Kulturanbefaling af 
Niels Svanborg

Teater i provinsen, podcast fra fixerummet og sundhed i tankerne

Teaterstykker udenfor de københavnske bygrænser, indsigtsfulde podcast fra fixerum og tankevækkende debatbøger. Niels Svanborg, direktør i Socialt Indblik, giver dig ugens kulturanbefalinger. 

Set

Om

Direktør, Socialt Indblik.

Mine seneste to store teateroplevelser har jeg fået i Vordingborg, hvor deres nye hus for scenekunst Pavillon K for nylig blev egnsteater. Den ene er forestillingen ‘Liberty’, der spilles af Kristján Ingimarsson Company. Det er hæsblæsende performanceteater uden en rød tråd, men med et væld af kreative og enormt sjove greb. Scenen er bygget op som ét stort skuffesystem, der skaber en masse forskellige billeder og udtryk. Jeg tror, at selv folk, der måske ikke er så meget til teater, vil blive fascinerede af den timing og kreativitet, de ser på scenen.

Den anden er den italienske teatermand Paolo Nanis klassiske forestilling ‘Brevet’. Den handler helt enkelt om en mand, der skriver et brev. Det lyder kedeligt, men det er hylende morsomt. Det er nok derfor, den på 25. år er blevet spillet mere end 1.000 gange. Til september holder Pavillon K ’Paolo Nani festival’, så det skal jeg helt sikkert se. Københavnerne skal huske at bevæge sig uden for bygrænserne – også når det handler om kultur.

Hørt

Jeg er vild med at lytte til podcast, og jeg kan godt lide at nørde interviews. For nylig er jeg blevet opmærksom på ledernes podcast ‘Ledelse med vilje’, hvor topledere bliver interviewet. Når folk er nået det niveau, så er det ofte, fordi de ikke bare er dygtige, men også evner at være både nærværende og dygtige kommunikatører. Og så blev jeg nysgerrig på Radio4, som er blevet genfødt med en ret vellykket ny identitet og nye podcastkoncepter. Jeg var skeptisk over for deres program ‘Fixerummet’, hvor Pelle Hvenegaard interviewer stofbrugere i stofindtagelsesrummet H17 lige bag Kødbyens fine restauranter. Men det var et vellykket og meget råt interview, der rørte mig. Så den serie skal jeg følge.

Læst

Jeg synes, at mange af de nye fagbøger i dag mere er debatbøger end fagbøger, fordi de vil mere end bare formidle viden. Jeg har netop læst Anders Sørensens bog ‘Noget I bør vide ... Om udtrapning af psykofarmaka’. Den er et tankevækkende indspark i psykiatridebatten, og Anders Sørensen provokerer på en meget troværdig og nuanceret måde. En anden fagbog, som alle bør læse, er Emil Falsters bog ‘Ableisme’, der handler om den diskrimination, som mennesker med fysiske eller psykiske handicaps bliver udsat for, fordi samfundet både fysisk og strukturelt er designet til kropskapable mennesker. Emil Falster beskriver virkelig skarpt, hvordan ableismen ikke bare findes i arkitektur og design, men også i for eksempel skolen og sundhedsvæsenet. Den er læseværdig for alle uanset faglighed.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024