Lars Løkke løber fra sit dagpenge-ansvar

Efter flere måneders defensiv og hårdt pres fra både fagbevægelsen og Enhedslisten krøb regeringen endelig til korset. Statsminister Helle Thorning-Schmidt fremlagde på tirsdagens pressemøde en dagpengepakke, der skal sikre en mere skånsom indfasning af dagpengereformen. Dermed bliver titusinder af danskere reddet fra at falde helt ud af dagpengesystemet.

Regeringen burde have grebet tidligere ind i erkendelse af, at den økonomiske krise fortsætter, og at der foreløbig ikke er udsigt til en kraftig stigning i beskæftigelsen. Allerede i december stod det klart i Finansministeriet, at regeringen helt havde undervurderet, hvor mange danskere der kan falde ud af dagpengesystemet i år. Man har nølet med at gribe ind, og både Socialdemokraterne og SF har mistet mange vælgere til Enhedslisten på den konto. For Helle Thorning-Schmidt og SF’s formand, Annette Vilhelmsen, er den nye dagpengepakke helt nødvendig i kampen for ikke selv at blive udfaldstruet ved næste valg. For de radikales leder, Margrethe Vestager, er det et nødvendigt tilbagetog fra den stålsatte sådan-er-det-jo-attitude, hvor man uden skelen til konjunkturerne bare står fast på dagpengereformen fra 2010. Selv ikke det socialliberale parti og bagland kan holde til det.

[quote align="right" author=""]Viljen til at erkende egne fejl og korrigere dem, er en dyd, som Thulesen Dahl åbenbart ikke deler med oppositionslederen Lars Løkke Rasmussen.[/quote]

Op imod 30-35.000 danskere risikerer at miste deres dagpenge i år, og mange risikerer at gå fra hus og hjem. Mange har heller ikke kontanthjælpens sikkerhedsnet at falde tilbage på, fordi forsørgerpligten her er blevet udvidet, og mange har i nullernes boligboom sat sig for dyrt og er pisket til at holde gang i et økonomisk hamsterhjul med to faste indkomster. Det er en realitet, som man som ansvarlig politiker ikke bare kan ignorere og lade som om ikke eksisterer.

Fornuftig overgangsordning

Med regeringens forslag kan de udfaldstruede få forlænget den særlige uddannelsesydelse frem til udgangen af 2013. Og i forlængelse heraf vil de få en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, der udgør 60 pct. af det maksimale dagpengeniveau for ikke-forsørgere og 80 pct. for forsørgere. Denne ydelse skal så udfases gradvis frem mod 2. halvår af 2016.

Helt overordnet er det en fornuftig overgangsordning. Regeringen holder fast i dagpengereformen, som Det Radikale Venstre i sin tid indgik med VK-regeringen og Dansk Folkeparti. Og på en måde kan man her henvise til, at det flertal af vælgerne, der satte kryds ved disse partier, godkendte reformen ved det sidste folketingsvalg, hvor det var en af de store sager. Men samtidig forholder regeringen sig til den aktuelle økonomiske virkelighed, og det er udtryk for realpolitik. Man laver derfor en mere skånsom omstilling, i det håb at de økonomiske konjunkturer vender i 2015 og 2016.

Dansk Folkeparti og partiets pragmatiske leder, Kristian Thulesen Dahl, ser ud til at være klar til at indgå et forlig med regeringen om dagpengeløsningen. Han strakte tirsdag hånden åbent ud til regeringen, og hvis ikke Enhedslisten forstår at glæde sig over deres politiske sejr og lave et forlig med regeringen, er Dansk Folkeparti mere end villig. Dermed kan man udvise social ansvarlighed i den aktuelle situation, hvor titusinder af danskere er udfaldstruede. Viljen til at erkende egne fejl og korrigere dem er en dyd, som Thulesen Dahl åbenbart ikke deler med oppositionslederen Lars Løkke Rasmussen.

V-kritik af lappeløsning

Venstres formand kører nemlig den hårde linje, samtidig med at han konstant forsøger at promovere sig som reformpolitikeren, der ikke kan få regeringen til at gå langt nok. I en kommentar til regeringens dagpengeudspil sagde Løkke, at det er en lappeløsning.

”Så syer man en lap mere på, og så en lap mere. Det er uholdbart, og det skaber maksimal usikkerhed for den danske befolkning,” sagde Løkke.

[quote align="left" author=""]Selv om Løkke har arbejdet hårdt på at tørre problemet af på Helle Thorning-Schmidt, er kendsgerningen stadig, at VK-regeringen i sin tid fejlvurderede konsekvenserne af dagpengereformen.[/quote]

Han har for så vidt ret i, at det er en slags lappeløsning, fordi den kun er midlertidig. Og man skaber usikkerhed for den danske befolkning på den lange bane, for regeringen har ikke lavet en permanent løsning. I stedet skubber regeringen problemet frem til 2016, og da kan det ende med at blive Løkkes. Igen. Regeringen vil bede Carsten Kochs ekspertudvalg, og senere en uafhængig kommission, om at komme med et bud på en fremtidig dagpengeløsning. Kommissionen er også en taktisk nødløsning. Den kan tage noget af trykket væk fra det utilfredse socialdemokratiske bagland, hvor trykkogeren i de seneste måneder har været ved at eksplodere. Samtidig har det den politisk-taktiske fordel, at Socialdemokratiet i tilfælde af et valgnederlag ved næste valg overlader problemet til Lars Løkke Rasmussen.

Løkkes pinlige svigt

Alligevel er det pinligt, at Venstre ikke mere åbent forsøger at stå ved sit ansvar. Partiet har et seriøst og reelt ansvar for, at titusinder af danskere er på vej til at falde ud af dagpengesystemet. Selv om Løkke har arbejdet hårdt på at tørre problemet af på Helle Thorning-Schmidt, er kendsgerningen stadig, at VK-regeringen i sin tid fejlvurderede konsekvenserne af dagpengereformen. I 2010 påstod man, at der kun ville være 2.000-4.000 danskere, der risikerede at ryge ud af systemet, men i dag må man konstatere, at op imod ti gange så mange ledige er i fare for det.

Lars Løkke forsøger at bilde danskerne ind, at bare regeringen lytter til Venstre og laver endnu flere skattelettelser og vækstinitiativer, så kan man undgå den sociale massegrav. Men selv ikke de allermest optimistiske og visionære borgerlige økonomer vil kunne påstå, at man med nye vækstinitiativer kan skaffe titusinder af nye job allerede i år, som der er behov for. Det vil tage flere år. Så det er ikke et seriøst svar til de danskere, der allerede inden for de kommende måneder er ”udfaldstruede”. Selv om Danmark har brug for flere reformer, sådan som Løkke proklamerede på forsiden af Berlingske her i weekenden, er det et ansvarssvigt af dimensioner, at han ikke tager ansvar for at løse dagpengeproblemet på kort sigt.

Da dagpengereformen blev vedtaget i 2010, sagde den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, at dagpengebeskæringen først ville kunne mærkes i 2012 og 2013. ”Effekten viser sig altså på det tidspunkt, hvor vi er totalt fri af krisen”, sagde han på et tirsdagspressemøde i maj 2010. Den spådom har vist sig mildest talt ikke at holde stik.

Det er på høje tid, at Lars Løkke tager ansvar i denne sag. Man lavede dagpengereformen på falske præmisser. Da VK var i regering, troede man på, at opsvinget var på vej, og at der derfor var meget få danskere, som ville blive ramt af forkortelsen af dagpengeperioden fra 4 til 2 år. I dag burde Venstre og Lars Løkke åbent indrømme, at de tog fejl. Løkke og Venstre har derfor også et ansvar for at løse problemet og finde en overgangsløsning for de mange udfaldstruede danskere.

Venstre i osteklokken

På trods af det enorme fejlskøn, skal man lede længe efter Venstre-folk, som har påtaget sig et ansvar. Venstre har nærmest forsøgt det stik modsatte.

[quote align="right" author=""]Lars Løkke forsøger at bilde danskerne ind, at bare regeringen lytter til Venstre og laver endnu flere skattelettelser og vækstinitiativer, så kan man undgå den sociale massegrav.[/quote]

Da et par røde borgmestre i Københavns Kommune luftede tanken om at give positiv særbehandling til langtidsledige med behov for et akutjob, fik det Venstres Martin Geertsen til straks at hive økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i samråd. For som han udtrykte det: ”Det virker, som om et flertal af politikerne på Københavns Rådhus lever i en osteklokke, hvor man helt ser bort fra, at skatteyderne har krav på den mest optimale service. Den offentlige sektor er jo til for at betjene borgerne med service og ikke alle mulige andre ellers velmenende formål”, skrev Geertsen i en pressemeddelelse.

Venstre bør forlade den økonomiske osteklokke og indrette sig på den nye virkelighed. Hvis ikke man vil fremstå som brutale principryttere i en krisetid, må man også være med til at bære ansvaret i overgangsperioden.

Fasthold perioden, opblød optjeningskravet

Helle Thorning har taget konsekvensen, og med sin nye dagpengepakke forsøger hun nu at komme de mange tusinde mennesker til undsætning, som ellers var i fare for at ryge ud af dagpengesystemet i år. Hvorvidt hun får held til at hjælpe mange ledige, som er i farezonen – og hive nogle af de tabte vælgere tilbage i meningsmålingerne – er det stadig for tidligt at spå om.

Tidligere forsøg på lapperi, som aftalen om de 12.500 akutjob, blev udråbt som en stor sejr for regeringen, men har siden vist sig at give bagslag. Den nye dagpengeløsning er en treårig lappeløsning, men den rummer samtidig et løfte om, at man med hjælp fra en ny kommission kan finde en mere langvarig model for fremtidens dagpengesystem.

[quote align="left" author=""]Hvornår viser Lars Løkke mandsmod til at erkende sine fejltrin og finde en mere holdbar og langsigtet model for fremtidens arbejdsmarkedsmodel?[/quote]

Politikerne bør fastholde det klare signal til danskerne om, at dagpengeperioden ikke bliver forlænget permanent, men til gengæld bør man nok overveje at forkorte optjeningsperioden, sådan som fagbevægelsen – anført af Dansk Metals formand, Claus Jensen, og 3F’s formand, Poul Erik Skov Christensen – forleden slog til lyd for. Dermed kan man fastholde omstillingen til et mere fleksibelt arbejdsmarked med en stadig større ansvarliggørelse af den enkelte, samtidig med at man kan give folk bedre muligheder for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Den danske model er i gang med en større omstilling, som kan tage flere år. Politikerne har tydeligvis ikke fundet en holdbar og solid opskrift på, hvordan denne omstilling skal se ud. Man famler sig frem, man tvinges til at justere selv relativt nye reformer, og man er under konstant pres fra den folkelige opinion.

Det er klædeligt af regeringen, at den nu indser, at sidste års akutjob ikke virker, og at man skal finde en bedre overgangsløsning på dagpengeområdet. Men hvornår viser Lars Løkke mandsmod til at erkende sine fejltrin og finde en mere holdbar og langsigtet model for fremtidens arbejdsmarkedsmodel?

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024