Kulturanbefaling af 
Sine Plambech

Om migranter, sklerose, kattedamer og transkønnede

Både som forsker, filmfortæller og privatperson er Sine Plambech interesseret i mennesker, der finder håb og kærlighed midt i omstændigheder, der virker håbløse. Det bærer ugens kulturanbefalinger præg af.

Set 

Om

Antropolog, forfatter og seniorforsker på DIIS.

For øjeblikket arbejder jeg på et film- og forskningsprojekt om migrationen over Middelhavet og redningen af de mennesker, der er i havsnød. I april sejlede jeg derfor en måned på havet med verdens største redningsskib, Læger uden Grænsers Geo Barents. I den forbindelse har jeg set en masse film, der portrætterer migration. En af de film, der gjorde det allerstørste indtryk på mig, er Matteo Garrones Oscar-nominerede ‘Io Capitano’. I filmen møder vi Seydou og Moussa fra Senegal, som i længslen efter Europa rejser gennem Sahara, hvor de mødes af svindlere og menneskesmuglere. Filmen er både smuk, poetisk og brutal. En kærlighedshistorie om og til mennesker på vej. 

Hørt 

I sommerferien har jeg lyttet til diverse podcast på stranden. Her blev jeg især berørt af Sigurd Hartkorn Plaetners podcast: ‘Du dør, hvis du græder’. Om ham, et ungt menneske, der får sklerose. Podcasten handler til dels om sygdommen, men mest af alt om, hvad livet er: om kærlighed, længsel og vores krop, når vi rammes af det uvisse og skrøbeligheden.

Jeg har også lyttet til podcasten ‘Everything is Fine’ – et amerikansk samtaleprogram for kvinder over 40. Værterne er de kloge, ærlige og sjove kvinder Kim France og Jennifer Romolini. Programmet er spækket med tankevækkende samtaler og nye perspektiver på alt fra karriere og sundhed til børn, politik og frygt. Deres seneste episode – ‘ Cat Ladies Unite!’ – er et kønsperspektiv på det kommende amerikanske præsidentvalg og et modsvar til republikanerne, der kaldte Kamala Harris for en “barnløs kattedame”.

Læst 

Et af de projekter, jeg arbejder på lige nu, handler om transkønnede migranter, særligt ladyboys fra Thailand, der kommer til Danmark. Dem kommer der i disse år flere af. I den forbindelse har jeg læst bogen ‘Ladyboys – The Secret World of Thailands Third Gender’ af Susan Aldous og Pornchai Sereemongkonpol. Den er ikke ny, men til gengæld er det ladyboys selv, der fortæller om livet som transkønnet. Bogen bidrager derfor også med viden til de aktuelle diskussioner i Danmark om transkønnethed, hvem der er mand, og hvem der er kvinde.

Her kan jeg også virkelig anbefale at læse bestselleren ‘Detransition baby’ – hvor forfatteren, der selv er transkønnet, giver et enestående indblik i køn, følelser, sex og familiedannelse i en New York-baseret gruppe af uimodståelige mennesker.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024