Indien skaber deres egne sprogmodeller

Indien vil udvikle sine egne modeller for kunstig intelligens. Både fordi et land med en enestående kultur og flere hundrede forskellige sprog ikke vil nøjes med AI baseret på amerikansk kultur, men ikke mindst fordi en national model er et springbræt til teknologisk udvikling

I Danmark arbejdes der på at udvikle en national sprogmodel, der i mindre grad er domineret af engelsksproget materiale og kultur. De mest udbredte sprogmodeller som ChatGPT og Google Gemini er trænet på engelsk, og selvom de kan levere oversættelser på mange – primært vestlige – sprog, fungerer de ikke optimalt i forhold til mindre udbredte sprog.

Præcis de samme overvejelser har man haft i Indien – men her er ambitionen endnu mere kompleks.

Selvom hindi og engelsk er Indiens to officielle sprog, er der ikke et fælles nationalt sprog, som den 1,4 milliarder store befolkning benytter. Kun lidt over halvdelen taler hindi, 11 procent taler engelsk, og samlet er der mindst 121 modersmål plus en række lokale dialekter. 

Indien har ambitioner om at være en af de stærkeste AI-nationer, og derfor har det fået høj prioritet at udvikle modeller med indisk baggrund. Sloganet for strategien er ‘Make AI in India and Make AI work for India’. 

Open source-modeller

Det mest konkrete og iøjnefaldende resultat er Bhashini, et initiativ udviklet af det indiske ministerium for Elektronik og Informationsteknologi. 

Formålet med Bhashini er at give let adgang til digitale tjenester på de mange indiske sprog. Titusindvis af frivillige fra hele Indien har leveret input på deres modersmål til værktøjet, der består af en stor samling sprogdata, kombineret med stemmegenkendelse og maskinoversættelse på kryds og tværs mellem 22 indiske sprog. 

Bhashini giver således mulighed for at kunne kommunikere på tværs af hele Indien på trods af sprogbarrierer, og systemet benyttes blandt andet i den offentlige sektor i forskellige chatbots. Derudover kan det frit anvendes af virksomheder i den private sektor, da det stilles tilgængeligt som Open Source. 

Generelt er anvendelsen af AI i rivende udvikling i Indien. Ifølge it-brancheorganisationen Nasscom vil Indiens AI-marked have en årlig vækst på mindst 25 procent.

Et af den indiske regerings initiativer er den nationale IndiaAI-mission, der skal udvikle den indiske it-industris konkurrenceevne globalt. I løbet af de næste fem år skal der opbygges en AI-platform med ikke-personlige data, herunder miljødata, som er skræddersyet til indiske startups og forskere. 

Den indiske regering planlægger også at oprette tre centre for ekspertise inden for kunstig intelligens på de bedste uddannelsesinstitutioner. 

Indien er allerede en it-gigant 

Indien har verdens største pulje af uddannede ingeniører, og mange udenlandske investorer har fået øje på Indiens kapacitet inden for AI, kombineret med de relativt lave driftsomkostninger.

Den californiske chipproducent NVIDIA har for nylig annonceret partnerskaber med to af Indiens største konglomerater, TataGroup og Reliance Industries, med henblik på at udvikle cloud-infrastruktur og sprogmodeller. Også andre globale spillere som Microsoft, Google, SAP med flere investerer løbende i indiske startups.

Indien har på få år fået et af verdens største økosystemer inden for tech-startups, og flere af disse har fokus på AI-applikationer inden for sundhedsvæsen, finans, detailhandel og landbrug. Udviklingen bliver hjulpet godt på vej af de store indiske teknologivirksomheder som TCS, Infosys, Wipro og HCL, der også investerer kraftigt i AI-forskning og startups.

Især byerne Bangalore, Hyderabad og Pune er globale centre for AI-innovation med adskillige inkubatorer, acceleratorer og coworking-spaces, men der bliver også gjort en indsats for at etablere data- og AI-labs uden for de store byer.

Der uddannes årligt mere end en million it-medarbejdere i Indien. Udover de mange, ofte fremragende, tekniske skoler og universiteter findes der en række indiske onlineplatforme som UpGrad og Simplilearn, der tilbyder AI-relaterede kurser og certificeringer, hvilket gør uddannelse mere tilgængeligt for befolkningen, der har rundet de 1,4 milliarder personer. 

Regulering af AI 

Indien har hovedsageligt en positiv tilgang til kunstig intelligens, men man lægger også vægt på at udvikle forsvarlige retningslinjer og politikker for udvikling og brug af AI.

Den indiske regerings vigtigste tænketank for offentlig politik, NITI Aayog, har fået ansvaret for at udarbejde strategier og principper for ansvarlig AI og analysere etiske problemstillinger ved implementering af AI-løsninger. 

På samme måde som med EU’s GDPR vedtog den indiske regering i 2023 en ny privatlivslov, Digital Personal Data Protection Act, som kan bruges til at adressere nogle af privatlivsbekymringerne vedrørende AI-platforme. 

Indien har gennem årtier udviklet en stærk global it-industri og formået at anvende digitalisering til at effektivisere hverdagen i et enormt og sammensat land. Man anerkender de etiske bekymringer og risici ved brugen af AI, men forsøger samtidig at undgå skrap regulering, da Indien har store fordele ved at have en stærk softwareudviklingsindustri og sigter mod, at AI skal være en del af den fremtidige succes.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024