Klimakrisens store acceleration

De globale CO2-udledninger stiger støt, og på grund af manglende handling er kloden nu på vej mod 6-graders-samfundet med dramatiske klimaforandringer i løbet af det 21. århundrede. Naturen er på vej mod et farligt tipping point, og der er stor risiko for, at klimaforandringerne forværrer fødevare- og ressourcekrisen, skaber stigende fattigdom og forstærker sikkerhedskrisen. Prisen vil stige til over 7 pct. af det globale BNP inden århundredets udgang.

Finanskrisen har haft den afledte konsekvens, at klimadagsordenen er kommet i stærkere modvind. Det politiske momentum for at sætte fart i omstillingen til en fossilfri økonomi er gået i stå.

Vindmølleindustrien er f.eks. ramt af en investeringskrise, fordi lånemulighederne er forværrede, og lande som bl.a. USA og Kina har kastet sig energisk over det nye skifergaseventyr, der er med til at dumpe priserne, så også markedet for vedvarende energikilder trækkes ned.

Klimakrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

Den voksende klimakrise" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/90e69-bjm_fig6_kul_vandt_energikaploebet_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6bfef-bjm_fig6_kul_vandt_energikaploebet_0.png | Forstør   Luk

Kul står bag omkring halvdelen af væksten i det globale energiforbrug i de sidste ti år, og det er ikke mindst kraftværker i BRIIK-landene, der står bag den udvikling.

Kilde: Olivier, Greet Janssens-Maenhout og Peters, 2012. [/graph]

De politiske signaler om grøn omstilling er uklare og ikke særlig konkrete. Klimatopmødet i København i 2009 var et vidnesbyrd om det, og det seneste COP18-topmøde i Doha bekræfter tendensen. Siden Kyoto-protokollen blev vedtaget, er CO2-udledningerne i atmosfæren ikke begrænset, men tværtimod steget. Og de globale CO2-emissioner, der under indtryk af finanskrisen faldt med 1 pct. i 2009, er i de sidste par år vendt tilbage til vækstkurven. Se figur 1. Kina står bag næsten 30 pct. af de samlede emissioner.

Ser man på energikilderne, er kulkraften indtil nu den store vinder i det 21. århundrede. Se figur 6. Enkelte lande som Tyskland investerer massivt i vedvarende energikilder for at komme fri af atomkraften. Også Kina og Japan skruer op for investeringerne i vedvarende energi, der ifølge Bloomberg New Energy Finance rundede 1.000 milliarder dollar sidste år. Men det ændrer ikke ved, at de fossile brændstoffer stadig dominerer på globalt plan, og beslutningen i Doha om at udskyde nye klimatiltag til efter 2020 vil betyde, at denne udvikling vil fortsætte i mange år frem.

Det vil få de menneskeskabte klimaforandringer til at accelerere. Og det går allerede i den gale retning. Udviklingen siden 2008 er langt mere dramatisk, end selv FN’s internationale panel af klimaeksperter, IPCC, forudså i deres sidste konsensusrapport. Koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren er i september 2012 målt til 391 ppm (parts per million). Det er mere end på noget andet tidspunkt de sidste 15 millioner år. Udledningerne øges år for år, og den globale middeltemperatur er nu 0,8 grader over det præindustrielle niveau.

Verdenshavene er steget med mellem 15 og 20 centimeter i det sidste århundrede, og frem mod midten af dette århundrede kan vandstanden stige med mellem en halv og hel meter, vurderer Potsdam-instituttet i en nylig rapport for Verdensbanken, ”Turn Down the Heat”.

[graph title="Kul vandt energikapløbet" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: IEA, World Energy Outlook, 2012. 

Isafsmeltningen i det arktiske område går nu tre gange så hurtigt som i perioden 1993-2003. I sommer afslørede satellitbilleder tegn på afsmeltning på 97 pct. af Grønlands indlandsis, hvor det normale billede ellers er, at isen knækker af i yderkanten. Samtidig er forekomsten af tørke og ekstreme hedebølger om sommeren øget markant i Sydeuropa, USA, Rusland, Kina og Australien ”Vi presser systemet i et omfang og i et tempo, der er større end nogen naturlige klimaforandringer tidligere i historien,” vurderer den internationalt anerkendte klimaforsker James Hansen fra NASA’s Goddard Institute.

Naturen rykker med hastige skridt nærmere det tipping point, der automatisk vil frigøre omfattende metangasser i den russiske tundra og medføre en endnu hurtigere afsmeltning af is fra polerne og bjerggletsjere. Det vil udløse endnu højere temperaturstigninger frem mod århundredeskiftet. Den nordlige halvkugle, herunder Danmark, vil sikkert opleve mere regn, monsterregn og oversvømmelser, men afsmeltningen i det arktiske område åbner samtidig for en ny jagt på olie, gas og andre råstoffer. Ressourcerne bliver lettere og billigere at udvinde. Det har allerede udløst et nyt råstofeventyr på Grønland.

Men det kan forlænge de fossile brændstoffers tidsalder og udløse et feedback loop, hvor klimaforandringerne forværres yderligere. Nogle regioner i verden har derfor udsigt til en dramatisk ændret virkelighed. Ved Middelhavet, i Nordafrika, i Mellemøsten og i dele af USA vil man om sommeren opleve seks grader højere temperaturer. Den varmeste juli i Middelhavsregionen kan blive ni grader varmere end den varmeste juli i dag, fremgår det af Verdensbankens rapport.

Klimaforandringerne vil også forværre den globale fødevarekrise og true høsten i mange lande. Det kan sætte fart i udbredelsen af epidemiske sygdomme og udløse folkevandringer fra byer og regioner truet af oversvømmelser.

Den økonomiske miljøfaktor

DARA, der er en uafhængig humanitær og udviklingsforskningsorganisation med base i Madrid, skønner i rapporten Climate Vulnerability Monitor 2012, at klimaforandringer allerede er en betydelig omkostning for verdensøkonomien. Den kulstofintensive økonomi er skyld i omkring 4,5 millioner dødsfald årligt relateret til luftforurening, farligt arbejde og kræft.

Når de klimarelaterede omkostninger og forureningsomkostningerne af den fossile brændstoføkonomi lægges sammen, løber den årlige regning allerede i dag op i mere end 1.238 milliarder dollar – 1,7 pct. af den samlede verdensøkonomi. Hvis ikke vi gør noget ved klimaforandringerne, vil de årlige nettotab være næsten det dobbelte i 2030. Jo mindre vi gør ved klimaproblemerne, jo større bliver regningen. Se figur 3.

Klimakrisens pris" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/0955b-bjm_fig8_storme_og_meteorologiske_katastrofer.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/e2236-bjm_fig8_storme_og_meteorologiske_katastrofer.png | Forstør   Luk

Der er en øget hyppighed af ekstreme vejrlig med storme, orkaner og andre meteorologiske katastrofer, viser en opgørelse fra det globale genforsikringsselskab Munich Re. De koster også i form af stigende udbetalinger af forsikringspræmier.

Kilde: Munich Re, 2012. 

Klimaforskerne er uenige om, hvor mange af de senere års ekstreme vejrkatastrofer der kan tilskrives klimaforandringerne, men der er konsensus om, at forekomsten af ekstreme vejrlig som orkaner, storme, tornadoer etc. vil øges i de kommende år. Der er allerede en tydelig tendens til, at antallet af meteorologiske katastrofer er stigende. Se figur 4. Derfor må man også antage, at forsikringspræmierne vil stige markant, som det allerede er sket hos danske forsikringsselskaber i kølvandet på de oversvømmelser og den monsterregn, der i flere tilfælde har sat tusinder af kældre under vand.

Løsningerne på klimaets megakrise må i stigende grad tænkes sammen med de øvrige miljøudfordringer, som erhvervslivet vil stå over for i de kommende år.

Hvis omstillingen til en grønnere og mere bæredygtig økonomi skal lykkes, er det vigtigt, at der etableres et mere realistisk billede af de samlede og sande miljøomkostninger ved produktionen, så man ikke skubber en masse uforudsete regninger videre til de næste generationer.

Konsulenthuset KPMG har i rapporten Expect the Unexpected forsøgt at estimere de ubetalte miljøregninger i 11 udvalgte sektorer: fly, biler, drikkevarer, kemikalier, el, fødevarer, metaller, minedrift, søfart, olie/gas samt telekommunikation. Deres samlede miljøbelastning er vokset fra 566 milliarder dollar i 2002 til 854 milliarder dollar i 2010, og regningen står til at blive fordoblet hvert 14. år.

Skulle disse brancher selv betale for de miljøomkostninger, de påfører samfundet, ville det i gennemsnit fjerne over 40 pct. af deres indtjening. I fødevareindustrien ville regningen svare til 224 pct. af indtjeningen.

Regnestykket understreger behovet for at nytænke økonomien og de gamle forretningsmodeller.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024