Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
Det decentrale internet giver brugerne magten over deres data tilbage
De digitale platforme støvsuger nettet for data om brugerne, som ikke kan gennemskue, hvordan de mange informationer om dem bruges til at manipulere, hvad de mener, og hvordan de opfører sig. Der er brug for at gøre internettet decentralt og demokratisk. Det satser den amerikanske rigmand Frank McCourt nu 735 millioner kroner af sin formue på.
For 30 år siden ejede de store amerikanske telefonselskaber folks telefonnumre.
”Vi kunne ikke ændre vores tjenesteudbyder, medmindre vi var villige til at ændre vores telefonnummer. Lige indtil der blev vedtaget en lov, der fastslog at nej, brugernes telefonnummer er deres eget. Enkeltpersoner kan tage deres telefonnummer med sig. Pludselig var nye udbydere i stand til at vokse og trives, fordi der var lige vilkår. Der er ingen grund til, at det samme skifte ikke kan ske med vores personlige data,” siger Frank McCourt.
I dag er der en stigende opmærksomhed på den magt, som de store digitale platforme har i kraft af deres detaljerede data om brugerne. Mange drømmer om at reset the Web – at genstarte internettet – og gøre det mere decentralt og demokratisk ved at ændre den grundlæggende infrastruktur, så personlige data ikke bliver hamstret og gemt i tech-giganternes enorme databaser, men i stedet kontrolleres af brugerne selv. Visionen kaldes ofte Web3.