Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

De ressourcer vi har, er en konsekvens af innovation

Nej, der er ikke grænser for vækst, og i de kommende årtier vil vi opleve en verden, hvor bekymringerne over ressourcemangel afløses af rigelige mængder energi og fødevarer og et dalende pres på miljøet. Menneskers evne til at finde nye løsninger og teknologier vil igen overvinde vores udfordringer, argumenterer Lars Tvede og Nicolai Chen Nielsen for i en ny bog.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Den engelske økonom Thomas Malthus skrev i 1798 en meget bekymrende analyse. Malthus kunne se, at befolkningstallet steg hurtigere end væksten i fødevareproduktionen, og ved at forlænge tendenserne måtte han konkludere, at verden var på vej mod hungersnød.

Men det skete ikke. Tværtimod. I de kommende år gennemgik først Europa og senere resten af verden en enestående teknologisk udvikling, drevet af blandt andet udbredelsen af dampmaskinen, der pludselig gav mennesker adgang til fossile brændsler. Sammenlignet med menneskehedens historie hidtil eksploderede den økonomiske vækst og levealderen samtidig med befolkningstallet. 

Men omkring år 1970 var den gal igen. I bøger som Paul Ehrlichs ‘The Population Bomb’ (1968) og Romklubbens rapport om ‘Grænser for vækst’ (1972) advarede bekymrede tænkere – fuldstændig som Malthus – om, at befolkningen og vores forbrug voksede hurtigere end tilgængeligheden af ressourcer, og derfor nærmede vi os hastigt en situation, hvor der ikke ville være nok til alle.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024