Sikkerhed for samfundets sårbare udgør blind vinkel for ny beredskabsminister

Kan plejehjem, bosteder og sikrede institutioner klare sig uden vand, strøm eller wifi? Det aner vi ikke. Godt nok bestod vi den store generalprøve under covid-19, men håb er ikke en strategi, siger beredskabsekspert. I Helsingør skuler borgmesteren misundeligt over sundet, hvor svenskerne er klar til at gribe samfundets sårbare, hvis katastrofen rammer.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dåsetun, powerbanks og vand på flaske har været i høj kurs, siden forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i juni udstedte en officiel anbefaling om, at danskere skal kunne klare sig i tre dage, hvis ekstremt vejr, hybridtrusler eller i værste fald militære angreb pludselig lammer kritisk infrastruktur. 

Dermed tog Danmark et forsigtigt skridt ind i en ny virkelighed, hvor vi både på samfunds- og individniveau skal være parate til at håndtere kriser og katastrofer. En virkelighed, som man for længst – og i langt mere vidtrækkende omfang – har indrettet sig efter i nabolande som Sverige og Norge, hvor prepping i langt højere grad betragtes som en borgerpligt. 

Med udnævnelsen af en ny minister for samfundssikkerhed og beredskab har SVM-regeringen nu taget næste skridt ind i en mere usikker verden – og den imødekommer dermed en bekymring for et uforberedt dansk samfund, som har vokset sig stærkere efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024