Danmark i demokratisk ubalance

Befolkningens tillid til demokratiet slår stadigt større sprækker. En stor del af danskerne føler sig ikke repræsenteret af politikerne og er fremmedgjort over for det politiske system. Det viser en stor ny analyse af borgernes holdning til demokratiet foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Foto: ajijchan/GettyImages
Lisbeth KnudsenNana Holstein

Demokrati

Om undersøgelsen

Tænketanken Mandag Morgen har foretaget en demokratiundersøgelse med data indsamlet af Epinion blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Der indgår 2.996 besvarelser fra danskere, som er repræsentative på alder, køn, uddannelse, geografi, beskæftigelse og deres partivalg ved seneste Folketingsvalg. Data er indsamlet i perioden 20.-25. marts 2024.

Undersøgelsen kommer til at danne baggrundstæppe for to borgerhøringer i henholdsvis Aarhus og København 5. oktober og 9. november, hvor over 100 borgere hvert sted får lejlighed til at komme med deres idéer og forslag til, hvordan det danske demokrati kan styrkes og forbedres.

Læs mere om undersøgelsen på tænketanken.mm.dk.

I årtier har det danske samfund stået som en stærk rollemodel for andre lande, når det gælder kombinationen af effektiv politisk styring og solid demokratisk legitimitet.  

Men det demokratiske fundament i Danmark slår stadigt dybere sprækker.

En betydelig del af danskerne er utilfredse med demokratiet og politikernes evner til at løse borgernes problemer. De føler sig ikke repræsenteret af politikerne i Folketinget og sætter spørgsmålstegn ved, om de politiske beslutninger bliver taget på et sagligt grundlag.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024