning hos både Socialdemokratiet og Radikale om at vælte Jens Ive.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jens Ive (V)

Rødovre: Den røde kronprinsesse vinder 

Efter 26 år på borgmestertronen var det slut. Rødovres socialdemokratiske borgmester Erik Nielsen overlod sidste år borgmesterkæden til sin partifælle Britt Jensen. Nu styrer hun med sikker hånd på roret mod en ny S-sejr. Socialdemokratiet har siddet på magten i årtier og har udsigt til fire år mere. Partiet har absolut flertal med 11 af de 19 mandater i kommunalbestyrelsen. Britt Jensen har gode muligheder for at bevare sit absolutte flertal. Hendes største konkurrent er Konservatives spidskandidat, Kim Drejer Nielsen. Partiet har tre mandater og gik frem ved sidste valg. Det kan ske igen denne gang. Men han får alligevel mere end svært ved at tælle til 10 mandater. Venstres er ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen i dag, da partiets eneste medlem efter valget i 2017, Claus Gisselmann Olsen, meldte sig ud af partiet og blev løsgænger for to år siden. Så Socialdemokratiets kronprinsesse vil fortsat gøre Rødovre rødt efter dette valg. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Britt Jensen (S)

Samsø: Fuld borgmestereffekt

Marcel Meijer og Socialdemokraterne fik et kanonvalg for fire år siden og udnyttede til fulde borgmestereffekten. Nu er han favorit til at få fire år mere på posten.  Socialdemokratiet fik ved valget i 2017 over 41 procent af stemmerne – en fremgang på knap 22 procentpoint – og gik fra tre til fem mandater ud af de 11 pladser i kommunalbestyrelsen. Marcel Meijer fik borgmesterkæden i 2013 på trods af et borgerligt flertal på øen. Men Venstre og De Konservative kunne ikke blive enige, og så endte den hollandsk-fødte Marcel Meijer med at løbe med palmerne. Nu kan det blive alle gode gange tre. Hans konkurrenter til borgmesterposten er Venstres Søren Wiese og De Konservatives Per Urban Olsen. De to lister har i dag henholdsvis tre og to mandater. SF har et enkelt mandat. Det ligner en ny sejr til Socialdemokratiet. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Marcel Meijer  (S) 

Silkeborg: Ny gyser i vente

Det ligner en gyser i Silkeborg. Igen. Venstres borgmester gennem de seneste otte år, Steen Vindum, er kraftigt udfordret fra først og fremmest Socialdemokratiets nye spidskandidat, Helle Gade. Og i sidste ende kan det ikke udelukkes, at en helt tredje kandidat kan vise sig at blive borgmester.
Socialdemokratiet har i dag 10 mandater i byrådet ud af de 31 pladser. Mens SF og Enhedslisten tilsammen har seks, da der er sket en del partihop i perioden.
En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Midtjyllands Avis, TV 2 Østjylland og TV Midtvest, viser et meget tæt løb mellem blokkene, og at De Radikale kan blive den berømte tunge på vægtskålen. Målingen forudser en tilbagegang for Venstre og Dansk Folkeparti på tilsammen tre mandater, så de kommer ned på henholdsvis ni og et mandat. Til gengæld vil De Konservative og Nye Borgerlige vinde tre ekstra mandater.
De Radikale vil få et ekstra mandat og komme op på to. Dermed kan de atter blive tungen på vægtskålen, hvilket partiets frontfigur, Johan Brødsgaard, naturligvis vil udnytte til det yderste.
Det bliver en gyser. Men vi tror, at Steen Vindum endnu engang formår at spille sine kort strategisk godt ved konstitueringen og snupper fire år mere. 
Mandag Morgens bud på ny borgmester: Steen Vindum (V)

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Steen Vindum (V)

Skanderborg: Det ligner sejr til S 

Frands Fischer blev borgmester i Skanderborg tilbage i 2019. Han blev skiftet ind, da hans partikollega Jørgen Gaarde valgte at trække sig tilbage efter at have været borgmester i over 10 år. Nu er Frands Fischer favorit til at tage fire år mere på posten.  Han har fået tid til at vise sine politiske visioner for festivalkommunen og kan derfor udnytte muligheden for en borgmestereffekt. Socialdemokratiet sidder på 11 af de 29 pladser i byrådet og er i valgforbund med SF og De Radikale, som har fire mandater tilsammen. Enhedslisten og Alternativet har hver et enkelt.  Det bliver svært for Venstres nye spidskandidat, Jens Szabo, at nå op på de 15 magiske mandater, som skal til for at få flertal. Ved seneste valg gik partiet næsten seks procent tilbage. VOC har tilsammen 12 mandater i dag.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Frands Fischer (S) 

Skive: Peder mod Peder igen-igen 

Det trækker op til endnu en gyser i Skive mellem Peder og Peder. Mellem Venstres borgmester, Peder Christian Kirkegaard, og Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Peder Christensen.  Ved valget for fire år siden skilte bare ét mandat de to blokke, og dengang endte det med, at de Radikale blev tungen på vægtskålen og pegede på Venstres Peder Christian Kirkegaard som borgmester. Han har siddet på posten siden 2014. Denne gang kan valget blive lige så tæt. Og måske tippe. Venstre og Dansk Folkeparti fik ved seneste valg henholdsvis 11 og 2 mandater. Sammen med De Radikales ene mandat havde Peder Christian Kirkegaard dermed et flertal på 14 ud af byrådets 27 mandater. Om det samme er tilfældet efter dette valg, er langt fra sikkert. Socialdemokratiet fik ved seneste valg ni mandater, og SF fik to. Den nye lokale liste, Skive-Listen, med den tidligere S-borgmester Per B. Jeppesen i spidsen, fik et godt valg og overraskede med to mandater. Per B. Jeppesen trak sig fra rampelyset i en årrække efter at have fået en betinget dom for økonomisk kriminalitet, men han fik et comeback ved sidste valg. Denne gang stiller Skive-Listen op med 14 kandidater på sin liste og er i valgforbund med De Radikale. De kan på valgaftenen komme til at afgøre, hvem der bliver Skives kommende borgmester. Med de landspolitiske tendenser in mente kan det tyde på en lille favoritrolle til Socialdemokratiets Peder Christensen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Peder Christensen (S) 

Slagelse: Gyservalget

Der kan skrives meget lange analyser om forholdene i Danmarks måske giftigste byråd. Der kan også skrives en meget kort: Hvem der bliver borgmester efter næste valg, er meget uforudsigeligt. Valget i Slagelse i 2017 blev det måske mest omtalte, omdiskuterede og dramatiske af samtlige 98 valg i kommunerne og endte med, at John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) enedes om at dele borgmesterposten, så de hver fik to år. Men da det kom til stykket, endte John Dyrby med at sidde i alle fire år. Nu er det blevet hævnens time. De politiske uenigheder og personlige stridigheder har sat deres præg gennem hele perioden. Intet er som i andre byråd. SF og Venstre er særdeles kritiske overfor John Dyrbys økonomistyring og er nærmest fundet sammen i en fælles alliance mod borgmesteren.  Mange muligheder kan komme i spil på valgaftenen, når resultatet står klart, og der skal findes 16 mandater for at få flertal i byrådet. En såkaldt Vejle-model, hvor SF ender med at få borgmesterkæden med støtte fra de borgerlige partier, er ikke urealistisk. Det vil betyde, at SF’s Jørgen Grüner bliver ny borgmester. Mere realistisk er det dog, at Venstres nye spidskandidat, Knud Vincents, kan bringe sig i spil som ny borgmester. Han overtog posten efter folketingsmedlem Stén Knuth, som stadig er opstillet. Partiet fik 10 mandater ved det seneste valg, og det kan måske samle de nødvendige 16 mandater bag sig. Det store spørgsmål er også, hvor Dansk Folkepartis spidskandidat, Henrik Brodersen, vil lægge sine lodder efter valget. Det bliver tæt, men skal vi pege på en lille borgmesterfavorit, må det blive John Dyrby på grund af hans taktiske evner til at hive kaniner op af hatten – og på grund af borgmestereffekten, der som tommelfingerregel vil give ham et ekstra mandat.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Dyrby Paulsen (S) 

Solrød: Er der sprækker i V-fortet? 

Det vil være en overraskelse af de store, hvis Venstre taber borgmesterposten i Solrød, som partiet har siddet på i over 50 år. Meget tyder da også på, at borgmester Niels Hörup (V) kan se frem til fire år mere på den post, han har siddet på siden 2006. Men der er usikkerheder. Venstre har 8 ud af 19 mandater. Og selv om det dermed er et af landets mindste byråd, har det alligevel otte partier repræsenteret. Taber Hörup et par mandater, kan han få svært ved at tælle til 10 mandater, og stolen kan vakle under ham. Hans største konkurrent bliver formentlig Socialdemokratiets Jonas Ring Madsen. Partiet fik fire mandater ved det seneste valg. Siden er viceborgmester Claus Redder Madsen dog gået fra Socialdemokratiet til SF. Hvis Konservatives spidskandidat, Jan Færch, får et godt valg, kan han måske også få appetit på at gå efter borgmesterposten. Men favoritten er Niels Hörup. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Niels Hörup (V)  

Sorø: K har kurs mod sejr

Konservatives Gert Jørgensen er en populær borgmester i Sorø. Han fik ved det sidste valg dobbelt så mange personlige stemmer som Socialdemokratiets spidskandidat, Anne Madsen, og han vandt et ekstra mandat. Konservative sidder i dag på 7 ud af de 25 mandater i byrådet. Venstre fik til gengæld et rigtig skidt valg sidst og tabte to mandater. Nu er det op til Venstres nye spidskandidat, Kasper Nygaard, at få vendt den udvikling. Gert Jørgensens største konkurrent er Socialdemokratiets Anne Madsen. Partiet sad på borgmesterposten frem til 2013. Det kan det komme til igen. Men det vil kræve, at Anne Madsen og hendes støttepartier får et ekstra godt valg. Det er ikke utænkeligt. Men Gert Jørgensen er favorit.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Gert Jørgensen (K)

Stevns: Tæt opgør ret forude

Der er lagt op til et nyt tæt opgør mellem først og fremmest Socialdemokratiet og Venstre om borgmesterposten i Stevns.
Det er traditionelt en blå kommune. For fire år siden lykkedes det lige akkurat Anette Mortensen fra Venstre at erobre borgmesterposten i Stevns, selv om partiet blev halveret og gik fra otte til blot fire mandater. Hun snuppede borgmesterposten fra sin tidligere partifælle Mogens Haugaard Nielsen, som havde vendt Venstre ryggen for at stifte lokallisten Nyt Stevns. Nu vil den kommende konstituering vise, om det bliver hævnens time.
Mortensen har en rimelig chance for at kunne tage fire år mere. Men hun bliver pustet i nakken af især Socialdemokratiets nye spidskandidat, Henning Urban Dam Nielsen. Socialdemokratiet er det største parti og sidder på 6 ud af 19 mandater byrådet. Dam Nielsen skal finde nogle ekstra mandater, hvis det skal lykkes at vippe Anette Mortensen af pinden. Det er ikke urealistisk, men Mortensen kan denne gang få hjælp fra Nyt Stevns i deres fælles valgforbund.
Dansk Folkepartis frontfigur, Martin Henriksen, er løbet ind i et stormvejr, efter at han blev fyret fra sit job som konsulent i partiet. Det vil formentlig koste stemmer for den tidligere så fremtrædende udlændingeordfører. Der er dertil lavet to valgforbund, som nærmest er ren blokpolitik. Det ene består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nyt Stevns, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Det andet består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre. Det bliver tæt, men vi tror ikke på en overraskelse i den blå kommune.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Anette Mortensen (V)

Struer: Sving-kommunen 

Historien kan gentage sig. Struer er kendt for, at den politiske magt skifter mellem Venstre og Socialdemokratiet ved hvert eneste valg. Sådan har det været siden strukturreformen i 2007. Først var det Martin Merrild (V) frem til 2009. Så sad Niels Viggo Lynghøj (S) frem til 2013. Så kom Mads Jakobsen (V) på posten og sad indtil 2017. Og nu har den nuværende borgmester, Niels Viggo Lynghøj, så valgt at stoppe ved udgangen af 2021. Det kan bane vej for et comeback til Venstres Mads Jakobsen. Venstre og Socialdemokratiet har hver otte mandater i dag i byrådet med 21 pladser. SF og De Radikale har tilsammen tre mandater. De to partier er i valgforbund med hinanden. Socialdemokratiet stiller op med en tidligere B&O-medarbejder, den 69-årige John Christoffersen, i spidsen. Han har siddet i byrådet siden 1992. Han vandt kampen om at blive spidskandidat i en tæt duel mod byrådsmedlem Flemming Sørensen. Det bliver tæt. Men vi tror på, at tendensen i Struer fortsætter, og at Venstre tilbageerobrer magten

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mads Jakobsen (V) 

Svendborg: S snupper den igen 

Socialdemokratiets borgmester Bo Hansen har kurs mod fire år mere ved magten. Han sidder solidt på tronen i den fynske kommune. Den værste konkurrent til posten er Venstres Mette Kristensen. Hun overtog rollen som spidskandidat, da Lars Erik Hornemann meldte ud, at han ikke længere ville være frontmand.  Med Venstres generelle tilbagegang på landsplan bliver det en svær kamp. Det bliver ikke bedre af, at Dansk Folkeparti nærmest er nedsmeltet. Partiets spidskandidat, Dorthe Ullemose, har i den seneste valgperiode måttet sige farvel til fire af sine byrådskolleger, som har vendt hende og partiet ryggen. Det ligner et katastrofevalg for DF i Svendborg.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Bo Hansen (S) 

Syddjurs: Trekantsdrama

Der er optræk til et nyt trekantsdrama i Syddjurs, der er en sving-kommune, hvor magten skifter fra valg til valg. Tre spidskandidater bejler til magten i Syddjurs. Deriblandt to tidligere borgmestre, Venstres Claus Wistoft og SF’s Kirstine Bille. De er begge erfarne politikere, der kender kommunen og kan det lokalpolitiske game til fingerspidserne. De lå også nummer et og to over antal personlige stemmer ved det seneste valg. Den tredje bejler er Socialdemokratiets nye spidskandidat, Michael Stegger Jensen. Han skal forsøge at forsvare borgmesterkæden, når den nuværende socialdemokratiske borgmester, Ole Bollesen, trækker sig tilbage ved årsskiftet. Alle de borgerlige partier – Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Nye Borgerlige – er gået sammen i et valgforbund, og det kan vise sig på valgaftenen at udløse det ekstra mandat, som får magtbalancen til at tippe i et close race. SF er i valgforbund med De Radikale. Og Enhedslisten er gået sammen med Alternativet. Vinderen er den kandidat, der kan tælle til 14 mandater og få flertal. Socialdemokratiet og Venstre har begge otte mandater i dag og SF fire. Det bliver tæt. Men vi tror på, at Michael Stegger kan holde skansen for Socialdemokratiet 

Mandag Morgens bud på ny borgmester:Michael Stegger Jensen (S) 

Sønderborg: Kan Ellen Trane overraske? 

Socialdemokratiets borgmester Erik Lauritzen har siddet tungt på magten i snart otte år og er favorit til at tage fire år mere. Men han er kraftigt udfordret af Venstres spidskandidat og tidligere minister Ellen Trane Nørby. Ligesom sin partikollega Eva Kjer Hansen i Kolding forsøger hun at skifte Christiansborg ud med en borgmesterkæde i Jylland. Det er ikke umuligt. Men det bliver op ad bakke. Erik Lauritzen fik næsten absolut flertal ved valget i 2017 med 15 ud af de 31 pladser i byrådet. Det går godt i kommunen. Og der skal flyttes mange stemmer til de borgerlige partier, hvis Ellen Trane Nørby skal gå hele vejen.  Hun kan håbe på at få støtte fra Slesvigsk Parti, der ved valget i 2017 fik fem mandater, og som nærmest kan sammenlignes med De Radikale. Men hvorvidt viceborgmester Stephan Kleinschmidt og hans partikolleger i Slesvigsk Parti vil pege på den nye kvinde i klassen som ny borgmester efter valget, er meget usikkert. Efter seneste valg lavede Socialdemokratiet en bred konstitueringsaftale med Slesvigsk Parti samt Fælleslisten, Venstre og Dansk Folkeparti, som gjorde Stephan Kleinschmidt til viceborgmester. Det kan ske igen, og det ligner fire år mere til S. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Lauritzen (S) 

Thisted: Kan V og K enes?  

Det anstrengte forhold mellem Venstre og De Konservative banede ved seneste valg vejen for Socialdemokratiets Ulla Vestergaard som ny borgmester. Hun har nu gode muligheder for at blive på posten. Socialdemokratiet fik 9 ud af de 27 mandater ved seneste valg. Det var nok. For Venstre endte med at pege på hende som borgmester. Hendes største konkurrent ligner denne gang De Konservatives spidskandidat, Jens Kristian Yde. Partiet fordoblede næsten sit stemmeantal ved seneste valg og gik fra to til fem mandater. Mens Venstre gik tilbage fra 10 til kun 6 mandater. Denne markante forskel mellem V og K ved sidste valg skyldtes blandt andet, at Venstres borgmester siden 2010, Lene Kjelgaard Jensen, havde forladt partiet, efter at hun tabte kampen om spidskandidaturet til Niels Jørgen Pedersen. Hun stillede i stedet op for De Konservative og tog en masse stemmer med sig. Det gav flere stemmer til K og færre til V.  Nu kan De Konservative gå yderligere frem og blive det største borgerlige parti i kommunalbestyrelsen. Denne gang er Venstre og De Konservative gået i valgforbund sammen med Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Både Venstres Niels Jørgen Pedersen og De Konservatives Jens Kristian Yde holder kortene tæt ind til kroppen, når de bliver spurgt til, hvem der skal være kalif, hvis de får borgerligt flertal. Hver 10. vælger stemte i 2017 på Dansk Folkeparti. Partiet har i valgperioden haft en del interne gnidninger, der har ført til, at to af de tre valgte har forladt partiet. Peter Sørensen har meldt sig under De Konservatives faner, mens Kaj Kirk er løsgænger. Tilbage i DF er udelukkende Ib Poulsen, der ved årets valg er spidskandidat. Vi tror, Ulla Vestergaard er svag favorit, fordi hun kan udnytte borgmestereffekten.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S) 

Tønder: Sønderjysk Hanekamp

Det kan blive de lange knives nat i Tønder, når stemmerne er talt op, og en foreløbig kulmination på en lang magtkamp. Valget ser ud til at stå mellem den nuværende borgmester, Henrik Frandsen fra Tønderlisten, og Venstres Martin Iversen – med Socialdemokratiets Barbara Krarup Hansen som dark horse. Venstre fik ved det seneste valg næsten 45 procent af stemmerne og har med 15 mandater næsten absolut flertal i kommunalbestyrelsen, der har 31 pladser. Men siden blev partiet sprængt, efter at partiet sidste år valgte Martin Iversen som ny spidskandidat. Det tog Henrik Frandsen konsekvensen af. Han oprettede Tønderlisten og tog fem andre V-medlemmer med sig. Dermed mistede Venstre en af sine ellers sikre borgmesterposter. Nu er opgørets time kommet. En måling foretaget af Megafon for TV SYD og JydskeVestkysten viser, at 22 procent af vælgerne foretrækker, at den nuværende borgmester, Henrik Frandsen, bliver på posten. Mens kun 13 procent peger på Venstres borgmesterkandidat, Martin Iversen. 31 procent foretrækker en helt tredje kandidat. Det er set før i historien, at Socialdemokratiet har udnyttet uro i Venstre til at erobre magten i Tønder. Det kan ske igen. Det vil i så fald være en kæmpe triumf for partiets spidskandidat, Barbara Krarup Hansen, og en af valgkampens store historier. Og det vil være en kæberasler af de store til Venstre, som er i valgforbund med Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Det bliver close race, men vi tror, at Henrik Frandsen snupper den til sidst og laver en bred konstituering.   

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Henrik Frandsen (Tønderlisten)  

Tårnby: Over 100 års S-styre fortsætter på Amager 

Socialdemokratiet har siddet på magten i Tårnby i over 100 år og har kurs mod fire år mere. Borgmester Allan Andersen (S) overtog posten ved valget i 2017 efter Henrik Zimino, der havde siddet på posten siden 1994. Partiet har i dag 8 ud af de 19 mandater. Det er ikke helt urealistisk, at Socialdemokratiet kan genvinde sit absolutte flertal, som partiet havde frem til valget i 2009. Men det er nok mest sandsynligt, at Allan Andersen må vende sig mod andre partier for at kunne tælle 10 mandater. Hans største konkurrent bliver formentlig Dansk Folkepartis spidskandidat og 2. viceborgmester, Paw Karslund. Partiet er det næststørste i byrådet i dag med tre mandater. Men han bliver presset fra begge sider. Venstres frontfigur, Dennis W. Clausen, og Konservatives Carsten Fuhr håber begge på at blive det største borgerlige parti. Samtidig ser Nye Borgerlige også ud til at kunne kapre mange stemmer og dermed blive repræsenteret. Alle de borgerlige partier er i valgforbund sammen, inklusive Radikale. Men selv i samlet flot bliver det svært at røre den socialdemokratiske borgmester i Tårnby.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Allan Andersen (S)

Vallensbæk: Konservativ kurs mod sejr

Henrik Rasmussen (K) har været borgmester i Vallensbæk siden 2010 og er det også med stor sandsynlighed efter valget. De Konservative har regeret i årtier, og som regel med absolut flertal. Det ser også ud til at fortsætte denne gang. Kun tre partier er repræsenteret i kommunalbestyrelsen. De Konservative har otte ud af de 15 pladser. Venstre er slet ikke repræsenteret og stiller heller ikke op med én eneste kandidat ved dette valg. Dansk Folkeparti har to mandater i dag. Det er ægteparret Kenneth Kristensen Berth og hustruen Carina Kristensen Berth. De er på valg igen, men de bliver presset af Nye Borgerliges Helle Bjerre. Henrik Rasmussens største konkurrent er atter Socialdemokratiets Søren Wiborg. Partiet har 5 ud af de 15. Men forholdet til ægteparret Berth er ikke det bedste. Han får mere end svært ved at tælle til otte mandater efter valget. Det ligner fire år mere til K-borgmesteren. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Henrik Rasmussen (K)

Varde: Minkavler skal løfte tronen 

Efter næsten otte år på borgmesterposten i Varde og ni år på posten i Ølgod Kommune er det slut for Venstres Erik Buhl, som har tilbragt sit halve liv i kommunalpolitik. Ny spidskandidat for Venstre er Mads Sørensen, som har siddet i byrådet siden 2014 og var aktiv minkavler, indtil lukningen af erhvervet sidste år. Han skal løfte en svær arv. Partiet har siddet tungt på magten. Sidste gang, der sad en socialdemokratisk borgmester, var frem til 1966. Mads Sørensen er da også favorit til at løbe med borgmesterkæden. Hans største konkurrent er Søren Laulund fra Socialdemokratiet. Venstre sidder i dag på 13 ud af de 25 mandater i byrådet og vil formentlig gå noget tilbage. Socialdemokratiet har seks. Der er lang vej til tops for viceborgmester Søren Laulund.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mads Sørensen (V) 

Vejen: Arven efter Fræhr

Også i Vejen har en mangeårig V-borgmester valgt ikke at genopstille. Den populære venstremand Egon Fræhr overlader det til yngre kræfter at tage over. Han blev borgmester helt tilbage i 2002 i Brørup og har siden kommunalreformen i 2007 været borgmester i den nye Vejen Kommune. Nu er det så op til Venstres Morten Thorøe at forsvare V-fortet. Han vil formentlig være afhængig af støtte fra De Konservative for at kunne overtage posten. Venstre fik ved valget i 2017 10 mandater ud af de 27 i byrådet. De Konservative fire.  En af hans største konkurrenter er Jørgen Thøgersen fra Socialdemokratiet. Det er tredje gang, han skal forsøge at fravriste Venstre posten. Skal tredje gang også blive lykkens gang, er han afhængig af national medvind og et godt valg til SF og Enhedslisten. De to partier fik ved seneste valg blot et mandat hver, og S fik otte. Der skal med andre ord flyttes en del stemmer over midten for at erobre magten. Det er ikke umuligt. En endnu større konkurrent er nok den konservative borgmesterkandidat, Frank Schmidt-Hansen. Han flirter med Socialdemokraterne og kan i sidste ende overraske ved at løbe med palmerne i Vejen. Men Morten Thorøe er favorit. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Morten Thorøe (V) 

Vejle: Tronskifte afværges

Selv om Venstre gik tilbage og Socialdemokratiet frem ved seneste valg i 2017, endte Jens Ejner Christensen (V) alligevel med at overtage borgmesterposten fra partifællen Arne Hansen Sigtenbjerggaard.
Nu er der optræk til et nyt og tæt drama i Vejle. Jens Ejner Christensen skal op imod Socialdemokratiets spidskandidat, Martin Sikær Kristensen. Men Christensen får denne gang medvind fra den såkaldte borgmestereffekt, der især viser sig efter den første periode som borgmester.
En ny meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Vejle Amts Folkeblad viser tilmed fremgang til Venstre og tilbagegang til Socialdemokratiet og SF. I et tæt opløb kunne det tyde på sejr til Venstre.
Derudover har borgmesteren formået at samle hele byrådet om budgetterne for både 2021 og 2022. Evnen til at samle kan blive afgørende for, om han igen kan samle et flertal bag sig.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jens Ejner Christensen (V)

 

Vesthimmerland: Er hævnens time kommet?  

Venstres borgmester, Per Bach Laursen, skal til eksamen. Han har siddet på borgmesterposten i snart fire år efter det dramatiske valg i 2017, hvor han vippede den ellers populære konservative borgmester, Knud Kristensen, af tronen og fik 8 mandater ud af de 27. Venstre kunne dengang ikke støtte Knud Kristensen som borgmester, selv om han med 3.345 personlige stemmer fik over dobbelt så mange stemmer som Per Bach Laursens 1.563. Venstre fik samlet de øvrige partier bag en konstituering. Nu har Knud Kristensen forladt lokalpolitik, og det store spørgsmål er, hvor alle hans personlige stemmer går hen? De Konservative stiller op med Signe Nøhr i spidsen. Partiet fik syv mandater ved det seneste valg. Socialdemokratiets nye spidskandidat hedder Asger Andersen. Partiet fik også syv mandater ved det seneste valg. Han skal håbe på rigtig meget national medvind for at blive borgmester. Det ligner en kamp mellem Venstres Per Bach Laursen og den unge konservative Signe Nøhr, hvor vi mest tror på førstnævnte, som kan udnytte borgmestereffekten. De to partier er i valgforbund sammen med Nye Borgerlige, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Vesthimmerlandslisten. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Per Bach Laursen (V) 

Viborg: De borgerlige styrer

Ulrik Wilbek har sat sig på domkirkebyen. Den berømte håndboldtræner gjorde sin entre første gang i lokalpolitik tilbage i 1997, da han blev valgt ind i byrådet i Viborg for Venstre. Efter en periode ude på den politiske sidelinje til fordel for landstrænerjobbet hos håndboldherrerne gjorde han comeback og blev borgmester ved valget i 2017, hvor han fik 7.536 personlige stemmer. Dermed fik han sat en stopper for otte år med en konservativ borgmester i form af først Søren Pape Poulsen og siden Torsten Nielsen. De borgerlige partier har et solidt flertal. Venstre fik ved valget 10 mandater ud af de 31 i byrådet. De Konservative og Dansk Folkeparti fik henholdsvis syv og to. Intet tyder på, at Socialdemokratiet skal gøre sig de store forhåbninger om at erobre borgmesterposten. Chancerne er mildest talt ikke blevet større, efter at den oprindelige spidskandidat, Niels Dueholm, måtte trække sig efter en pornosag, hvor han havde sendt et link med pornografisk indhold rundt i en mail til partikolleger i Viborg. Nu er det i stedet Mads Panny, der skal forsøge at erobre borgmesterposten, som partiet ikke har haft siden 1997 med Johannes Stensgaard. Ulrik Wilbeks største konkurrent kan vise sig at blive De Konservatives Torsten Nielsen. Får partiet et godt valg, kan det ikke udelukkes, at Torsten Nielsen gør comeback på borgmestertronen. Men favoritten er dog Ulrik Wilbek. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulrik Wilbek (V) 

Vordingborg: Smed styrer mod fire år mere under Gåsetårnet 

Den socialdemokratiske borgmester Mikael Smed sidder tungt på magten i Vordingborg og vil også gøre det efter valget. Ved det seneste valg gik Socialdemokratiet frem fra 8 til 13 mandater, mens VKO alle gik tilbage. Nogle mere end andre. Dermed havde Mikael Smed ikke svært ved at tælle til de nødvendige 15 mandater for at kunne samle flertal bag sig blandt byrådets 29 medlemmer. Intet tyder på, at det forandrer sig markant ved dette valg. Hele den røde blok – inklusive Alternativet og Radikale Venstre – er gået sammen i valgforbund.  Venstres spidskandidat, Karina Fromberg, får derfor svært ved at tilbageerobre den borgmesterpost, som partiet sad på frem til valget i 2017.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Mikael Smed (S)

Ærø: Går J.O. Krags søn hele vejen? 

Alt er i spil på Ærø. At forsøge at forudsige den næste borgmester på øen er nærmest som at kigge i kaffegrums. Og så alligevel … Ved valget for fire år siden løb Socialdemokratiets Ole Wej Petersen med borgmesterkæden trods et borgerligt flertal. Men siden er meget forandret. Han genopstiller ikke som borgmesterkandidat, men har overladt rollen til Peter Hansted, søn af tidligere statsminister Jens Otto Krag. S-gruppen på fire medlemmer er dog sprængt. Først vendte Jens Weiss ryggen til partiet og stiller nu op for den lokale liste Ærø i Centrum. Senere skiftede viceborgmester Inga Blom Thomas over til en anden lokalliste, Ærø Plus. De Konservatives stemmesluger ved valget i 2017, Anders Retz Johansson, genopstiller ikke. Nu stiller partiet op med Mads Boeberg Hansen i front. Tre lokale lister stiller denne gang op på øen. Udover Ærø Plus og Ærø i Centrum er det også Ærøs Fremtid.  De kan komme til at afgøre valget. Det tegner til et opgør mellem S og K. Vi tror mest på Krags søn. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Peter Hansted (S) 

Aabenraa: Tæt kamp i grænselandet 

Venstres Thomas Andresen har været borgmester siden 2014 og ligner en svag favorit til at fortsætte på posten fire år mere. Han har under coronakrisen markeret sig kraftigt i debatten om åbne og lukkede grænser. Det kan måske kompensere for partiets nedtur på landsplan.  Hans værste konkurrent er måske Socialdemokratiets nye spidskandidat, Erik Uldall Hansen. Han vippede for et par år siden den tidligere spidskandidat Karsten Meyer Olesen af posten. Om han kan gå hele vejen, er mere tvivlsomt. Venstre fik ved valget for fire år siden 11 mandater ud af de 31 i byrådet, og Dansk Folkeparti fik fem. Så mange får de to partier næppe igen tilsammen. En anden konkurrent kan vise sig at være den konservative borgmesterkandidat, Jan Riber Jakobsen, som Socialdemokratiet måske vil pege på som borgmester, hvis det er måden at vippe Venstre af borgmesterpinden på. Nye Borgerlige stiller atter op med Jan Køpke Christensen i spidsen. Det er det fjerde parti i hans politiske karriere. Han begyndte som medlem af Fremskridtspartiet, skiftede derefter til De Konservative, gik videre til Venstre og meldte sig så i 2016 ind i Nye Borgerlige. Han kan måske suge nogle frafaldne DF-vælgere op. Det bliver tæt. Men ligner en smal sejr til Thomas Andresen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Andresen (V) 

Aalborg: Rød Aalborg

Thomas Kastrup-Larsen (S) har været borgmester i Aalborg siden 2014, og det vil han også være efter valget. Han sidder solidt i stolen. Socialdemokratiet gik markant frem ved det seneste valg og fik 17 af de 31 mandater i byrådet. Venstre tabte ved det seneste valg et mandat. Partiets spidskandidat dengang, Tina French, forlod byrådet i valgperioden. Ny spidskandidat er Jan Nymark Thaysen. En anden fremtrædende V-politiker, rådmand Mads Duedahl, genopstiller heller ikke.  Konservative stiller også op med en ny spidskandidat. Partiets enlige byrådsmedlem, Thomas Krarup, har forladt byrådet og overladt sit mandat til Vibeke Gamst. Ny spidskandidat er Morten Thiessen. De radikale fik en rådmandspost ved valget i 2017 og stiller denne gang op med SF’s tidligere så fremtrædende folketingsmedlem Jes Lunde i spidsen, efter at han er stoppet som kommunaldirektør i Rebild Kommune og nu er blevet radikal. SF’s Peter Larsen skal forsøge at få partiet tilbage i byrådet efter fire år ude i kulden uden et eneste mandat.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Thomas Kastrup-Larsen (S) 

Aarhus: Den jyske hovedstad er rød 

Der var ikke mange uden for Aarhus, der kendte til Jacob Bundsgaard, da han for godt 10 år siden overtog borgmesterposten i Aarhus efter partikollegaen Nicolai Wammen, som satsede på en folketingskarriere. Men Jacob Bundsgaard greb chancen, og han har ikke blot sat sig tungt på Danmarks næststørste kommune men også på formandsposten i Kommunernes Landsforening. Og han kommer til at fortsætte som borgmester efter valget. Ved seneste valg fik han næsten 40.000 personlige stemmer – eller syv gange så mange som Venstres daværende spidskandidat, teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek – og partiet bevarede sine 13 mandater i byrådet ud af de 31 pladser. Siden har der været gang i både for- og bagdøren, så partiet nu har 11 mandater. Venstre fik sidste gang seks mandater og stiller denne gang op med Christian Budde som ny spidskandidat, efter at Bünyamin Simsek har trukket sig. Christian Budde blev valgt ind i byrådet første gang i 2013, men valgte dog siden at træde ud på grund af personlige omstændigheder. Nu gør han comeback. De Konservative fik ved sidste valg blot et enkelt mandat men har siden fået tilgang af to mandater, så partiet i dag har tre. SF stiller atter op med børn- og ungerådmand Thomas Medom som spidskandidat. Der kommer til at ske nogle udskiftninger på rådmandsposterne, men borgmesteren vil fortsat hedde Jacob Bundsgaard efter valget. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jacob Bundsgaard (S) 

 

 

 

 

 

 

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024