Sustainia Award 2014: I Lagos kommer skraldemanden på cykel

Affald er et voksende globalt problem, specielt i verdens fattige lande. Men i Lagos har virksomheden Wecyclers skabt en ny affaldsinfrastruktur, som ikke blot genanvender ressourcerne, men også forbedrer sundheden og miljøet. Derfor blev Wecyclers i torsdags kåret som vinder af Mandag Morgens globale bæredygtighedspris, Sustainia Awards 2014. Med base i Nigerias største by har Wecyclers etableret en kæde af skraldecykler og skabt et system for indsamling og genanvendelse af det affald, der før bare flød i byen. Modellen kan bruges i andre lavindkomstlande, hvor infrastrukturen for affaldsindsamling i dag nærmest ikke eksisterer. Wecyclers fortæller historien om en folkedrevet løsning. Og det er netop det, verden har brug for, mener Laura Storm, direktør for Mandag Morgens grønne innovationstank Sustainia:
“Den slags løsninger har præcis det, der skal til for, at vi på alle niveauer kan gøre noget aktivt, samtidig med at vi skaber øget livskvalitet og flere job.” Infrastruktur og belønning er kodeordene i Wecyclers’ affalds- og genanvendelsesløsning. Flåden af billige fragtcykler henter det genanvendelige affald i folks hjem, og husstanden belønnes med point, som kan veksles til køkkenudstyr og lignende. Netop belønningen skaber stort fællesskab om ordningen

Indsamlingscykler, som afhenter og derefter sælger husstandes genanvendelige skrald til genanvendelsesvirksomheder. Det er konceptet for dette års vinder af Sustainia Awards, som torsdag i sidste uge blev hædret ved et stort awardshow i Det Kongelige Teater.

[graph title="En ny genanvendelsesinfrastruktur" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b9dfd-afs_fig01__en-ny-genanvendelsesinfrastruktur.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/675cd-afs_fig01__en-ny-genanvendelsesinfrastruktur.png" text=""]Kilde: Wecyclers [/graph]

Wecyclers har med en kæde af indsamlingscykler skabt en ny cyklus for indsamling af affald og genanvendelse med fokus på lavindkomstlande, hvor infrastrukturen for affaldsindsamling i dag er nærmest ikkeeksisterende. Se figur. Ud over at tilbyde en omkostningslav og tilgængelig indsamlingsinfrastruktur forsøger løsningen, som foreløbigt er implementeret i Nigerias største by, Lagos, at motivere den enkelte husstand til at sortere sit affald gennem et økonomisk baseret belønningssystem. Wecyclers tager således udgangspunkt i en lokal udfordring – stigende problemer med affald – og forsøger at inddrage den enkelte borger i løsningen af den. Netop fokus på, hvad den enkelte kan gøre og kan få ud af at gøre noget, gør løsningen unik.

”Mange forestiller sig, at løsninger til at tackle klimaforandringer og sikre mere bæredygtige samfund er højteknologiske løsninger fokuseret på CO2-reduktion, infrastruktur og effektivisering. Men skal vi løse de omfattende udfordringer, som klimaforandringer, ressourceknaphed og forurening har medført, skal der sættes ind på alle planer. Det handler derfor også om at sætte den enkelte i stand til at handle – til at skabe en positiv forskel, hvor man bor. Wecyclers har taget skeen i egen hånd i forhold til at løse byens affaldsproblemer, samtidig med at de har skabt nye jobs og sikret, at flere ressourcer og materialer bliver genanvendt. Den slags løsninger har præcis det, der skal til, for at vi på alle niveauer kan gøre noget aktivt, samtidig med at vi skaber øget livskvalitet og flere jobs,” siger Laura Storm, direktør for Sustainia.

Forretningsmodellen er lige til. Wecyclers, der arbejder i partnerskab med den lokale affaldsmyndighed i Lagos, tjener sine penge ved at sælge materialerne videre til affalds- og genanvendelsesproducenter. Mere end 5.000 husstande har tilmeldt sig indtil videre, og der er aktuelt planer om at udvide ordningen til andre byer i Nigeria.

Potentialet for denne type løsninger er stort. Verdensbanken estimerer, at kun 10 pct. af den samlede mængde skrald i Afrika indsamles. Og at 30-60 pct. af skrald i byerne i udviklingslande i dag ikke bliver indsamlet. Derfor er skaleringsmulighederne i Wecyclers også svære at tale ned.

”Affald er et voksende globalt problem, som der stadig mange steder mangler bæredygtige løsninger på. Det er i høj grad vores fokus at kigge på, hvordan vi kan udfolde modellen uden for Nigerias grænser,” siger Bukky Adebayo, COO for Wecyclers.

Affald er en voksende udfordring

Wecyclers rammer et akut behov i Lagos. Byen står over for en voksende affaldskrise, der kun vil forværres i takt med at byens 18 millioner store befolkning forventes at vokse over de næste år. Aktuelt indsamles kun 40 pct. af byens skrald, og blot 13 pct. af potentielt genanvendelige materialer reddes fra byens lossepladser. De mennesker, der lever i slumområder uden formel og struktureret affaldsindsamling, er udsat for en række øgede risici, hvad angår blandt andet oversvømmelse og sygdomsspredning.

[quote align="left" author="Arnold Schwarzenegger tidl. guvernør og medlem af Sustainias jurykomité"]Wecyclers viser os, at lokalsamfund kan skabe lokale løsninger til affald og genanvendelsesspørgsmål, som ikke blot er mere bæredygtige, men også forbedrer folkesundheden og skaber nye arbejdspladser og virksomheder.[/quote]

”Ser man på Lagos, men også mange andre lignende byer, er affald en kæmpe udfordring, som skaber en række sundheds- og miljømæssige udfordringer. Vores fokus ligger på de oversete områder i byen, hvor der indtil videre ikke har været nogen affaldsløsning,” siger Bukky Adebayo.

Udfordringen spreder sig også til byens affalds- og genanvendelsesvirksomheder, som hidtil ikke har kunnet få nok forsyning af affald. En af de største virksomheder i Lagos arbejder aktuelt 50-60 pct. under sin kapacitet. Her repræsenterer det sorterede affald en mulighed for at øge produktionen hos affalds- og genvindingsvirksomhederne, som kan anvende affaldet til oparbejdning.

Wecyclers er et eksempel på en løsning, som ikke skal erstatte noget, men som tager udgangspunkt i et voksende lokalt – men også globalt – problem og tilbyder en ny løsning, som kan bruges til at skabe mere bæredygtighed.

”Det, de gør, er i stedet for ingenting. De har udviklet en ny løsning på et gammelt og voksende problem, som der ellers ikke var nogen løsning på. Denne tilgang er helt afgørende i kampen mod de globale udfordringer,” siger afgående klimakommissær og medlem af Sustainias jurykomité Connie Hedegaard.

Incitamenter er afgørende

Bekvem infrastruktur og øjeblikkelig belønning er kodeordene i Wecyclers’ affalds- og genanvendelsesløsning. Wecyclers flåde af billige fragtcykler henter det genanvendelige affald i de enkelte husstande. Hermed gøres selve affaldsafhentningen så bekvem som muligt for den enkelte husstand. Dertil kommer, at de enkelte husstande motiveres til at sortere deres affald og genbruge plastikflasker, plastposer og aluminiumsdåser gennem et sms-baseret incitamentsprogram. For hvert kilo materiale, husstandene genbruger, modtager de som belønning Wecyclers-point over deres mobiltelefoner, som derefter kan indløses til varer såsom taletid til mobiltelefonen, fødevarer og husholdningsartikler. Familier får indsamlingspåmindelser og opdateringer om deres point direkte på deres mobiltelefoner, hvilket viser den øjeblikkelige belønning ved retursystemet.

Erkendelsen er, at adfærdsændringer og en mere bæredygtig adfærd ikke kommer af sig selv.

”Vi bliver nødt til at engagere beboerne for at få modellen op at stå – de skal have et andet mindset og gøre tingene på en ny måde. Der har vores belønningsmodel vist sig at være god. Det har skabt et fælles engagement hos beboerne i områderne,” pointerer Bukky Adebayo.

Ud over de økonomiske incitamenter indebærer løsningen også incitamenter på to andre niveauer. Dels betyder det, at skralden fjernes fra gaderne, og dermed at forurenings- og sundhedsproblemerne mindskes betydeligt. Dels at løsningen også åbner for en ny beskæftigelsesmulighed for unge i disse områder inden for både indsamling, sortering eller vedligeholdelse. Wecyclers vurderer selv, at det vil skabe op til 500 nye jobs i Lagos’ lavindkomstkvarterer.

”Wecyclers viser os, at lokalsamfund kan skabe lokale løsninger til affald og genanvendelsesspørgsmål, som ikke blot er mere bæredygtige, men også forbedrer folkesundheden og skaber nye arbejdspladser og virksomheder,” siger tidligere guvernør og medlem af Sustainias jurykomité Arnold Schwarzenegger.

Fokus på andet end klimaforandringer

Fokus på genanvendelse har store potentialer i henseende til ressource- og energibesparelser og dermed til at mindske klimaforandringerne. Alene genanvendelse af aluminiumsdåser sparer 95 pct. af den energi, der bruges, hvis man skal fremstille dåserne af nyt materiale.

Wecyclers’ løsning er ikke ’blot’ begrænset til et fokus på energi- og ressourcebesparelser, men er udviklet med afsæt i en række af de økonomiske, sociale og sundhedsmæssige udfordringer, som er at finde i lavindkomstområder over alt i verden.

”De inddrager ikke blot klimaforandringerne, men har i løsningen en markant kobling til udfordringer som fattigdom, job, sundhed og affald. Det gør løsningen bredere – og fortæller en historie om den type løsninger, vi efterspørger, som formår at forbinde de forskellige globale udfordringer,” siger Connie Hedegaard.

Netop det fokus medvirker også til, at løsningen rummer et implementerbart og tilgængeligt system og derfor har store potentialer – ikke blot i Lagos, men for områder overalt i verden, hvor affald og genanvendelse i høj grad stadig er ukendt land.

”Det er i høj grad en løsning, som kan skaleres til de andre områder på globalt plan, som står over for lignende udfordringer. Det er et enkelt system, som let kan kopieres. Forudsætningen er, at folk i lokalsamfundet er committed til at skabe forandringen,” siger Laura Storm.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024