Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
”Det er ikke utopisk at regulere kunstig intelligens”
EU har i de senere år skabt, hvad der svarer til en grundlov for det digitale samfund. Kravene om decentralisering af internettets tjenester og kontrol med kunstig intelligens er vidtgående. Men vi må insistere på de værdier, selv om de kan virke utopiske, mener Roberto Viola, kommissionens øverste embedsmand for det digitale.
Åbenhed og decentralisering er nøgleord i Europas vision for fremtidens internet.
Det er værdier, der tydeligvis ligger Roberto Viola meget på sinde. Han er den øverste chef for EU-kommissionens DG Connect, det generaldirektorat, der har ansvaret for det digitale område – fra supercomputere og kunstig intelligens til digitale rettigheder, regler for platforme og den digitale økonomi. For nylig var han i København for at præsentere kommissionens kommende initiativer, og her mødtes han med Mandag Morgen.
Et af de helt store spørgsmål om nettets fremtid er, hvorvidt brugen af data bliver mere centraliseret og præget af nogle få giganter, der dominerer stadigt flere områder af samfundet, eller om vi får en mere decentral struktur med flere mindre spillere og mere kontrol over ens personlige data – det, der ofte kaldes Web3.