Opsigtsvækkende alliance angriber PFA’s dominans
Danske Banks pensionsselskab, Danica, og arbejdsmarkedspensionsselskabet PKA går nu til angreb på PFA's dominans på detailmarkedet med en ny og overraskende alliance, der skal bruges til at vinde store kunder, og er med i et højaktuelt udbud.
Peter Nyholm
Journalist på Inside BusinessDen ophedede konkurrencesituation på pensionsmarkedet får nu et nyt skud adrenalin fra en overraskende kant. Det er et partnerskab mellem Danske Banks pensionsselskab, Danica, og arbejdsmarkedsselskabet PKA, som nu for alvor skal tage kampen op mod PFA som det mest dominerende pensionsselskab på markedet.
Især inden for detailhandlen sidder PFA nemlig på stort set hele markedet, da mange af de helt store spillere har hyret pensionsgiganten til at passe de mange tusinde medarbejderes pensionsordninger.
Men i disse dage er Dansk Supermarkeds pensionsordning i udbud. Og for netop at kunne slå PFA af pinden har den nye alliance valgt at ty til helt nye metoder for at vinde udbudsrunden, som ventes at falde på plads før eller umiddelbart efter sommerferien.
Partnerne bekræfter, at man er gået sammen for at vinde det store udbud:
”Det er med et klart kundefokus, at vi indgår denne aftale med PKA. Vi er overbevist om, at vi ved at tilbyde det bedste fra de to selskaber kan levere præcis de løsninger, som kan skabe tryghed om vores kunders pensions- og forsikringsforhold. Målet er at tilbyde virksomheder og medarbejdere skræddersyede pensions- og forsikringsløsninger, der passer til den enkeltes behov,” siger Per Klitgård, adm. direktør i Danica Pension.
Det bedste fra to verdner
Styrken ved samarbejdet er især, at man kan tilbyde en god løsning for både højere og lavtlønnede medarbejdere i Dansk Supermarked. For sidstnævnte handler en optimal pensionsplan om at få mest mulig pension for pengene. Det vil sige, at man skal have en simpel ordning til kunderne, der får et godt afkast med et lavt omkostningsniveau.
I den sammenhæng kan PKA bruge sine styrker til at levere lige præcis den ydelse. PKA er nemlig fjerdebilligst på pensionsmarkedet, efter at man i 2018 skar yderligere i de gennemsnitlige administrationsomkostninger til nu 365 kr., hvilket er et fald på 30 pct. på 5 år.
”Vi har forbedret eksisterende pensionsmodeller, og vi leverer det bedste fra to verdener til både ledere og overenskomstansatte. Begge grupper får en pensionsaftale, der passer til deres behov. Og for PKA’s vedkommende har vi over 60 års erfaring med at levere effektive pensioner med lave omkostninger og høje afkast til overenskomstansatte,” siger Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA.
Til sammenligning skal Danica levere mere komplekse pensionsløsninger til lederne i Dansk Supermarked. Her er Danica til gengæld gode til at tilbyde muligheder for selv at planlægge pensionsinvesteringen ud fra en slags private banking-model. Denne mere komplekse måde at gøre tingene på betyder også, at Danica er blandt de dyreste spillere på pensionsmarkedet ifølge sammenligninger lavet af InsideBusiness, dog har Danica mulighed for at gå længere ned i pris for at kunne byde på de store firmapensionsordninger.
PFA har total dominans
I dag sidder PFA med næsten total dominans over de store detailhandelskæder, dvs. Coop, Matas og Rema1000, hvad angår pensionsordninger. Derfor er der næppe tvivl om, at PFA vil gå langt for at fastholde Dansk Supermarked. Og presset bliver næppe mindre af, at sektorformand for HK Handel, Per Tønnesen, og Dansk Erhvervs direktør, Laurits Rønn, sidder i PFA's bestyrelse. Det gør det ekstra pinligt, hvis PFA taber den store kunde.
Men det kan godt blive svært, for selv om PFA har ry for at være billigst blandt de kommercielle pensionsselskaber, har PFA en anden omkostningsstruktur, som gør det svært at matche PKA’s pris, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger ligger 20 pct. under PFA’s. Og vælger PFA at gå ned i pris, kan det udløse en sneboldeffekt, hvor flere andre af de store HK-kunder vil forsøge at presse sig til lige så lave priser hos PFA. Så selv om PFA altså har væsentlige stordriftsfordele i forhold til de andre kommercielle pensionsaktører, så vokser træerne ikke ind i himlen.
For eksempel har PFA mistet storkunderne FLSmidth og Per Aarsleff til Nordea Liv & Pension, mens NCC er gået til Danica. Nu kan PFA’s dominans blive yderligere udfordret af den nye alliance, som er kommet i stand via et samarbejde mellem PKA’s privatkundedirektør, Søren Bang Palfelt, og Lars Ellehave, der nu forlader Danica til fordel for en post som chef for private wealth management i Danske Bank. Begge har de en fortid i PFA.
I PKA har man netop skruet op for en offensiv, der skal lokke firmaer og aktører inden for social- og sundhedsområdet til. Senest har man fået pensionskassen for farmakonomer og Danske Fodterapeuter ind i folden, der i forvejen rummer pensionskasser for sundhedsfaglige, sygeplejersker og lægesekretærer samt for socialrådgivere, socialpædagoger og kontorpersonale. Spørgsmålet er, om den nye alliance med Danica for alvor kan udfordre PFA’s dominans.
Hos PFA er man dog fortrøstningsfuld med hensyn til den nye alliance.
”Vi kommenterer ikke, hvilke udbud vi er engageret i, men i PFA har vi størrelsen, produkterne og erfaringen til selv at kunne tilbyde attraktive samlede pensionsløsninger, også når det kommer til de allerstørste virksomheder i Danmark,” siger Kristian Lund Pedersen, pressechef i PFA.