Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
Biosolutions samler danske styrker fra flere industrier
Bioteknologi vil få en fremtrædende plads i flere af de vigtigste danske industrier. Plantebaserede madvarer, bioplast, medicin og grønne brændsler er blandt de produkter, der under ét kaldes ”biosolutions”. Men det kræver mod til at tænke i helt nye baner.
Biosolutions kan blive en af de vigtigste danske industrier fremover. Virksomheder indenfor fødevarer, medicin, energi, enzymer og nye materialer har travlt med at omstille til en CO2-neutral økonomi, baseret på biologiske snarere end fossile råmaterialer, og i bioøkonomien spiller virksomhederne sammen på nye måder og udnytter viden og råstoffer på tværs af hidtidige skel mellem industrier.
Det er en type løsninger, der er et hastigt voksende behov for i hele verden, og det er et område, hvor Danmark har lange traditioner og globale spidskompetencer. Men hvis potentialet skal udnyttes, kræver det både nytænkning og afvikling af hellige køer.
”Biosolutions” og ”bioøkonomien” er ikke bare smarte nye betegnelser for det, der plejer at hedde landbrug. Landbruget er hjørnestenen, men værdien skabes nok så meget, når biomassen fra jorden, skovene og havet forarbejdes og omdannes med teknologier, der mere præcist udnytter alle dele af råstofferne til at skabe større værdi. Og dét kan involvere virksomheder og kompetencer langt uden for den traditionelle fødevareindustri.