Manglen på boliger udfordrer opførelsen af Europas største batterifabrik

Den nordsvenske by Skellefteå slår de største svenske byer, når det kommer til befolkningstilvækst. Det har gjort manglen på huse til den største udfordring for opførelsen af Europas største batterifabrik, Northvolt. Mandag Morgen har besøgt byen.

Foto: Norran
Mads Thunestvedt Hansen

Miniserie: Kan Europa få industrien tilbage? 

Efter årtiers afindustrialisering skal Europa igen bygge fabrikker. Det gælder kontinentets sikkerhed og geopolitiske position og den grønne omstilling. Men én ting er at sige det, noget andet er at bygge det.

Mandag Morgen er taget til den nordsvenske by Skellefteå for at undersøge, hvordan det går med opførelsen af Europas største batterifabrik, Northvolt.

Det kan du læse om i en miniserie på tre artikler. Den første blev bragt i Mandag Morgen #26, 19. august.

 

Det er ikke til at vide, at man kommer til en af fremtidens vigtigste industribyer i Europa, når man står af bussen i Skellefteå omkring 300 kilometer fra polarcirklen. Der er blot et enkelt træhus og en lille skærm, der viser dagens ankomster og afgange fra stationen.

Alligevel vidner stationen og busturen herop om, at der sker et eller andet i byen, der har omkring 30.000 indbyggere. For dem, der står af bussen og trækker deres store rullekufferter ud af bussens bagagerum, kommer øjensynligt ikke kun fra Nordsverige, men i overvejende grad fra resten af verden.

Årsagen til den mangfoldige gruppe af passagerer findes blot få kilometer fra byens centrum, hvor Europas største batterifabrik, Northvolt Ett, er under opførelse på en flad mark, der for få år siden var en skov. Her er fabrikken strategisk placeret tæt på havnen og det store kommunale kraftværk, Skelleftekraft, der kan levere vedvarende energi i store mængder til den energihungrende fabrik. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024