Løsning i energisektoren: Økologiske tyndfilmssolceller

Almindelige tyndfilmssolceller indeholder adskillige tungmetaller, der, hvis de ikke håndteres og bortskaffes korrekt, er giftige for miljøet. Den tyske virksomhed Heliatek anvender derimod økologiske materialer i nanostørrelse i sin fleksible letvægtssolcellefilm, der produceres helt uden brug af miljøskadelige materialer.

Fakta

Sustainia – Mandag Morgens globale tænketank for bæredygtig vækst – har siden 2012 hvert år uddelt The Sustainia Award til en enestående løsning, der bidrager til at fremme den grønne omstilling. Hver uge frem mod COP21 i Paris til december vil Ugebrevet Mandag Morgen bringe en lettilgængelig præsentation af et af de projekter, der er med i konkurrencen om Sustainia Award 2015. Find flere bæredygtige løsninger på www.sustainia.me

Den økologiske solcellefilm er op til 50 pct. transparent og kan udformes på mange forskellige måder, hvad angår længde og farve. Det giver nye muligheder for designere og arkitekter til at integrere solcelleteknologien i f.eks. bygningsfacader. Men det centrale er solcellefilmens evne til at anvende et større spektrum af solen, hvilket gør cellerne i stand til at udnytte solenergien, selv når det er overskyet, eller når der på anden vis er sparsomt med sollys.

Sammenlignet med de traditionelle solcelleteknologier baseret på silikone kan Heliateks tyndfilmssolceller producere helt op til 25 pct. mere energi. Sammen med filmens fleksible egenskaber gør det den yderst anvendelig i bygninger uanset placering, klimazone og facadematerialer.

Hvorfor er den udvalgt som en Sustainia100-løsning?

Selvom der globalt er solenergi til stede i rigelige mængder, tegnede solenergi sig alligevel kun for 0,5 pct. af verdens energiproduktion i 2013. På grund af sine egenskaber giver solcellefilmen fra Heliatek mange muligheder, der gør solenergi mere attraktivt, samtidig med at man undgår udledning af tungmetaller i miljøet.

Klimagevinster:
Produktionsprocessens lave energiforbrug og solcellernes høje effektivitet giver ifølge Heliatek en energi-tilbagebetalingstid på under tre måneder.

De tre bundlinjer:

  • Miljø: Den økologiske solcellefilm bliver fremstillet og produceret uden brug af giftige materialer.
  • Social: Den fleksible og transparente solcellefilm giver nye designmuligheder, der gør det muligt at gøre produktion af en renere energi til en integreret og visuelt tiltalende del af byplanlægningen. F.eks. som glasfacade, hvor
  • Økonomi: Heliateks solcellefilm har lavere investerings- og driftsomkostninger, end den traditionelle krystallinske solcelleteknologi eller andre tyndfilmsteknologier.

Udviklet i: Tyskland.

I drift i: Tyskland, Kina, Singapore og Italien.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024