”Det er bedst at mødes med en investor, når du ikke har brug for penge”

Højere kvalitet blandt de danske startups har fået udenlandske venturefonde til at kigge mod Danmark, mener Jesper Klingenberg, medstifter og adm. direktør i Timekit.
Marianne Kristensen Schacht

Udenlandske venturefonde sværmer om danske tech-spirer. Det mærkede den danske startup Timekit, der i sidste måned endte med at vælge den britiske venturefond Connect Ventures, da Timekit skulle hente sine første penge til vækst hos en venturefond. Timekit har fået 12,7 millioner kr. til at vokse videre for – en såkaldt seed-investering.

Selv om Timekit stadig er i sin spæde udvikling, var der flere bejlere på banen. Især britiske og franske venturefonde vil gerne investere i lovende danske selskaber. Og i jagten på at være med til at udvikle den næste unicorn – selskaber til en værdi af 1 milliard dollars – går de store udenlandske venturefonde tidligere og tidligere i dialog med iværksætterne for at gøre sig attraktive.

Samtidig er der sket en professionalisering blandt de danske startups. Successelskaber som Zendesk, Podio, Unity og Trustpilot har de seneste år hentet store beløb fra udlandet, og flere yngre selskaber har lært af succesmagerne og stiller nu flere krav til deres finansielle partnere.

Ifølge medstifter og adm. direktør i Timekit Jesper Klingenberg er det en højere kvalitet blandt de danske startups, der har fået de udenlandske venturefonde som Index Ventures, Balderton Capital, Connect Ventures og Idinvest Partners til at kigge mod Danmark.

”De store fonde rækker ud. De vil gerne mødes med dig, og de vil gerne investere i din virksomhed. Også selv om de normalt først går ind senere og finansierer ved serie A,” siger Jesper Klingenberg, der er medstifter og adm. direktør i Timekit.

Serie A refererer til den finansieringsrunde, der kommer efter den første såkaldte seed-runde. Se tekstboks.

Venturefonde

Venturefonde bidrager typisk med penge til nye virksomheder i tre til fem forskellige vækstfaser af den nye virksomheds levetid. I de helt tidlige faser kaldes penge fra investorer for pre-seed. Dernæst følger seed-investeringer, early stage og later stage. Faserne fra early stage kaldes også serie A og fremover. Unity Technology rejste i sommer over en milliard kroner i en serie C-runde og nåede dermed en værdi på over 1 milliard danske kroner.

”Man skal kunne lugte som stifter, om investor faktisk går efter at finansiere på seed-niveau, eller om det handler om at sikre sig en plads til et senere niveau. Det kan være godt for fondene at komme med tidligt. Men det kan være dødsstødet for iværksætteren,” fortæller Jesper Klingenberg om det farvand, han som CEO skal navigere i, når den rigtige finansielle partner skal vælges.

Jesper Klingenberg understreger ordet partner. For det handler ikke bare om at få penge ind. Det skal være ’kloge penge’, der netop kan hjælpe virksomheden i den rigtige retning. Og den udvælgelsesproces har ændret karakter. Tidligere ville de fleste iværksættere blive blæst omkuld af, at en udenlandsk venturefond viste interesse. Men i dag kan iværksætterne vælge blandt flere bejlere.

Jesper Klingenberg var meget bevist om, at den venturepartner, der skulle finansiere Timekits første vækstrejse, netop kan bidrage med noget her og nu, frem for at de er stærkere på en vækstfase, som Timekit endnu ikke er nået til.

”Det kræver is i maven som iværksætter at stå med en serie A-investor og sige nej til ham. Men hvis iværksætterselskabet ikke er klar til serie A, så kan der nå at ske meget, der risikerer at koste selskabet livet, hvis ikke de rigtige kompetencer er til rådighed på det rette tidspunkt,” siger Jesper Klingenberg.

Nervepirrende spil

Hvis den finansielle partner allerede på seed-stadiet er forkert, bliver det svært at komme videre på den fortsatte vækstrejse. Derfor mødes Jesper Klingenberg jævnligt med potentielle fremtidige investorer. Velvidende, at han ikke har brug for investoren lige nu.

”Det bedste tidspunkt at mødes med en investor er, når du ikke har brug for ham,” siger Jesper Klingenberg.

Han har selv oplevet, hvordan udenlandske serie A-investorer har vist interesse for Timekit, og han kalder det et nervepirrende spil, han som CEO skal spille, når han afviser en stor interesseret investor, fordi han fornemmer, at der lige nu findes et bedre match for Timekit.

”Det handler ikke om, at du skal få venturefonden overbevist om at tro på dig. Du skal have is nok i maven til at tro på, at du skal finde den venturepartner, der allerede leder efter dig, fordi han repræsenterer en fond, der ser verden på samme måde som dig,” lyder det fra Jesper Klingenberg.

Og sådan en match var Connect Ventures ifølge Timekits CEO. Den danske startup udvikler bookingsoftware til udviklere og designere. Traditionelt har software til erhvervskunder været mindre fokuseret på en god design- og brugeroplevelse end software målrettet mod forbrugere. Det gør Timekits software op med. Og i Connect Venture tror man netop på, at design og brugerens oplevelse med produktet vil gøre en forskel i business-to-business-software.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024