Nyt Job til  
Poul Nyrup Rasmussen

Nyrup skal kæmpe for flere faglærte

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den største udfordring

Fakta

Hvem?

Poul Nyrup Rasmussen

Hvilket job?

Formand for EuroSkills 2025

Hvorfra?

Tidligere statsminister og medlem af Europa-Parlamentet

Den tidligere statsminister og europaparlamentariker Poul Nyrup Rasmussen skal som nyvalgt formand for EuroSkills 2025 stå i spidsen for at arrangere europamesterskabet for unge faglærte. Nyrup er udpeget af Børne- og Undervisningsministeriet og bliver bestyrelsesformand i et helt nyoprettet selskab, der er ansvarlig for at arrangere begivenheden i Herning i september 2025.

Men Nyrup er med udnævnelsen ikke “kun” gjort ansvarlig for en stor europæisk begivenhed, hvor 700 af Europas mest kompetente unge faglærte skal dyste inden for en lang række forskellige fagdiscipliner. Han er også gjort ansvarlig for et event, der samlet set skal hylde de erhvervsuddannede og dermed få flere unge til at blive faglærte.

En opgørelse fra Undervisningsministeriet fra foråret viser, at kun én ud af fem unge i dag vælger at tage en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Oven i dette viser flere analyser, at Danmark de kommende år får brug for langt flere faglærte. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd estimerer således, at Danmark i 2030 vil mangle så meget som 99.000 faglærte – en mangel, som ifølge analysen kan medføre lavere vækst og ringere velfærd.

Dertil kommer, at faglærte, som i dag udgør 45 procent af beskæftigelsen i grønne virksomheder, står med et stort behov for kompetenceudvikling i forhold til den grønne omstilling og udviklingen af nye klimavenlige teknologier og løsninger. Eksempelvis skal mekanikere efteruddannes til at kunne håndtere en langt mere eldrevet vognpark. EU regner med, at hele 2,4 millioner mekanikere inden for Europas grænser skal kompetenceløftes de kommende år. Også efterspørgslen efter teknikere, der kan servicere solceller og vindmøller, vil stige – det samme vil eksempelvis efterspørgslen på håndværkere, der forstår at bygge bæredygtigt.

Så Poul Nyrup Rasmussen får uden tvivl nok at se til med ikke bare at gøre EuroSkills 2025 til en succes for de cirka 80-100.000 besøgende men også med at gøre eventet til et strategisk vigtigt udstillingsvindue for, hvad faglærte kan. Et udstillingsvindue, som skal få de unge, der i dag går i folkeskole eller på ungdomsuddannelserne, til at overveje, om ikke en fremtid som mekaniker eller industrioperatør kunne være vejen frem. 

Baggrund

2009-: Stifter og protektor for Det Sociale Netværk

2004-2009: Medlem af Europa-Parlamentet

1993-2001: Statsminister for Danmark

1992-2002: Formand for Socialdemokratiet

1987-1992: Næstformand for Socialdemokratiet

1986-1988: Direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond

1971-1986: Økonom og derefter cheføkonom i LO

1971: Cand.polit. fra Københavns Universitet

1962: Student fra Esbjerg Statsskole

 

78 år

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024