Her er verdens rigeste lande i 2024

Det er langt fra indlysende, hvordan man sammenligner velstanden i verdens lande. The Economist gør forsøget i sin årlige rangering ved at sammenligne nationaløkonomier på tre forskellige parametre.

The Economist

De åbenlyse begrænsninger ved BNP

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land.

Men der er voksende bevidsthed om, at det kan være problematisk at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi.

De rige økonomiers samarbejdsorganisation OECD har igennem et par årtier arbejdet på at udvikle og forfine det såkaldte Better Life Index, som opgør, hvordan indbyggerne i et land trives. Andre eksempler er Verdensbankens begreb ‘Ægte opsparing’ og FN’s opgørelse af fremskridt for bæredygtighedsmålene.

I Danmark har tidligere overvismand Peter Birch Sørensen udviklet et ‘grønt BNP’.

En række lande, blandt dem New Zealand og Bhutan, har gjort det til en integreret del af det nationale regnskab at medtage opgørelser for miljø og livskvalitet.

Mandag Morgen har skrevet om emnet i en række artikler, blandt andet disse:

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Største socialreform i mange år skal øge udsattes livskvalitet


Kilde: Mandag Morgen
Det kan være vanskeligt at rangere lande fra fattige til rige.

Måleenheder som indkomst per indbygger (BNP) påvirkes af befolkningsstørrelse (flere mennesker betyder generelt mere produktion). Men det er ikke nok i sig selv at justere efter befolkningsstørrelse. BNP per indbygger tager nemlig ikke højde for forskellen i priser mellem lande (en Big Mac vil for eksempel koste mere nogle steder end andre, selv efter man har omregnet prisen til dollars). BNP per indbygger tager heller ikke højde for produktivitet, det vil sige den samlede produktion per arbejdstime.

For at få et mere retvisende billede rangerer The Economist verdens lande efter tre parametre: indkomst per person i dollars, indkomst justeret efter lokale priser (kendt som købekraftsparitet eller PPP) og indkomst per arbejdstime. Se, hvordan hvert land rangerer nedenfor.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024