Microsoft: “Som virksomhed er man irrelevant, hvis ikke man prioriterer livslang læring”

Microsoft har udviklet en kultur, hvor efteruddannelse er en fast del af arbejdsrutinen og en hjørnesten i virksomhedens forretningsstrategi.

Microsofts danske hovedkvarter i Kongens Lyngby.
Microsofts danske hovedkvarter i Kongens Lyngby.

MM Special: Jagten på den digitale førerposition
Når regeringens disruptionråd mødes igen i næste uge, vil hovedtemaet være fremtidens kompetencer.

Talrige undersøgelser slår fast, at de fleste job i fremtiden vil blive berørt af ny teknologi - også kontor- og akademikerjob. Det stiller store krav til udviklingen af vores kompetencer og dermed uddannelsessystemet.

I dette tema ser vi på, hvad vi som mennesker skal kunne i fremtiden, og hvordan vi indretter uddannelsessystemet til at understøtte den nødvendige livslange læring.

Faglige organisationer: Trepartsaftale lader akademikerne i stikken

MM MENER: Dansk blindflyvning på uddannelsesområdet

Microsoft: “Som virksomhed er man irrelevant, hvis ikke man prioriterer livslang læring”

Hvad skal fremtidens akademiker kunne?

Fremtidens arbejdsmarked underminerer eksamensbeviset

It-rektor: Naivt at tro, at vi kan efteruddanne hele befolkningen i arbejde

Den digitale sektor er under konstant udvikling, og det stiller krav til virksomhedernes efteruddannelse af højtuddannet arbejdskraft.

I Microsoft Development Center Copenhagen i Lyngby arbejder 800 ansatte fra 47 forskellige nationer tæt sammen om at udvikle digitale produkter til hele verden. Størstedelen af medarbejderne er specialister med lange uddannelser inden for bl.a. softwareudvikling, it-programmering og digitalisering.

En af dem er den 32-årige portugisiske ingeniør Joaquim Rendeiro, der i 2008 flyttede til Danmark for at starte et praktikforløb hos Microsoft. Efter planen skulle han kun være her i et år, men bl.a. løbende videreuddannelse hos Microsoft har betydet, at der nu er gået mere end ni år, siden han landede med flyet fra Lissabon.

“Jeg har gennemgået flere forskellige uddannelsesforløb, som har givet mig mulighed for at arbejde med områder, jeg på forhånd ikke havde forventet at skulle beskæftige mig med. I dag har jeg en masse kompetencer, som andre med samme uddannelse ikke har,” siger Joaquim Rendeiro.

Udvikling af specifikke kompetencer hos højtuddannede medarbejdere som Joaquim er en del af Microsofts strategi. Her forsøger man løbende at dygtiggøre de ansatte, så både de og virksomheden er klar til fremtidens udfordringer.

“Når vi ansætter medarbejdere, har vi ikke alene fokus på den umiddelbare opgave, men på det langsigtede potentiale i Microsoft, hvor man hele tiden bliver udfordret til at udvikle sine kompetencer,” siger Charlotte Mark, adm. direktør for Microsoft Development.

Som kandidat til et job i Microsoft skal man udvise læringsparathed allerede til jobsamtalen, fortæller hun. Efter ansættelse vil medarbejderen løbende modtage efteruddannelse, også inden for områder der ligger fjernt fra vedkommendes oprindelige faglighed. Det er afgørende for Microsofts forretningsstrategi, at medarbejderne er klar til at indgå i en livslang læringsproces som en naturlig del af arbejdet.

“Den teknologiske verden udvikler sig hurtigere end nogensinde. Derfor kan man ikke forvente, at det, de studerende lærer på uddannelserne, også er det, der er behov for i fremtiden. Vi kompetenceudvikler vores medarbejdere løbende for på den måde at være omstillingsparate til fremtiden,” siger Charlotte Mark.

Fleksibel efteruddannelse

Én gang om året sætter medarbejderen og lederen sig sammen for i fællesskab at planlægge individuelle undervisningsforløb for det kommende år, sætte klare målsætninger for den enkeltes kompetenceudvikling og evaluere den hidtidige uddannelsesplan.

Undervisningen kan foregå online, rundt omkring i verden i Microsofts hovedsæder eller i samarbejde med uddannelsesinstitutioner her i landet.

Efteruddannelsen er ikke lagt i fast skema, men foregår i den almindelige arbejdstid, når det passer ind i de projekter og opgaver, som medarbejderne er i gang med.

“Jeg har mulighed for at påbegynde et uddannelsesforløb for så at tage en pause i det, hvis det ikke passer ind i min arbejdsplan. Så kan jeg altid vende tilbage og færdiggøre det. Det gør det fleksibelt at efteruddanne sig,” siger Joaquim Rendeiro.

Den løbende fokus på efteruddannelse kan dog have den konsekvens, at medarbejderne udvikler så gode kompetencer, at de ser deres snit til at søge karriereveje i andre virksomheder. Det er en risiko, man kalkulerer med.

“Arbejdsmarkedet er i dag sådan, at man sjældent er ansat i den samme virksomhed gennem et helt liv. Derfor søger nogle af vores medarbejdere også nye udfordringer andre steder. Vi oplever dog, at mange rykker videre til andre dele af Microsoft, eller ender med at arbejde for vores samarbejdspartnere, hvilket kan være en stor fordel for os,” siger Charlotte Mark.

Alle 800 ansatte i Microsoft Development Center Copenhagen i Lyngby har været igennem en eller anden form for efteruddannelsesforløb.

“Hvis ikke man prioriterer livslang læring, vil man som virksomhed blive irrelevant på markedet,” siger Charlotte Mark. 

Fra praktikant til leder

Siden Joaquim Rendeiro begyndte i Microsoft, er han løbende steget i graderne. I dag er han Senior Software Engineer og leder af sin egen it-afdeling med ansvar for fire ansatte. Det har krævet, at han løbende har gjort brug af mulighederne for at efteruddanne sig.

“Transformationen fra almindelig medarbejder til leder gjorde, at jeg havde brug for en række kurser, så jeg kunne blive klogere på teamwork, overblik og management,” siger Joaquim Rendeiro.

Og det er netop hele formålet med efteruddannelsesstrategien, siger Charlotte Mark.

“Joaquim er i dag et stærkt aktiv for Microsoft og beviset på, at løbende efteruddannelse giver positive resultater for den enkelte medarbejder, for samarbejdet på tværs af afdelingerne og for Microsoft som virksomhed”.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024