Havde vi undgået coronavirus ved alle sammen at være veganere?

Coronapandemien, som hærger verden i disse uger, er opstået, fordi vi spiser kød. Så levede alle som veganere, ville sygdommen slet ikke eksistere, hævder opslag på sociale medier. Men vi kan ikke udrydde epidemier ved at droppe kødet, siger forskere. 

"Vi ville altså
stadig opleve epidemier, selv om vi alle var veganere," siger ekspert.
"Vi ville altså stadig opleve epidemier, selv om vi alle var veganere," siger ekspert.Foto: Silviarita/Pixabay
Rasmus Kerrn-Jespersen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

“Covid-19 er forårsaget af at spise dyr,” lyder hovedbudskabet i et opslag fra debattør Jakob Olrik på Facebook. Påstanden bakkes op af en påmindelse om at smitte fra dyr tidligere har forårsaget voldsomme epidemier.

“Ebola, svineinfluenza, fugleinfluenza, hiv, sars og Creutzfeldt-Jakobs sygdom er alle forårsaget af at spise dyr,” står der i opslaget, der også slår fast, at “Covid-19 ville ikke eksistere, hvis verden var vegansk”.

På Facebook fremfører Henrik Vindfeldt, der er medstifter af og bestyrelsesmedlem i Veganerpartiet, en lignende påstand i en video med overskriften “COVID-19 ER ET SYMPTOM PÅ ET STØRRE PROBLEM!”:

“Så længe mennesker spiser dyr og spor af deres afføring, vil de her epidemier fortsætte,” siger han i videoen.

Artiklen fortsætter under videoen


Der er faktisk et gran af sandhed i budskaberne, vurderer flere eksperter. Men vi ville altså stadig opleve epidemier, selv om vi alle var veganere.

“Veganerne har en pointe, for man vil kunne nedsætte risikoen for de her epidemier, men vi vil ikke udrydde den her slags sygdomme ved at droppe kødet,” siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Den vurdering bakkes op af Lone Simonsen, der er epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet.

"Alle de der nye sygdomme som corona, ebola og lignende bliver overført fra dyr til mennesker. Så det er kontakten mellem dyr og mennesker, der er problemet til at begynde med, men det kan jo næsten ikke undgås. Det er jo ikke kun de dyr, vi spiser; det er også dem, vi omgås, og steder, vi tager hen," siger hun.

Hans Jørn Kolmos er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. (Foto: Robert Wengler)

Forslaget kræver, at vi udrydder alle dyr

Det er altså rigtig nok, at en lang række virusser er opstået hos dyr og efterfølgende blevet overført til mennesker, hvor de har udviklet sig til epidemier. Men det betyder ikke, at vi kan udrydde den slags sygdomme ved at leve vegansk – medmindre vi er villige til at tage meget drastiske midler i brug.

“Nej, det vil ikke hjælpe, at vi allesammen bliver veganere, medmindre man samtidig har tænkt sig at udrydde dyr,” lyder den klare afvisning også fra Christine Stabell Benn, der er epidemiolog og klinisk professor på Syddansk Universitet.

Pointen er, at det ikke kun er dyr, der opdrættes som led i fødevareproduktion, der kan sprede virusser fra dyr til mennesker. Det kan kæledyr eller vildtlevende dyr i den fri natur også. I praksis kan det altså ikke lade sig gøre helt at undgå kontakt med dyr.

"Hvis man tager det rigtig store teleskop for øjet, kan man sige, at hvis man slet ikke har kontakt med dyr, så ville en stor del af problemet være løst, men det er det jo ikke i praksis, fordi vi lever på en jord, hvor vi har kontakt med dyr," siger Hans Jørn Kolmos.

Artiklen fortsætter under billedet

Christine Stabell Benn er epidemiolog og klinisk professor på Syddansk Universitet. (Foto: SDU)

Selv hvis samtlige mennesker i verden levede vegansk, ville virusser a la covid-19 stadig kunne opstå.

"Fugleinfluenza er jo ikke nødvendigvis overført fra fugle, vi spiser. Det kan også være fugle, som har virussen og som – rent ud sagt – skider i vandet. Der er alle mulige måder, man kan komme i kontakt med smitte fra dyr. Det er ikke begrænset til dyr, vi lige spiser," siger Lone Simonsen.

Og der skal altså blot ét smittet menneske til, før en virus kan begynde at sprede sig blandt mennesker.

"Det sker jo af og til, når vi er så mange milliarder mennesker på Jorden. Det må vi finde os i. Og når sygdommen først har ramt, kører den jo blandt mennesker. Så lige nu er det egentlig mindre interessant, hvor det kom fra," siger Lone Simonsen og vurderer, at løsningen på den slags udfordringer ikke er, at alle verdens indbyggere bliver veganere.

"Jeg tror ikke, det er opskriften på succes," vurderer hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Lone Simonsen er epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet. (Foto: Roskilde Universitet)

Veganerne: Vi kan ikke udrydde epidemierne

Både debattør Jakob Olrik og Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet erkender, at man ikke kan udrydde virusser og epidemier ved at droppe kødet og andre animalske produkter, men de fastholder, at der alligevel er en pointe – og en grund til at tage debatten om vores kødforbrug.

På Facebook skriver du, at covid-19 ikke ville eksistere, hvis vi allesammen var veganere. Men de forskere, jeg har snakket med, siger, at den slags sygdomme også ville ramme os, hvis vi ikke spiste kød.

"Ja, hvis man vælger at forstå mit opslag en-til-en, så er det klart, at vi på den måde ikke tager ved lære af den dårlige opførsel, vi mennesker har. Vi må til at lære at opføre os ordentligt. Dronningen Margrethe sagde også, at vi skal tage os sammen. Det gælder også i et større perspektiv," siger Jakob Olrik, der er mest kendt for at være sexolog og forfatter til flere bøger.

Når du snakker om at opføre sig ordentligt, bør du så ikke også tage debatten på et faktuelt grundlag i stedet for at skrive noget, der er forkert?

"Jeg ser det ikke som en faktuel ting, jeg ser det mere som et bredspektret debatoplæg, men der kunne måske have været et spørgsmålstegn. Det mangler måske fra min side, at jeg lige spørger, om der er noget i det her. For det er egentlig det, jeg er interesseret i. Som dronningen sagde, må vi til at læse at vise hensyn til os selv og hinanden, og debatten om kød ender meget hurtigt i skyttegrave."

Artiklen fortsætter efter billedet


Er du ikke med til at grave skyttegravene dybere, når du sender så firkantet et budskab af sted? Du kunne vel godt have lavet et mindre firkantet budskab, der i højere grad inviterede til dialog?

"Det er helt rigtigt. Det er også derfor, jeg siger, at der godt kunne have været et spørgsmålstegn i opslaget. Selvfølgelig skal den slags udtalelser ikke være dikterende, men være som et spørgsmålstegn," siger Jakob Olrik.

Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet er med på, at vi ikke kan udrydde virusser ved at droppe kødforbruget, men han fastholder, at det kan være med til at sænke hyppigheden, og det er vigtigt at tage debatten.

Forskerne siger, at selv om vi alle sammen blev veganere, ville de her sygdomme stadig opstå.

"Der kan jeg godt blive lidt irriteret. Jeg synes, det er et tyndt kødspiser-argument at sige, at den slags virusser stadig vil komme. Vi snakker om frekvensen. Hvor ofte ville de opstå, hvis vi ikke havde industriel animalsk produktion? Frekvensen ville nok være lavere," siger Henrik Vindfeldt.

Så når Hans Jørn Kolmos siger, at I har en pointe i, at man vil nedsætte risikoen for de her epidemier, men at vi ikke kan udrydde dem ved at droppe kødet, så er du faktisk enig?

"Yes. Han har en god pointe, men det er vigtigt, at læseren ikke tænker: 'Nå, men så kan det jo være lige meget.' Det er ikke lige meget. Overhovedet ikke. Det har betydning for, hvor stor risikoen er."


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024