Kina investerer stort i internethospitaler
Den kinesiske regering vil støtte sundhedsteknologier, der fungerer gennem internettet. Det er del af den seneste femårs plan, og også investorerne har fundet den helt store pengepung frem. For befolkningen forventer nye og forbedrede sundhedsservices ved brug af ny teknologi.
Martin Rune Hoxer
Executive Director, ICDK, ShanghaiI et land på 1,4 milliarder mennesker, der plejer at rejse langt og ofte vente i timevis for at se en læge, har internetbaserede sundhedsteknologier skabt nye og tiltrængte offentlige sundhedsservices.
Udviklingen er blevet accelereret af corona-pandemien og ikke mindst af store investeringer i medtech, healthtech og biotech. Samtidig er der stor politisk opbakning at hente, for det er industrier, der ses som strategisk vigtige for udviklingen af et moderne Kina.
Der er mange elementer, der sammen baner vej for en større udnyttelse af sundhedsteknologi på både hospitaler og hos online brugeren: En ny, veluddannet middelklassebefolkning med mere disponibel indkomst, et aldrende samfund og den teknologisk udvikling, af cloud computing og hurtig dataoverførsel.
I Kina taler man om en ”bio-digital” revolution med investeringer i kunstig intelligens, internethospitaler, digitale forebyggelsestilbud samt dybere og bredere udnyttelse af data i forskning.
Ved udgangen af 2018 blev omkring 17.000 producenter af medtech produkter certificeret i Kina. Selvom biotekindustrien i Kina er på sit spæde stadie, kommer 25% af verdens publikationer omkring biotek og medicin fra Kina ifølge Nature Index 2020. Og 7 ud af de 10 største, globale biotek børsintroduktioner (IPOs) siden 2018 er kinesiske.
I syv strategisk udvalgte byer verden over ligger danske innovationscentre, som bistår danske virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner med adgang til international viden, netværk, teknologi, kapital og markeder. De er etableret i samarbejde med Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
De syv centre skriver på skift til Mandag Morgen.
Innovationscentrene er placeret i Shanghai, Silicon Valley, Boston, München, ´New Delhi/Bangalore, Seoul og Tel Aviv.
Internethospitaler, COVID og online konsultationer
Før coronavirus-udbruddet fokuserede en stor del af de sundhedstekniske investeringer i Kina på videnskabelig forskning til medicinske behandlinger.
Fremover forventes at investeringer med fokus på forbrugernes sundhedspleje og forebyggelse vil vokse hurtigere, i samme grad som man allerede ser inden for bioteknologi, hvor den massive forskningsindsats har skabt en accelererende udvikling.
Under corona-udbruddet i Kina tilbød JD Health gratis onlinekonsultationer og man håndterede mere end 150.000 patienter om dagen. Det demonstrerede klart, at man ikke nødvendigvis behøver at gå til et fysisk hospital, men i stedet kan gennemgå konsultationen gennem et mini-program på en af de store super apps - Alibabas Alipay eller Tencents WeChat.
Det slår allerede igennem i praksis. I første halvdel af 2020 faldt besøgene på hospitaler og sundhedsinstitutioner i Kina med 21,6% fra året før ifølge data fra National Health Commission, og tendensen ser ud til holde.
Til gengæld voksede bl.a. den Tencent-støttede WeDoctor, hvor kundernes ordrer til onlinekonsultationer steg 360% i løbet af corona-udbruddets første år.
Mere end 50.000 læger sluttede sig til platformen, som nu har omkring 250.000 læger tilknyttet, ifølge The Economist.
Gigantiske tal
Den kinesiske regering har nu også intensiveret opbakningen omkring sundhedsteknologisektorens udvikling. Alle de offentlige hospitaler i Kina er nu i gang med at opbygge deres tilstedeværelse som internethospital for at hjælpe deres patienter med flytte fra offline til online.
Det er en massiv opgave, men med tilsvarende store muligheder for forbedringer og besparelser.
Det offentlige sundhedsvæsen er centralt organiseret med omkring 33.000 hospitaler i byerne, sundhedscentre i alle regioner og omkring 3 millioner registrerede læger.
Disse er understøttet af over en million "migrantlæger" og sundhedsarbejdere udstationeret på landet og i tyndtbefolkede områder, der i stigende grad er forbundet via en 4G /5G -netværk og gennem internethospitaler.
På forskellig vis dækker den offentlig sundhedsforsikring nu 1,35 milliarder, eller 96,4%, af alle kinesere.
I dag drives udviklingen dog i høj grad af de store internetselskaber.Alle de offentlige hospitaler i Kina er i gang med at opbygge deres tilstedeværelse som internethospital for at hjælpe deres patienter med at flytte fra offline til online.
Martin Rune Hoxer
Ping An Good Doctor, et datterselskab oprettet af forsikringsgiganten Ping An, rapporter om 831.000 daglige onlinekonsultationer og antallet af registrerede brugere på tjenesten voksede med mere end 56 millioner på et år til 346 millioner brugere.
Alibaba Health, en sundhedsplatform, der fungerer gennem den vidt udbredte Alipay-app har tilknyttet mere end 15.000 sundhedsinstitutioner, herunder næsten 400 store hospitaler. Antallet af brugere på Alipays sundhedsapp nåede over 390 millioner i første kvartal af 2021.
Selvom branchen for internetbaserede sundhedsløsninger havde vokset hastigt i 10 år, blev der først i 2018 indført reguleringer til at fremme innovation inden for sundhedsteknologi.
Man tillod hospitaler at bruge online platforme til at samarbejde, hvilket blandt andet gav mulighed for at nå længere ud på tværs af regioner.
Man tillod fysiske hospitaler at levere online løsninger ved hjælp af deres egne læger og sygeplejersker.
Og så åbnede man døren for virksomheder til at komme ind i healthtech området. Ethvert firma kan nu oprette et "internethospital", så længe det fungerer i samspil med et fysisk hospital.
Senest er der tilført flere lag med nye regulativer, som skal regulerer datasikkerhed og privatliv.
Den danske sundhedsvinkel og innovation
Digital sundhedsteknologi er et område med stor bevågenhed fra myndighederne, og fra det danske innovationscenters side forsøger vi at være på omgangshøjde med udviklingen på vegne af de danske aktører.
Danske virksomheder og myndigheder har på flere områder erfaringer og løsninger, som kan være relevante. Det er bl.a. inden for de danske styrkepositioner på hearing aid, diabetes, hudsygdomme, mental disorders, allergi m.v.
Kinas nye, overordnede sundhedsstrategi ’Healthy China 2030’ har fokus på forebyggelse og ’disease management' gennem bl.a. online tjenester, og det betyder, at danske erfaringer og løsninger inden for ældresektoren, handicapsektoren og børneområdet kan bruges til at øge sundheden for disse grupper.
Det kan både være i form af sundhedspleje, genoptræning samt nye digitale løsninger inden for lyd-terapi samt fokus på mental sundhed. Fordi en stor del af patientbehandlingen også i Danmark foregår uden for hospitalet, har Danmark mange og gode erfaringer med telemedicinske løsninger, hvor patienten vha. digitale teknologier varetager sin behandling i eget hjem.
Det er særligt relevant inden for kronikerområdet, fx diabetes, hjertesygdomme og lungesygdomme som KOL.
Det øgende fokus på det gode børneliv, skaber muligheder for række danske innovative virksomheder, såsom KUBO, Lego og Kompan, der kan viser vejen i forhold til leg, læring og bevægelse.
Andre danske virksomheder, der er engageret i den kinesiske sundhedssektor er Leo Pharma, der behandler hudsygdomme og BioInnovation, som beskæftiger sig med en række nye digitale løsninger, som bl.a. kan bruges til diagnosticering, skanning, biomarkers og såkaldt precision medicin. Derudover arbejder vi med funding fra Nordic Innovation, hvor fokus er på bæredygtighed i sundhedssektoren.
De danske virksomheder kan se betydningen af, at være tæt på tendenserne fra både de kinesiske investeringer, den voksende middelklasse, samt de mange startups som findes indenfor medtech, healthtech og bioteknologi.
I november afholder vi i innovationscenteret i Shanghai, i samarbejde med Sino-Danish Centre (SDC), en ’Lifescience Day’, hvor vi sætter fokus på en række af de forskningsområder som udbydes hos SDC samt er relevante for et ”Healthy China 2030”.