Lokale treparter skal rense havene og skabe plads til fremtidens skove

Fra Mariagerfjord Kommune til Bruxelles bliver landbrugsorganisationerne inviteret med i forhandlingslokalerne, når lokale jordejere skal overbevises om miljøpolitikkens nødvendighed. Nu skal kommunerne realisere treparternes mål om et nyt Danmarkskort – med landmændene og lokalsamfundets velsignelse.

Kommunerne får gennem de såkaldte vandoplandsstyregrupper ansvaret for konkrete udtagningsprojekter.
Kommunerne får gennem de såkaldte vandoplandsstyregrupper ansvaret for konkrete udtagningsprojekter.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lucas Anderschou

Siden ingeniør og medstifter af Det Danske Hedeselskab Enrico Dalgas førte an i opdyrkelsen af den jyske hede i 1800-tallet, har den danske selvforståelse været koblet til landbruget. Nu skal Danmark foretage “en omvendt Dalgas”, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) forklarede, da den grønne trepartsaftale blev præsenteret i juni – med ambitionen om mere skov, bedre økologisk tilstand i vandmiljøet og mindre CO2-udledning fra de landmænd, der i Dalgas-tiden var nøglen til økonomisk vækst, men nu har indtaget skurkeroller i fortællingen om den grønne omstilling.  

Ligesom opdyrkningsparadigmet udsprang fra den jyske hede, langt væk fra de store byer, skal omlægningen af det danske areal forankres i lokale kommuner, råd og organisationer. Sådan må man i hvert fald forstå den aftale, der før sommer blev forhandlet på plads af parterne i den grønne trepart. Det fremgår, at kommunerne, via de såkaldte vandoplandsstyregrupper, skal lave en omlægningsplan for det danske areal senest i 2025.  

“Vi skal ud og prikke nogle landmænd på skuldrene og lave nogle kort, som helt sikkert ikke bliver superpopulære hos alle. Hvor vi må sige: ‘I fremtiden skal I nok kigge en anden vej eller tænke på at dyrke noget andet end hvede og korn’,” siger Steffen Michael Thomsen, afdelingsleder for Vand og Natur i Mariagerfjord Kommune. 

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024