Digital genvej gennem junglen af efteruddannelser
Ny digital platform skal give alle danskere overblik over de typer efteruddannelse, der gavner netop dem bedst. Sådan lyder anbefaling nummer ét fra Reformkommissionen til de kommende trepartsforhandlinger om efteruddannelse. DA og FH nikker ja, men har en længere liste med ønsker til forhandlingerne.
Jens Reiermann
VelfærdsredaktørTorben K. Andersen
Politisk redaktørDe fleste ufaglærte og faglærte kan få mindst en uges efteruddannelse om året betalt og tage den på fuld løn. Alligevel strander millioner af kroner hvert år i kompetencefonde.
Udfordringerne bunder blandt andet skolevægring blandt kortuddannede og manglende overblik over mængden af uddannelsestilbud.
Vigtige pointer
• Under halvdelen af arbejdsgivernes bidrag til kompetence- og uddannelsesfonde bliver brugt på uddannelse til de ansatte.
• Der er for meget skolebænk og for lidt praksis i virksomheder på efteruddannelserne, mener DA.
• FH efterlyser fokus på planlægning af efteruddannelser i virksomhederne.
• Efteruddannelse giver mere i lønningsposen og større jobsikkerhed, viser ny forskning.
• Digital platform sender flere på efteruddannelse.
Perspektivet
Om kort tid går trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelse i gang.
Digitalt overblik for alle danskere og mere efteruddannelse på virksomhederne kan sætte gang i ny bølge af efteruddannelse – også for de mest skeptiske: ufaglærte og faglærte.
Fremover skal alle danske lønmodtagere let og hurtigt kunne danne sig et overblik over de muligheder, de hver især har for at tage en efteruddannelse og opkvalificere deres kompetencer.
Sådan lyder et af de forslag, som kan blive et helt centralt element i de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om voksen- og efteruddannelserne.