Eksperter: Forebyggelse bør stå på side ét i ny sundhedsreform  

Tre førende eksperter opfordrer regeringen til at prioritere forebyggelse i sundhedsreformen. Ny rapport dokumenterer kæmpe økonomisk og menneskelig gevinst ved øget forebyggelse. 

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

Aldrig har sygehusene behandlet så mange patienter som i dag, og udviklingen ser ud til bare at fortsætte.  

For at knække kurven er der brug for at styrke forebyggelse markant i kampen mod de store sygdomsrisici som rygning, alkohol og usund kost. 

Sådan lyder budskabet fra tre af landets førende eksperter på området, skriver Mandag Morgen.   

De opfordrer regeringen til at integrere en ny, ambitiøs indsats for folkesundheden i den kommende sundhedsreform – og til at tage det tunge skyts i brug som afgifter og forbud. 

Hvis man for alvor skal gøre noget for danskernes sundhed, skal indsatsen for folkesundheden i form af en folkesundhedslov stå på side 1 og være det første punkt i den kommende reform – og ikke som nu være gemt væk omme på side 46.

Naja Hulvej Rod
Forperson for Vidensråd for Forebyggelse
”Hvis man for alvor skal gøre noget for danskernes sundhed, skal indsatsen for folkesundheden i form af en folkesundhedslov stå på side 1 og være det første punkt i den kommende reform – og ikke som nu være gemt væk omme på side 46,” siger Naja Hulvej Rod, professor og direktør for Center for Kompleksitet og Sundhed ved Københavns Universitet og forperson for Vidensråd for Forebyggelse.  

Samme budskab lyder det fra Jes Søgaard, sundhedsøkonom og professor emeritus ved CPoP, Center on Populations Dynamics, på SDU.  

”Det vigtigste er, at vi får bremset for, at flere danskere bliver syge. Så regeringens forslag om at indføre en folkesundhedslov skal stå allerførst i den kommende reform. Det har jeg ønsket i mange år, men bedre sent end aldrig,” siger Jes Søgaard,  

Eksperternes opfordring lander midt i forhandlingerne om en omfattende sundhedsreform, som formentlig bliver afsluttet allerede inden månedens udgang. 

Skruer op for forebyggelse

De bygger blandt andet deres opfordring på en spritny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse om potentialet i at skabe sunde rammer for danskernes adfærd, også kaldet strukturel forebyggelse.  

Det er godt, at regeringen lægger op til at indføre en ny lov om folkesundhed, men det er en stor fejltagelse kun at fokusere på kommunernes rolle. 

Finn Diderichsen
Professor emeritus på Afdelingen for Socialmedicin ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet

Temarapporten er den første samlede gennemgang af potentialet i strukturel forebyggelse i forhold til risikofaktorer som rygning, usund kost, alkohol og manglende motion. Den kan læses som en kogebog med opskrifter til politikere og embedsfolk på, hvordan afgifter, forbud og andre værktøjer både nationalt og lokalt kan styrke den strukturelle forebyggelse.   

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er da også indstillet på at skrue op for forebyggelsen i den nye sundhedsreform.  

”Med en folkesundhedslov får vi skabt en mere forpligtende ramme for at tænke forebyggelse på tværs af alle politikområder og for at mindske ulighed i sundhed. Nu inviterer vi de forskellige aktører til at være med og byde ind på, hvordan folkesundhedsloven så specifikt skal udformes, med henblik på at vi gør det på den bedst mulige måde,” siger Sophie Løhde til Mandag Morgen. 

Men ifølge Finn Diderichsen, professor emeritus på Afdelingen for Socialmedicin ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, er det ikke nok at fokusere på kommunernes rolle i reformen.  

”Det er godt, at regeringen lægger op til at indføre en ny lov om folkesundhed, men det er en stor fejltagelse kun at fokusere på kommunernes rolle. Hvis det for alvor skal rykke ved folkesundheden, kommer vi ikke uden om Folketingets og statens rolle,” siger Finn Diderichsen. 

Kæmpe gevinst

Den nye rapport dokumenterer en kæmpemæssig økonomisk milliardgevinst for samfundet, udover at den enkelte dansker vil kunne mærke en gevinst i form af et liv med flere sunde leveår.  

Kommunerne spiller en vigtig rolle i forebyggelsen, men skal vi helt op i den store skala, så kommer vi ikke uden om Folketingets og statens rolle. 

Naja Hulvej Rod
Forperson for Vidensråd for Forebyggelse

”Den strukturelle forebyggelse er nummer ét på listen over det, WHO kalder ’Best Buys’, altså de indsatser, der i særklasse giver mest sundhed for pengene. Her har staten den store hammer i hånden i forhold til kommunerne. Staten kan virkelig påvirke folkesundheden med strukturelle tiltag, hvis altså politikerne vil det,” siger Finn Diderichsen.  

Rapporten dokumenterer, at højere afgifter på cigaretter og en højere aldersgrænse for salg af alkohol, er noget af det, der påvirker borgerne allermest. 

Netop på de to områder halter Danmark efter mange andre lande. I Norge koster en pakke cigaretter for eksempel 103 kroner og i Holland 76 kroner. I Danmark koster den samme pakke 63 kroner.  

”Kommunerne spiller en vigtig rolle i forebyggelsen, men skal vi helt op i den store skala, så kommer vi ikke uden om Folketingets og statens rolle. De kan hæve afgifterne og aldersgrænser for salg af alkohol, og de kan også begrænse virksomhedernes muligheder for at markedsføre sundhedsskadelige produkter,” siger Naja Hulvej Rod.  

Omtalte personer

Jes Søgaard

Professor Emeritus, Syddansk Universitet
cand.rer.soc. (Syddansk Uni. 1980)

Finn Diderichsen

Professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1973), ph.d. (Uppsala Uni. 1981), speciallæge i social medicin (1986)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024