Nyt lederskab med 
Ayhan Gormez

Superlederens hemmelighed: Kreativitet og social bæredygtighed på menuen

I en tid med konstant forandring er kreativitet ikke en luksus, men en nødvendighed. Uden kreativitet, ingen innovation. Men hvordan spiller kreativitet og social bæredygtighed sammen i god ledelse?

Foto: Getty Images

I den moderne ledelsesverden står vi over for et paradoks. Lederne skal balancere mellem kontante krav om økonomisk vækst og effektivitet, samtidig med at de skaber en bæredygtig organisation, der tager hensyn til medarbejdernes trivsel og det omgivende samfund. 

"Kreativitet handler ikke bare om at komme med ’skøre idéer’ til næste teammøde. Det handler om at se verden fra nye perspektiver, turde eksperimentere og løbende udfordre status quo."

Det kræver ikke kun strategisk dygtighed, men en fundamental ændring i den måde, vi forstår kreativitet og social bæredygtighed i ledelsen. 

Lad os være ærlige. Når nogen siger "kreativitet" i en ledelseskontekst, vil mange straks tænke på noget fluffy, useriøst og ustruktureret. Noget, der er sjovt at have på dagsordenen, men som sjældent er nødvendigt.

Men så begår man en stor fejl. I en tid med konstant forandring er kreativitet ikke en luksus, men en nødvendighed. Uden kreativitet, ingen innovation. Uden innovation, ingen bæredygtig fremtid for din organisation. 

Kreativitet som overlevelsesstrategi

Kreativitet handler ikke bare om at komme med ’skøre idéer’ til næste teammøde. Det handler om at se verden fra nye perspektiver, turde eksperimentere og løbende udfordre status quo.

I en organisation, hvor kreativitet har plads, er der et frirum til at tænke anderledes og handle anderledes. Det er netop denne evne, der gør det muligt at overleve i en verden, hvor markeder, teknologier og forbrugernes forventninger ændrer sig konstant. 

Kom til live-podcast i uge 44

Mandag Morgen og Mindcloud har i anledning af Ledelsesugen i uge 44 arrangeret to live-podcastoptagelser af podcasten ’Kaffe & Ledelse’, der sætter fokus på social bæredygtighed og kreativitet i ledelse.

Det første afsnit, tirsdag 29. oktober kl. 10.30-12.00, handler om veje til at kombinere høj performance og social bæredygtighed, hvor vi sammen med komiker Per Helge, psykolog Michala Schnoor og major Jakob Rømer Barfod forsøger at tegne et billede af den type, vi ser som fremtidens leder. Tilmeld dig her.

Det andet afsnit, torsdag 31. oktober kl. 11.30-13.00, fokuserer på kreativitet i ledelse, og hvordan vi gør det til et ligeværdigt parameter på højde med økonomisk tænkning og logiske argumentationskæder. Her deltager Rane Willerslev, Pernille Halberg Salamon og Andreas Baumann. Tilmeld dig her.

Forestil dig en virksomhed, der udelukkende fokuserer på drift. Hvor effektivitet er alfa og omega. 

Men i takt med at konkurrenterne innoverer og nytænker deres produkter og processer, vil en virksomhed uden plads til kreativitet miste sit forspring. Det er som at spille en melodi, der måske fungerer nu, men som hurtigt kommer ud af klang, når den nye symfoni i markedet spiller.

Kreativitet i ledelsen er altså også en nødvendig overlevelsesstrategi.

Social bæredygtighed – ledelsens etiske kompas

På den anden side står ledere også med ansvaret for organisationens sociale bæredygtighed. Det er ikke længere nok blot at levere økonomiske resultater og være innovativ som leder. Der er en stigende forventning om, at virksomheder også tager socialt ansvar.

Det kan ikke klares med en årlig CSR-rapport og velgørende donation. Det handler mere om at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejdere trives og udvikler sig, og hvor diversitet og inklusion er en naturlig del af kulturen. Og det kræver en bevidst indsats og ikke mindst tiden til det, hvilket selvsagt kan være udfordrende for mange ledere i en hektisk hverdag.

Faldgruberne er mange. For stort fokus på økonomiske resultater kan føre til medarbejderudbrændthed, lav moral og i sidste ende en høj personaleomsætning. 

"Superlederen i det 21. århundrede er ikke den, der blot leverer resultater på bundlinjen. Det er den leder, der forstår at forene kreativitet med social bæredygtighed – og som tør skabe plads til begge dele i sin organisation."

Omvendt kan ensidig vægt på social trivsel uden hensyntagen til de økonomiske realiteter underminere virksomhedens konkurrenceevne.

Det er her, lederen skal finde den rette balance – og netop den balance kræver ofte også en kreativ tilgang.

En ny symfoni – hvordan kreativitet og social bæredygtighed spiller sammen

Så hvordan spiller kreativitet og social bæredygtighed sammen?

Forestil dig en arbejdsplads, hvor medarbejderne føler sig set, hørt og værdsat. Hvor de ved, at deres idéer – selv de skæve og uprøvede – får plads til at blive udforsket. Når medarbejdere har det godt, tør de også tænke anderledes. Når de har en sund balance mellem arbejde og fritid, får de det mentale frirum, der skal til for at være innovative.

Det er altså en tovejsproces. Når kreativitet får lov til at blomstre, skaber det grobund for socialt bæredygtige løsninger, og omvendt. Et sundt arbejdsmiljø, hvor der er plads til trivsel, er altså fundamentet for de bedste idéer.

Men hvordan skaber lederen denne balance i praksis?

Det kræver plads til eksperimenter – ikke kun i udviklingsafdelingen, men i hele organisationen. Det kræver modige beslutninger, der måske ikke altid er de mest åbenlyse. Det kræver tid og ressourcer, men i sidste ende kan denne tilgang skabe en arbejdsplads, hvor innovation og trivsel går hånd i hånd.

Lederen som komponist – kunsten at balancere

Det handler måske om at se lederen som en komponist. Der er stigende krav om både økonomiske resultater og social ansvarlighed, og presset på den moderne leder er enormt. Hvis lederen selv ikke har tid og rum til at finde balancen, vil det i sidste ende påvirke hele organisationen.

Derfor er selvomsorg også en vigtig komponent i den kreative og bæredygtige ledelse. Som leder skal man kunne tage et skridt tilbage og reflektere over sin egen rolle, sine egne ressourcer og behov. Det kan være gennem coaching, sparring eller simpelthen ved at skabe plads i kalenderen til at genoplade. Hvis lederen ikke har overskud, hvordan kan man så forvente, at medarbejderne har det?

Kreativitet og bæredygtighed som fundament

Superlederen i det 21. århundrede er ikke den, der blot leverer resultater på bundlinjen. Det er den leder, der forstår at forene kreativitet med social bæredygtighed – og som tør skabe plads til begge dele i sin organisation.

Det er en moderne form for lederskab, der kræver mod, omtanke og en vilje til at gøre tingene anderledes.

Det er i denne balance, at den virkelige værdi ligger: At kunne navigere i en verden, hvor både innovation og menneskelige værdier spiller centrale roller.

Så hvordan gør man det i praksis?

Det er spørgsmålet bag to live-arrangementer hos Mandag Morgen i uge 44 i anledning af Ledelsesugen.

Her forsøger vi at afmystificere superlederens hemmelighed.

Er det evnen til at få kreativiteten og bæredygtigheden til at spille sammen – som en smuk symfoni, hvor hver tone er lige vigtig for helheden. Eller har jeg overset noget, når vi taler om high-performance?

Kom og lyt med. Måske bliver du klogere. Måske ligefrem en bedre leder. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024