Har denne nordsvenske provinsby fundet nøglen til en grøn industrialisering af Europa?

Skal industrien komme til energien, eller skal energien komme til industrien? Det er et af de praktiske spørgsmål, som lige nu præger debatten om den grønne industrialisering. I den svenske provinsby Skellefteå, hvor Europas største batterifabrik bygges, har man valgt den førstnævnte løsning. Mandag Morgen har besøgt byen.

På et areal svarende til 70 fodboldbaner har Northvolt bygget Europas største batterifabrik, der skal levere én million bilbatterier til bilmærker som Volvo, Volkswagen og Scania.
På et areal svarende til 70 fodboldbaner har Northvolt bygget Europas største batterifabrik, der skal levere én million bilbatterier til bilmærker som Volvo, Volkswagen og Scania.Foto: Foto: Northvolt
Mads Thunestvedt Hansen

Potentielt er der rigeligt med sol, vind og vand i verden til at dække det stigende energibehov. Men det er en større og kompliceret logistisk opgave at gøre energien tilgængelig for de virksomheder, der skal levere komponenterne til den grønne omstilling.

Udfordringen er, at de største industrielle byer i Europa ligger i centraleuropæiske lande, mens meget af energien og mineralerne bliver høstet langt væk. Både højt mod nord og langt mod syd.

Det fik i 2017 batterigiganten Northvolt til at placere Europas største batterifabrik i den nordsvenske provinsby Skellefteå, der ligger 300 kilometer fra polarcirklen. Her findes rigelige mængder af vedvarende energi og metaller fra de store miner, der ligger i området.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024