Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
Svampe bliver arbejdshestene i bioøkonomien
Svampe har egenskaber, der passer perfekt til en økonomi baseret på biologiske ressourcer snarere end fossile råstoffer. Svampe har en forbløffende evne til at nedbryde og omdanne materialer, og derfor kan svampe blive en central ’teknologi’ i den cirkulære økonomi.
Hvordan dyrker man en væg?
Ja, man blander vand og noget affald – det kunne være halm, savspåner, gammelt pap – i en form, og så tilsætter man en kultur af svampe. Derefter stiller man det lunt og fugtigt i en måneds tid, mens massen stille og roligt nedbrydes af svampene til noget, der ligner havregrød. Så bager man det for at slå svampene ihjel og stoppe processen.
I en serie af artikler undersøger Mandag Morgen, hvilke muligheder for innovation og forretning der åbner sig, når vi bliver bedre til at forstå og udnytte naturens egne mekanismer.
På mm.dk finder du disse artikler:
Små svampe med stor betydning
Ka’ de li’ tang
Bakterier til at forbedre fødevarer er en milliardforretning
Fabrikken, der kan forvandle to milliarder brugte flasker til ren ny plastik
Biosolutions kan blive en ny dansk supersektor
Resultatet ligner en spånplade eller et meget groft hvedebrød. Det kan bruges som en plade eller en mursten, der kan indsættes i et gitterværk af træbjælker – lidt i stil med et bindingsværkshus.