Næsten halvdelen af danske topledere er uenige i den strategi, de selv skal implementere
En rundspørge i de danske VL-grupper i Danmark indikerer, at en verden med mange usikkerheder sætter sig spor i form af en splittelse på toplederniveau. Hele 46 procent af lederne i undersøgelsen giver udtryk for, at de er uenige i den strategi, deres virksomhed har vedtaget.
Stine Bjerre Herdel
LedelsesredaktørI tider med usikkerhed er det vigtigt at stå sammen om en klar strategi. Men det lader ikke til at være det, der er tilfældet i mange danske virksomheder lige nu. De er tværtimod præget af strategisk uenighed, indikerer en spritny undersøgelse i ledelsesnetværket VL-grupperne.
Undersøgelsen viser, at hele 47 procent af de 670 ledere, der har besvaret undersøgelsen, er uenige i den strategi, de, som en del af ledelsen, selv har været med til at vedtage.
Det er overraskende mange, og det indikerer, at der kan være tvivl og usikkerhed om kursen i en del virksomheder, samt at man i ledelserne tilsyneladende ikke er tilstrækkeligt afstemte. Det kan gøre det mere end svært for virksomhederne at få implementeret den strategi, der er blevet vedtaget, konkluderer de to CBS-professorer Thomas Ritter og Flemming Poulfelt, som står bag undersøgelsen.
Jeg kan blive bekymret for, at den usikkerhed, vi oplever uden for virksomhederne i disse år, også afspejler sig inde i virksomhederne. På den måde bekæmper vi usikkerhed med usikkerhed.
Thomas Ritter
Professor, CBS
Thomas Ritter, som er professor i markedsstrategi og forretningsudvikling, er ikke bange for at tage store ord i munden, når han beskriver det som både ”chokerende og skræmmende”, hvis det, rapporten skitserer, er virkeligheden. Uenigheden går på tværs af både alder, involvering, brancher, stillinger.
”Man må sige, at den gennemsnitlige støtte til strategien i ens egen virksomhed blandt de 670 ledere er temmelig lunken. Og det kan godt undre, når det er en strategi, man må antage, at de selv har været med til at vedtage – for vi har jo spurgt ud blandt folk, der typisk sidder i direktion og bestyrelse. Så jeg kan blive bekymret for, at den usikkerhed, vi oplever uden for virksomhederne i disse år, også afspejler sig inde i virksomhederne. På den måde bekæmper vi usikkerhed med usikkerhed,” siger Thomas Ritter.
Usikkerheder og dilemmaer dominerer
Temaet for årets VL Døgnet 2023 var netop ’Navigating Uncertainty’. Et tema, der afspejler, at ledere lige nu har et stort arbejde med at håndtere og navigere i den turbulens, der for tiden hersker i erhvervslivet og inden for strategi og ledelse i kraft af geopolitisk uro, recession, klimaudfordringer, mangel på arbejdskraft med mere.
På scenen stod en lang række topchefer for globale virksomheder som Rio Tinto, Pandora, DSV og BlackRock, som alle gav udtryk for, at vi er inde i en periode, hvor kriser og dilemmaer fylder mere, end de har gjort de seneste årtier.
Og en af dem, der i den anledning gav udtryk for en bekymring over resultatet af VL-undersøgelsen var Jakob Stausholm, der siden 2021 har været administrerende direktør for verdens største mineselskab, Rio Tinto.
”I en strategiproces er det vigtigt, at man har forskellige holdninger og erfaringer. Her har man brug for så meget diversitet som muligt. Men når man når til enden af processen, og der bliver taget en beslutning, så er det vigtigt, at man går sammen videre. En strategi afspejler jo ikke altid det, alle ønsker, men det er vigtigt, at man som leder evner at tage sit eget ego ud af ligningen og tro på, at man gør det her for firmaets bedste. Ellers bliver den strategi umulig at implementere,” siger Jakob Stausholm i et interview med Mandag Morgen efterfølgende.
Han peger på, at coronaårene kan have haft negativ betydning for relationer og sammenhold i virksomhedernes ledelsesgrupper, fordi dialogen og samværet i flere år har været mindre tæt.
Desuden har de senere år på mange fronter været det, som Jakob Stausholm betegner som ”rocky water”, altså præget af en række store kriser og problematikker, som potentielt udløser endnu flere divergerende holdninger end normalt i en ledelsesgruppe.
”Det er da hammerirriterende”
Pointen på VL-døgnet om, at kompleksiteten lige nu har et uhørt højt niveau, bliver bakket op af de to CBS-professorer.
En strategi afspejler ikke altid det, alle ønsker. Det er vigtigt, at man som leder evner at tage sit eget ego ud af ligningen. Ellers bliver den strategi umulig at implementere.
Jakob Stausholm
CEO, Rio Tinto
”Vi har altid sagt, at ledelse er en svær disciplin, og der har altid været dilemmaer. Men i dag er ledelse svært på en anden måde, da den kontekst, der omgiver virksomhederne nu i forhold til for 10 eller 20 år siden, udfordrer på en helt anden måde, end vi har været vant til. De dilemmaer, virksomhedernes strategiske beslutninger skal tage hensyn til, handler ikke om, om det er det ene eller det andet it-system, vi skal investere i, men er snarere nogle dilemmaer, der på meget kort tid kan få en betydning for, om en virksomhed overhovedet eksisterer næste år eller ej,” siger Flemming Poulfelt, der er professor emeritus i ledelse og strategi.
Derfor er der også lidt af en opsang fra særligt Thomas Ritter, der opfordrer til, at man i virksomhederne bliver bedre til at tale om de ofte svære dilemmaer, virksomhederne står i, og ikke antager, at alle er med, selvom de siger det.
”Det er da hammerirriterende, at så mange af dem, der skal implementere strategien, er imod den. Det svarer jo til at sejle i en båd i stormvejr, hvor nogle hele tiden vil ændre kursen, og nogle hejser sejlene, mens andre reber dem. Hvis der er storm derude, så vil man gerne have ro på dækket. Ellers minimerer man altså chancerne for overlevelse ret markant,” siger Thomas Ritter, der på VL-døgnet bad dagens deltagere om at gå hjem og tale om, hvor der er uenighed - og blive mere enige.
Også Jakob Stausholm havde en opfordring med:
”På en måde er jeg glad for resultatet af undersøgelsen, for det presser på den dagsorden, som er relevant for mange af dem, der er her til VL-døgnet: At vi skal blive ved med at arbejde på at blive bedre ledere. Og det arbejde handler ikke kun om, at man skal gøre andre til bedre ledere – man skal starte med sig selv.”