Analyse af 
Claus Kragh

Tysk brintplan er en gave til danske og norske brintdrømme

Tysklands import af russisk gas svækkede EU og forsinkede Europas grønne omstilling. Nu vil den tyske regering sikre, at landets import af brint bliver en løfteraket for et Europa drevet af vedvarende energi. Danmark og Norge er de foretrukne leverandører i første omgang.  
 

Foto: Kay Nietfeld_AP_Ritzau Scanpix

Tysklands adgang til energi er – og har i århundreder været – afgørende for krig og fred i Europa. 

Adolf Hitlers mislykkede bestræbelser på at sikre adgang til olien ved Det Kaspiske Hav spillede en central rolle i Naziregimets sammenbrud. Og det var det moderne Tysklands satsning på russisk gas siden begyndelsen af 1960’erne, der gav Vladimir Putin de milliardindtægter, som gjorde det muligt at genopruste Rusland til det punkt, hvor det i 2022 satte sig for at erobre hele Ukraine og derved bringe krigen tilbage til Europa. 

Tysklands grønne viceforbundskansler, erhvervs- og klimaminister Robert Habeck, er ligesom sine regeringsmakkere, den socialdemokratiske kansler, Olaf Scholz, og den liberale finansminister, Christian Lindner, meget bevidst om Tysklands europæiske ansvar på energiområdet. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024